Iulia Scântei, Senator PNL: ,,Legi bune pentru securitatea cibernetică a României și a aliaților UE și NATO”

Codul Comunicațiilor a fost votat astăzi de Senat. În Comisia Juridică am adaptat legea la situația actuală de război la granițele României. Mai exact, în deplină conformitate cu reglementările europene în domeniu, am introdus instrumentele legale de care instituțiile statului au nevoie pentru a contracara atacurile cibernetice care se produc la adresa României sau la adresa altor state aliate, inclusiv a Ucrainei, de pe dispozitive controlate de pe teritoriul țării noastre.

Războiul din Ucraina nu are doar o dimensiune militară clasică, este un război hibrid prin care se urmărește inclusiv distrugerea unor infrastructuri critice precum energia, transporturile, sănătatea, comunicatiile de voce si internet și finanțele.

Am exclus din proiect serviciile de Instant Messaging (Serviciile de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere), identificate de public ca mesaje text și audio-video de tip whatsapp, messenger, instagram, skype, acestea neputând face obiectul solicitărilor și autorizărilor de interceptare legală.

Au fost însă reglementate acele solicitări de date de trafic ori de interceptare legală a comunicațiilor care sunt adresate furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice, inclusiv celor care oferă găzduire electronică cu resurse IP (găzduire pe servere). Toate aceste solicitări din partea organelor competente trebuie și vor fi autorizate de judecători. Actele de autorizare emise de judecatori (mandatele) sunt filtrele legale care oferă garanții atât pentru protecția drepturilor și libertăților persoanelor și a datelor cu caracter personal, cât și pentru asigurarea securității cibernetice și combaterea criminalității informatice.

Sunt puse sub protecție, nu în ultimul rând, stabilitatea rețelelor în fața atacurilor de tip malware asupra dispozitivelor personale, în fața furtului de date personale sau a folosirii internetului și a rețelelor sociale pentru distribuirea de conținut ilegal, pentru vânzarea unor bunuri ilicite și servicii piratate, a plăților abuzive.

Furnizorii de servicii de rețele și de comunicații electronice vor avea obligația să semnaleze faptele de abuz sexual online asupra copiilor, să elimine și să detecteze inclusiv cazurile de ademenire a copiilor în scopuri sexuale, aceasta fiind o măsură adoptată de Consiliul și de Parlamentul European încă din august 2021.

Prin adoptarea Codului comunicațiilor, România își îndeplinește obligația de a transpune directiva europeană în domeniu și își asigură un scut legal în fața atacurilor la adresa infrastructurii de securitate a statului, a instituțiilor financiare, de educație și sănătate și instrumente procedurale care permit accesul la date în scopuri judiciare și de asigurare a respectării legii sub controlul judecătoresc.

Etichete: