Piatra Neamț, în direcția bună! Principalele proiecte ale orașului în 2021

Andrei Carabelea, primarul PNL din Piatra Neamț, a făcut investiții în 2021 în infrastructura locală, în educație, în protecția mediului, în digitalizare, dar și în dezvoltarea turistică a zonei. De asemenea, a redus datoria publică a municipiului cu 5,34% prin plăți anticipate și renegocierea comisioanelor și a dobânzilor de la 132 mil lei (35,01%) la 106 mil lei ( 29,67%).

A crescut de 7 ORI absorbția banilor europeni: în primele nouă luni ale anului 2021 au fost executate și decontate de 3 ori mai multe lucrări decât în ultimii 5 ani la un loc. Totalul cererilor de rambursare aprobate în anul 2021 s-a ridicat la 13. 115 770 RON.

A fost eficientizată gestionarea Patrimoniului: a fost pentru prima dată când Ștrandul a fost profitabil în administrarea Primăriei Piatra-Neamț, încasările ( 570 035 RON) depășind valoarea cheltuielilor (545.173 RON).

A fost modernizat și eficientizat sistemul de iluminat public

• a fost extins sistemul de iluminat pe 15 străzi din municipiu în zone care nu au avut niciodată iluminat public.
  • au fost înlocuite cu LED-uri 1350 de lămpi vechi și alte 2220 LED-uri au fost auditate și cu cerere de finațare, urmând să fie instalate până la finalul anului 2022.

Au fost modernizate, reparate sau reabilitate străzi din municipiu însumând peste 65.000 mp asfalt.

Străzi și parcări reabilitate prin fonduri de la bugetul local:

B-dul Mihai Eminescu, str. Cerbului, str. Merilor, Str. Costache Negri, str. Cuejdi, str. Bistriței, str.  Fermelor, Aleea Brazilor, str. Ion Sergentu, parcare str. Progresului, parcare Petrodava

Străzi ce vor fi reabilitate cu Fonduri Europene:

B-dul 9 Mai – str. Dimitrie Leonida, b-dul Traian + b-dul Decebal, str. Mihai VIteazul

Străzi ce urmează a fi reabilitate:

Str. Călugărului, str. Mintiana, str. Veteranilor, Str. Aerodromului

Străzi în curs de reabilitare:

Str. Schitului, str. Fermelor, str. Izvor, str. Izvoraș

Străzi modernizate/reparate în 2021

Bistiței, Petru Movilă, parcare Progresului, M. Eminescu, C. Negri, Paharnicului, Aleea Brazilor, Ion Sergentu

Fermelor, Izvor, Izvoraș, Schitului (tronson II)

Mintiana, Veteranilor, Aerodromului, Călugărului – străzi ce urmează să fie modernizate (În faza de proiectare)

Pentru adaptarea semaforizării în funcție de trafic a fost instalată fibră optică pe 8,5 km din totalul de 10 km și au fost montați 120 de stâlpi de semaforizare din 261.

A demarat implementarea proiectelor pentru un transport public inteligent și ecologic

• una din cele 80 de stații de așteptare inteligente a fost deja montată și este funcțională, iar alte 27 de stații sunt pregătite pentru instalare
  • sunt în achiziție 41 de autobuze electrice.

A demarat proiectul Bike-sharing

• sunt în achiziție 220 de biciclete din care 60 electrice
  • este în curs de contractare realizarea a 10 puncte de închiriere ce vor fi realizate până la jumătatea anului 2022

S-au făcut pași importanți pentru încurajarea utilizării mașinilor electrice. Din primăvara anului viitor vor fi funcționale 6 stații de încărcare mașini electrice, repartizate în toate cartierele orașului.

A fost elaborat planul de mobilitate urbană, pentru perioada 2021-2027, cea mai amplă, complexă și coerentă strategie de dezvoltare pe care a avut-o municipiul Piatra-Neamț în ultimii 30 de ani.

Au fost realizate investiții de 4,5 milioane de lei în cartierul Văleni  pentru stoparea efectelor inundațiilor.

Investiții în Educație:

2 creșe construite de la 0 în cartierele Dărmănești și Văleni – finanțare aprobată prin CNI

Creșa Mărăței – reabilitare cu finanțare europeană nerambursabilă – grad de execuție 80%

Creșă nouă într-un corp de clădire al Colegiului Tehnic Forestier, prin schimbarea destinației unei cantine.

Creșa ”Primii Pași” în curs de executare cu fonduri de la bugetul local, într-o centrală termică dezafectată de pe Str. Progresului.

Grădinița și Școala din cartierul Speranța – grad de realizare 95%

4 terenuri de sport modernizate: Școala Gimnazială Nr.2, Școala ”Nicu Albu”, Colegiul Tehnic ”Gh. Cartianu”, Licel Economic ”Alexandru Ioan Cuza”

Reabilitarea Colegiului Tehnic de Transporturi – proiect aflat în etapa de licitație a contractelor de execuție

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 – anul acesta se va scoate la licitație contractul de execuție

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 6 – a avut loc licitația și se evaluează ofertele depuse

S-a făcut curățenia pe stâlpii sufocați de cabluri: 8 kmde canalizații pentru îngroparea tuturor cablurilor de pe stâlpi

A fost încurajat dialogul cu cetățenii prin intermediul aplicației Piatra-Neamț City App și au fost realizate dezbateri publice și vizite în cartierele orașului pentru a identifica problemele direct de la oamenii care trăiesc acolo.

A fost înființată Organizația de Management al Destinației Turistice Piatra-Neamț: parteneri cu care împărtășim scopuri și obiective comune, actori importanți din domeniile HoReCa și turism, alături de care vom realiza proiecte de impact care să crească atractivitatea și vizibilitatea orașului nostru ca destinație turistică.

Au fost întreprinse acțiuni pentru un mediu sănătos

• În luna aprilie a avut loc cea mai mare acțiune de plantare: 400 de voluntari au plantat 5000 de puieți de salcâm în proximitatea depozitului ecologic Brantner, acțiune continuată în luna noiembrie cu plantarea a încă 300 de plopi în aceeași zonă.
  • Au fost plantați 100 de castani pentru 100 de ani –castani tineri și sănătoși în locul celor bătrâni și bolnavi.

A fost accelerat procesul de digitalizare la nivelul primăriei și al municipiului

• S-a introdus sistemul de ticketing și eliberare documente tipizate la Biroul Relații cu Publicul (Camera 20), Direcția de Taxe și Impozite și Serviciul Public Local de Evidență a Persoanelor pentru eficientizarea activității de relații cu publicul și reducerea timpilor de așteptare.
  • S-a implementat în proporție de 50 % proiectul pentru eliberarea la distanță a 33 de categorii de documente
  • Au fost puse în funcțiune în acest an 92 camere de supraveghere video în toate zonele orașului.

Au fost conturate proiectele pentru perioada de programare 2021-2027, ținta fiind de 1 000 000 000 000 lei fonduri atrase prin proiecte europene

Etichete: