( Președintele a anunțat ieri majorarea bugetului Apărării de la 2% din PIB la 2,5% din PIB. Când ar urma să fie pus în practică, de anul acesta, la rectificarea bugetară sau din 2023?)
În primul rând, este o măsură pe care o susținem. Partidul Național Liberal susține această majorare a bugetului Apărării de la 2% la 2,5% din PIB. A fost o discuție cu președintele României, bineînțeles, cred că ar fi bine să spunem de la început cât, și un procent cât mai mare din această cifră să fie alocată pentru partea de investiții sau de achiziții de echipament militar, ca să fie clar pentru ce sunt alocați acești bani. Înțeleg că va fi, și cred că așa este normal, având în vedere că pentru anul acesta bugetul este făcut, începem cu 2023 această măsură.
Au fost două măsuri prezentate ieri de președintele României, cea pe care ați anunțat-o, cu creșterea bugetului pentru Apărare, cealaltă, foarte importantă, vine în completarea a ceea ce eu am tot cerut în coaliție, să fim securizați energetic până în 2026. Președintele României a și dat direcțiile de investiții. Știți foarte bine, energie nucleară, deja avem proiectele semnate cu Statele Unite și în același timp, trebuie urgentat proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră.
Cu cele două, eu sunt sigur că vom reuși să asigurăm independența energetică a României.
( Vor fi accelerate cele două proceduri?)
Cu siguranță vor fi accelerate. Pentru anul acesta avem gaze asigurate, nu este problemă pentru acest an. Avem timp acum, și ministrul Energiei sunt sigur că asta face, în acest moment, pregătește resursele pentru anul viitor.
(La începutul anului, coaliția spunea că Legea offshore va fi o prioritate în această sesiune. Vedem că deja a trecut o lună din această sesiune parlamentară, de ce nu s-a întâmplat nimic pe Legea offshore?)
Este o prioritate. Am câștigat ceva timp prin faptul că tranzacția pe care o face ROMGAZ nu este finalizată și atunci mai avem ceva timp pentru a ne asigura că detaliile finale pentru Legea offshore sunt făcute. Acum trei săptămâni am spus că cinci, șase săptămâni, deci, mai avem puțin. Noi, Partidul Național Liberal, susținem varianta pe care deja a prezentat-o Ministerul Energiei, cu 60% din venituri către statul român, 40% către celelalte părți. De aici pornim, mai sunt și alte detalii la care se lucrează.
( Acel memorandum cu Statele Unite pentru amplasarea de centrale nucleare civile, poate fi urgentat? Când vom vedea primii pași?)
Ca de fiecare dată și vedeți de ce este important să ai o economie puternică. Totul este despre finanțare, cu cât avem resurse alocate mai rapid, și de aceea eu susțin să avem alocate în fiecare an un procent din PIB, 2% din PIB pentru energie, cu atât proiectul poate să înceapă mai repede. Întotdeauna, toate aceste proiecte: legea offshore și acesta țin de finanțare. Cu cât ai o economie mai puternică, cu atât pot să ai aceste proiecte mai bine făcute.
De aceea, nu vreau să critic pe nimeni, nici să arăt cu degetul, dar uitându-mă la primele două luni ale acestui an, gestionarea economiei este suboptimală. Ar trebui să facem mai bine. M-am uitat la execuția bugetară, am avut ceva venituri în plus și, totuși, avem un deficit în prima lună, mai puțini bani alocați la investiții, mai puțin TVA rambursabil pentru companii. Arată clar o administrare suboptimală și, repet, nu vreau să arăt cu degetul sau să critic pe cineva, dar se poate face mai bine, pentru că ai nevoie de o economie puternică în această perioadă pentru investiții.
( S-a discutat și despre necesitatea de a actualiza pachetul de legi referitor la securitatea națională, a fost vreo discuție în Coaliție pe această temă, o să înceapă Parlamentul să facă ceva în acest sens?)
Au fost discuții, așteptăm forma finală și o să o trecem prin Parlament în regim de urgență.
( La CSAT (…) )
La CSAT cred că au fost discuții. Așteptăm de la Guvern să vină forma finală, dacă mai sunt detalii, dar noi suntem pregătiți în Parlamentul României să trecem prin procedură de urgență tot acest pachet pentru securitatea națională, care în acest moment sunt vitale.
( A avut ședință, ieri, și Comisia SIE și Comisia SRI, este de așteptat ca săptămâna viitoare să apară în Parlament proiectele de lege?)
Cât mai repede. Da, săptămâna viitoare este un termen pe care l-am discutat deja și suntem pregătiți în Parlamentul României.
( Aș vrea să revin la acel procent de 2,5% din PIB pentru apărare, având în vedere situația actuală, este posibilă o majorare a acestui procent?)
Bineînțeles! Este posibil și, aici, depinde de noi cum ne facem și cum ne aranjăm prioritățile. Până la urmă, bugetul este vorba de a prioritiza și avem resurse. Avem resurse, dacă ne ținem de reforme, avem resurse din PNRR, 14 miliarde de euro, care vin pentru investiții. Deci avem bani pentru investiții din PNRR, avem bani de investiții din fonduri europene și, atunci, bineînțeles, resursele din buget putem să le realocăm către această parte din apărare. Nu este o problem a resurselor, problema este de curaj și de dorință politică să faci reformele din PNRR ca să iei acei bani. Altfel, o să fie complicat, bineînțeles!
Vă mulțumesc!