Declarațiile de presă susținute de președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu

( Parlamentarii să voteze pentru 2,5% din PIB pentru bugetul Apărării adică, majorarea bugetului Apărării nu doar pentru un an ci de acum înainte. Modificarea strategiei naționale de Apărare. De ce?)

Este un mesaj pe care președintele României l-a dat în urmă cu o săptămână și vreau să formalizăm acest lucru. Eu sunt mai cumpătat, am văzut că în programul de guvernare există acel 7% pentru investiții, încă nu s-a alocat. Aș vrea să ne asigurăm, printr-un acord transpartinic, o hotărâre a Parlamentului, un proiect de lege, orice, dar trebuie să ne asigurăm că acești 7% sunt alocați pentru investiții și aș vrea să ne asigurăm că o parte importantă din acești bani se va duce către Apărare și o parte din ei se va duce către investiții. Este foarte important și vedeți acum și acest context, cât este nevoie de acești bani.

( În legătură cu legea offshore, cât de repede ar putea să intre în procedură parlamentară? Deja de o lună discutați și spuneți că nu este întârziată.)

Nu este întârziată pentru că trebuie întâi să fie făcută tranzacția. Vă dați seama că nu vor începe mâine investițiile. Eu zic că trebuie să avem o lege offshore bună, în interesul statului român, în interesul românilor și, ca de fiecare dată, mai bine măsurăm de zece ori și tăiem o singură dată decât să avem legi pe care să venim după aceea să le modificăm.

(Când va fi pusă în aplicare investiția de acolo, cel mai devreme?)

Sunt câteva companii care vor pune în aplicare imediat aceste investiții. Pe noi ce ne interesează, proiectul mare, va fi peste vreo 4 sau 5 ani de zile.

( Ați avut astăzi o întâlnire cu premierul Ciucă și cu ceilalți lideri de partide. Ați discutat despre acea lege privind securitatea și apărarea națională și dacă ne puteți da câteva detalii în privința acestui act normativ?)

Nu am discutat despre acea lege, am discutat despre legea offshore, despre situația din Energie. Eu am prezentat, ca de fiecare dată, când spun că sunt trei mari priorități ale Guvernului în această perioadă.

În primul rând, starea economică. Dacă nu ai o economie economică, dacă nu gestionezi bine economia, degeaba încerci să ai și alte obiective pentru că nu le vei putea duce la îndeplinire și se leagă exact de ceea ce facem acum. Trebuie să ne concentrăm pentru ca economia să fie bine administrată. Eu am spus-o și repet, fără să arăt cu degetul sau să dau vina pe cineva, în primele două luni de zile, economia a fost administrată sub optimal.

Al doilea lucru important, și se leagă de starea economică, este gestionarea acestei crize umanitare. Fără o economie puternică și fără resurse la buget nu putem să gestionăm optim această criză umanitară și România trebuie, și toată lumea se uită la noi, toată Europa, toată lumea se uită la noi să vadă cum gestionăm această criză. Trebuie să facem față și să arătăm cu România poate dar, repet, se leagă de prima parte.

A treia, foarte importantă, și la care eu țin foarte mult, este să impunem aceste sancțiuni Rusiei, să facem mai mult în această perioadă. România trebuie să fie mult mai dură în acest context. Vedem companii din toată lumea, care se retrag și pierd miliarde de euro. Am spus-o, din punctul meu de vedere, și aici vorbesc din punctul meu de vedere, personal, că atât timp cât susținem financiar regimul din Rusia, acest regim va continua și pentru noi este o problemă de siguranță națională.

( Cât de mult va fi afectată economia de acest război, dacă aveți o estimare?)

Acum este complicat să identifici exact care sunt șocurile. Putem să ne uităm pe criza umanitară, pentru că acolo vom semna costurile pentru buget, dar ne vom uita în viitor. Ideea este că deja existau probleme la nivel global și atunci, noi trebuia să luăm măsuri pentru acest șoc. Trebuie să ne hotărâm cu ce politici economice răspundem unui șoc energetic care deja începuse, pentru că până la urmă, aici se va vedea diferența. Repet, ca să putem răspunde bine unui astfel de șoc energetic, ca să putem avea grijă și să-i putem ajuta pe acești oameni care sunt forțați de împrejurări și de această situație dificilă, să plece de acasă și să-și lase totul, noi, la rândul nostru, trebuie să avem o economie puternică. În acest moment trebuie să ne concentrăm, și eu sper că Guvernul își folosește toate resursele, și asta am spus și astăzi și voi spune mereu în ședințele de coaliție, trebuie să folosim toate resursele pentru a avea o economie puternică. Dacă ne distragem atenția și ne uităm la altceva și uităm de economie, veți vedea că nu vom putea să gestionăm bine nici criza umanitară și nici (…)

(Costurile pentru petrol și gaze au crescut enorm, aproape s-au dublat în ultima lună.)

Din punct de vedere istoric, este adevărat, s-au dublat în ultima lună dar din punct de vedere istoric, nu sunt la maximele istorice.

(Din estimările Guvernului, înseamnă costuri în plus de la buget pentru a suporta costurile)

Da și nu. De aceea sunt bune acele buffere. Când ai un buffer poți să treci mult mai ușor peste perioadele dificile, și atunci când ai un buffer, și eu sper că este un buffer la Ministerul Finanțelor, considerabil, când ai un buffer financiar bun poți să ai timp să te gândești serios și să iei o decizie bună. Dacă nu ai un astfel de buffer, atunci vei fi forțat de situație să iei decizii rapide, și de obicei se vede că acele decizii sunt greșite.

( Am putea ajunge în situația să crească prețurile pentru populație, la curent electric și la gaze, din această cauză, după luna Aprilie?)

Nu, premierul deja a anunțat o ordonanță, niște măsuri care au un anumit cost, este adevărat, dar care plafonează prețurile, știți foarte bine sunt la energie și la gaze, prețurile sunt plafonate către consumator. Acest lucru iese din discuție. Noi am susținut și susținem aceste măsuri.

Premierul a anunțat aceste măsuri, în urmă cu două săptămâni, se vor aplica după Aprilie, toată lumea le știe, tocmai ca să fie transparent. Știm exact care vor fi costurile, este un cost social de 0,68, de 0,8 și de 1 leu.

Tot premierul a anunțat impactul bugetar care este de 14, 5 miliarde, la momentul respectiv, dar pe net era mai mic, se lua în calcul și supraimpozitarea profiturilor de la companii.

V-aș ruga ca toate aceste întrebări să le puneți la partea guvernamentală, pentru că ei au cifrele. Eu vă spun ca principiu, pentru că noi am susținut și susținem o astfel de măsură. Partidul Național Liberal a fost în spatele premierului pentru aceste măsuri.

( Ce șanse sunt să ajungem la o recesiune economică?)

Totul depinde de cum gestionezi economia. România a evitat o recesiune economică, când economia a fost închisă două luni de zile, la nivel global. Atunci ne-a salvat faptul că aveam un buffer mare și am reușit să avem timp să ne gândim. Vă aduc aminte că starea de urgență a fost declarată prin mijlocul lui Martie și noi am luat măsurile prin Aprilie. Am stat 30 de zile să ne gândim la acele măsuri și acele măsuri au fost îmbunătățite. Depinde de cum administrăm economia. Dacă administrăm bine economia, și aici, primele două luni de zile nu sunt un exemplu, dar dacă administrăm bine economia, vom evita recesiunea și vom putea să avem o creștere economică mare. Dacă nu, bineînțeles că riscul este foarte mare. Depinde de cum administrăm economia, este foarte important ca Guvernul să nu-și distragă atenția de la administrarea optimă a economiei către alte obiective. Este foarte important să ai o economie puternică. Dacă ai o economie puternică, poți rezolva toate celelalte probleme.

( Aș reveni la acea lege privind securitatea și apărarea națională, v-a spus premierul cât de rapid va fi trimisă în Parlament, când va fi adoptată?)

Este rapid, o vom face dar detaliile le vom discuta în această săptămână. Sper ca săptămâna viitoare să o aducem în Parlament, dar nu a fost subiectul discuției de astăzi. Mâine avem coaliție, la ora 10.00, și sunt sigur că va fi pe masa discuției. Ne grăbim, cum avem toate informațiile, ne vom uita peste ele și vom mobiliza Parlamentul, acum, când a trecut starea de alertă, i-am anunțat că redevine prezența fizică obligatorie în Parlamentul României. Nu vor mai fi ședințe online decât în mod excepțional. Orice nevoie are Guvernul, și l-am asigurat pe premier de tot sprijinul nostru, orice nevoie are Guvernul în materie de legislație,  având în vedere situația și contextul geopolitic în care ne aflăm, vom ajuta și vom trece rapid prin Parlament orice proiect de lege.

Vă mulțumesc!

Etichete: