Cristian Băcanu, deputat PNL: Un partid a cărui doctrină minimalizează holocaustul trebuie scos în afara legii

Cristian Băcanu, deputat PNL: Sunt consternat și revoltat de ieșirea publică a partidului AUR care încearcă să nege sau să minimalizeze holocaustul, efectele acestuia și tragedia prin care a trecut un număr foarte mare de oameni în România. Drame ale istoriei noastre precum pogromul de la București, pogromul de la Dorohoi, Pogromul de la Iași sau masacrul de la Odesa nu pot fi, sub nicio formă, „evenimente marginale” ale istoriei noastre și nici nu pot reprezenta o „temă minoră”.

Trebuie să înțelegem istoria tocmai pentru a nu repeta greșelile trecutului; trebuie să apărăm adevărul, tocmai pentru a oferi o minimă compensație morală celor care au trecut prin acele momente îngrozitoare dar și urmașilor lor; trebuie să fim onești cu noi înșine pentru a fi de fapt cinstiți cu generațiile viitoare. Nu avem voie să uităm crimele holocaustului și nu avem voie să uităm crimele comunismului.

În opinia mea, un partid a cărui doctrină minimalizează holocaustul trebuie scos în afara legii. Cred că politicianul care minimalizează holocaustul nu este decât un infractor. Aduc aminte tuturor celor interesați că potrivit art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002:

„(1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a genocidului, a crimelor contra umanității și a crimelor de război, astfel cum sunt definite în dreptul internațional, în Statutul Curții Penale Internaționale și în Carta Tribunalului Militar Internațional înființat prin Acordul de la Londra, la data de 8 august 1945, și recunoscute ca atare printr-o hotărâre definitivă a Curții Penale Internaționale, a Tribunalului Militar Internațional înființat prin Acordul de la Londra, la data de 8 august 1945, a Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, a Tribunalului Penal Internațional pentru Rwanda sau a oricărui altui tribunal penal internațional înființat prin instrumente internaționale relevante și a căror competență este recunoscută de statul român, ori a efectelor acestora se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Săvârșirea faptelor prevăzute la alin. (1) și (2) prin intermediul unui sistem informatic constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Etichete: