Măsurile de protejare a populației în fața valului de scumpiri a facturilor la energie au fost o prioritate pentru Partidul Național Liberal și președintele PNL, Florin Cîțu

Măsurile de protejare a populației în fața valului de scumpiri a facturilor la energie au fost o prioritate pentru Partidul Național Liberal și președintele PNL, Florin Cîțu. Vom vedea daca există propuneri din partea celorlalte partide din coaliție și vor fi luate în considerare doar dacă îmbunătățesc cadrul legislativ actual

Florin Cîțu a militat în mandatul său de prim-ministru pentru grăbirea procesului de adoptare a legii consumatorului vulnerabil de la începutul anului 2021. După parcurgerea parcursului parlamentar Legea nr. 226 din 16 septembrie 2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată și cu votul parlamentarilor PSD.

Ulterior, Guvernul PNL a adoptat OUG 118/2021 care cuprindea schema de compensare a facturilor la energie de care urmau să beneficieze peste 7 milioane de români. Apoi, parlamentarii social democrații au depus legea plafonării, care a fost respinsă chiar cu voturile parlamentarilor social democrați.

Nu, nu există așa clamata fostă majoritate parlamentară, pentru că la dezbaterile din Parlamentul României au fost admise amendamente propuse de parlamentari social democrați, chiar dacă la acea vreme nu exista actuala coaliție de guvernare. Pentru că din start, noi, liberalii am înțeles cât de important este să îi ajutăm și să îi protejăm pe români pentru a putea să își achite facturile la energie pe perioada iernii.

Totodată, prin legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”, care a fost votată și de parlamentarii PSD, au fost incluse măsuri pentru a-i ajuta pe antreprenori, tocmai pentru a evita amplificarea efectelor negative în evoluția economiei. 

În ceea ce privește metoda actuală a compensării am pus pe primul loc cetățenii, pentru a ocoli birocratizarea excesivă. Avem încredere că furnizorii își vor primi banii fără ca activitatea să le fie afectată. Însă semnalul pe care îl transmitem este unul clar și categoric: să respecte legea, pentru că în mod contrar vor fi sancționați.  Instituțiile abilitate: ANRE, ANPC și Consiliul Concurenței, se asigură că legea este respectată, iar cetățenii nu sunt trași pe sfoară.

Partidul Național Liberal și Guvernul au propus și adoptat măsuri pentru a combate efectele crizei energetice și vor propune și alte soluții în viitorul apropiat. De asemenea, ministerul Energiei lucrează deja să extindă schema pentru marii consumatori de energie și, totodată, să găsească un mecanism similar pentru IMM-uri și nu numai.

Suntem într-o coaliție de guvernare, întotdeauna vom lua în considerare propuneri din partea celorlați membri ai coaliției, doar dacă îmbunătățesc cadrul legislativ actual.  

Etichete: