Declarațiile de presă susținute de președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu

Declarațiile de presă  susținute de  președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, 09 Martie 2022

( Legea offshore de ce se naște așa de greu și când o s-o avem în vigoare?)

O s-o avem, cred că în urmă cu o lună și ceva am spus că în două luni de zile o să avem legea offshore, și este foarte aproape. Ieri, am mai cerut Ministerului Energiei câteva simulări pentru variante dar suntem foarte aproape de a avea legea offshore, să o pregătim. Vă dați seama, în acest context, toate forțele politice ale coaliției ca legea offshore să fie aprobată cât mai rapid. Când va veni în Parlament, vă garantez că va trece foarte rapid.

( Adică are procedură de urgență, v-ați înțeles să treacă foarte repede?)

Bineînțeles, va fi procedură de urgență, este nevoie pentru că sunt deja companii care de-a doua zi după ce va fi aprobată această lege, vor extrage gaz și îl vor pune pe piață.

( Cât de mult, ca procent, din consumul nostru?)

Vom vedea care este situația dar este clar, ați văzut,  ieri a fost o discuție mai lungă pe energie. Aseară, premierul s-a întâlnit cu cei din CO de la Complexul Energetic Oltenia și din Hunedoara pentru a reporni acele capacități care folosesc cărbune. Este clar că în această situație complicată, toată Europa se uită la resurse alternative pentru a produce energie și România avea deja aceste resurse. Vom vedea dacă avem  cărbune și dacă va trebui să importăm. Ieri, comunicatul a fost  că vor fi adăugate 300 de MW, asta înseamnă că că va trebui să angajăm vreo 600 de persoane, din nou, ceea ce este o veste bună pentru acești oameni care au suferit.

( Pe ce perioadă?)

Repornirea, deocamdată, se va face pentru această situație, vedem cât ține această situație. Mă gândeam, dacă Europa poate și revine la partea de extracție de cărbune, ar trebui să ne uităm și la proiectul Roșia Montană, până la urmă avem și acolo resurse pe care putem să le folosim în interesul României și ar trebui să ne uităm în ce condiții am putea să reîncepem și acolo exploatarea.

( Ați început discuțiile în coaliție despre proiectul privind securitatea și apărarea  țării?)

Au fost doar discuții inițiale, sperăm ca proiectul să fie adoptat săptămâna următoare.

( De unde vine proiectul? )

Proiectul a fost la CSAT, este un proiect deja discutat. Acum vine spre Parlamentul României și deocamdată se uită experții partidelor la el, vedem dacă mai trebuie ceva adăugat și apoi, o să fie adoptat în ședința de Guvern.

( Nu ar da puteri sporite Armatei, în această perioadă, pentru că acolo nu este niciun mecanism de control?)

Da, este mai mult despre aceste modificări. România permite trupelor străine să intre pe teritoriul României, sunt mai multe modificări de care avem nevoie în perioada următoare.

(Există nemulțumiri, potrivit surselor, în PSD, legat de faptul că prin acest proiect, CSAT ar avea puteri mult prea mari, sporite. Se mai poate modifica? )

Acest proiect nu modifică Constituția. Acest proiect spune foarte clar că orice ține de situații de urgență, Parlamentul are ultimul cuvânt, și acest lucru nu se schimbă, doar este legislația în vigoare care trebuie updatată, la condițiile de astăzi, la nevoile de astăzi, în rest, nu se modifică și nu se dau puteri sporite. Repet, Constituția este cea care dă aceste puteri și acestea sunt date Parlamentului României.

( Ați discutat despre încorporarea tinerilor?)

Nu, cel puțin acolo nu s-a discutat. Eu nu știu de niciun proiect, nu a fost prezentat, am văzut în știri dar nu există așa ceva.

( Săptămâna viitoare, acest proiect va trece prin Parlament?)

Ar trebui să treacă săptămâna viitoare prin Parlament. În ședința de Guvern trebuie aprobat, ami întâi, iar noi, ce am spus, liderii celor două partide dar și cei de la UDMR au susținut, vom face imediat totul pentru a avea acest proiect aprobat, cât mai rapid, în procedură de urgență.

( Totuși, sunt foarte mulți români aflați în străinătate, în diaspora, care ar putea fi într-o situație ipotetică, ar putea fi încorporați. Cum  ar putea să-i aducă sau să-i determine…?)

Nu s-a discutat, România are o armată, știți foarte bine cum funcționează lucrurile în România, suntem membrii NATO.

( Este ceea ce am citit în lege.)

Nu, repet, acel proiect de lege nu a fost prezentat în coaliție, nouă nu ni s-a adus la cunoștință deci, noi nu îl luăm în calcul. Înțeleg, de ieri, că acest proiect nu mai este de actualitate, dacă ar fi fost vreodată. Eu vă spun ce am discutat noi la coaliție, s-a discutat despre legea offshore, s-a discutat despre acest pachet al legii securității naționale care, repet, este o updatare a ceea ce avem astăzi dar controlul rămâne la Parlamentul României. S-a discutat și despre noi capacități de energie, cum putem să facem investiții.

( Deci, acest proiect de lege nu mai este (…))

Nu a fost prezentat deloc în coaliție și am văzut că ministrul Apărării a spus că nu este de actualitate, deci nu are sens să mai discutăm despre acest proiect de lege.

În același timp, am discutat puțin despre situația economică. Eu readuc acest subiect, de fiecare dată, în atenția coaliției, pentru că orice am spune, fără o economie puternică nu vom putea să facem față provocărilor viitoare. Avem două provocări majore în fața noastră.    

1.Sancțiunile din ce în ce mai dure, pe care trebuie să le impunem, și eu susțin sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, și asta înseamnă și costuri pentru noi, este adevărat, dar trebuie să facem acest lucru. 

2. Bineînțeles, această criză a refugiaților pe care, până acum, România a gestionat-o impecabil și pe care trebuie să o gestionăm în continuare impecabil, dar ai nevoie de o economie puternică. Dacă economia României nu este gestionată bine, celelalte două vor avea de suferit și atunci, pentru noi, nu se poate așa ceva. De fiecare dată, eu aduc în discuție o gestionare cât mai bună a economiei, în această perioadă.

( Prețurile la gaze cresc de la o zi la alta și cu 10-20 de procente. Deja am ajuns la triplarea prețului la gaz. Va face față România, în perioada următoare, sunt pregătite măsuri?)

Vă dați seama că eu niciodată nu o să susțin și am și explicat de ce nu susțin intervenția în piață, pentru că au fost exemplu, și în țările din jur, unde s-a intervenit și apoi s-a ajuns imediat la penurie. Avem exemplul Ungariei, în Polonia s-au întors acele măsuri. Ceea ce noi trebuie să facem și trebuie să ne gândim despre cum să creștem veniturile românilor, tuturor românilor, nu doar celor de la stat. Rămân, și este opinia mea, la ideea că cea mai bună măsură, acum, este o reducere a contribuțiilor, asta ar însemna o creștere imediată pentru toți românii, toți cei angajați și i-ar ajuta în această situația în care cresc prețurile. Alte măsuri n-ar face decât pe termen scurt să corecteze cumva lucrurile dar, repet, pe termen lung ele vor crea mai multe probleme.

( De ce nu s-a mai insistat pe această discuție, privind reducerea CAS)

Insist de fiecare dată. Este o discuție despre impact, este normal dar, eu duc, întotdeauna, duc în contraparte și celălalt impact. Impactul susținerii efortului de la buget pentru facturi, etc, este mult mai mare. Ceea ce propun eu este o măsură care îi ajută pe oameni, îi ajută și pe antreprenori și ne lasă și venituri la buget, pe care îi luăm suplimentar din impozitarea în sectorul energetic. Bineînțeles, o să fac mai mult ca să-i conving pe colegii de Coaliție că este cea mai bună măsură.

( Mai este de actualitate discuția privind majorarea salariile bugetarilor. Se vorbea la Ministerul Muncii ca din luna Martie să crească. )

În Coaliție nu s-a discutat așa ceva. Dar vă spun că o să fie foarte greu de explicat românilor, că Guvernul o să ia o decizie care o să crească salariile în sectorul bugetar, ceea ce înseamnă taxe mai mari pentru cei din sectorul privat. O să fie imposibil de explicat acest lucru. Pentru noi, Partidul Național Liberal, o să fie imposibil de susținut o măsură care doar crește salariil eîn sectorul bugetar și nu crește veniturile și în sectorul privat. De aceea, trebuie să găsim o măsură care ajută și sectorul privat. Repet, singura soluție în acest moment, care poate crește salariile și din sectorul bugetar și în sectorul privat este reducerea contribuțiilor.

( Nu există o discuție pe majorarea salariilor)

Nu, dacă o să existe o să vă spun. Repet, este imposibil pentru PNL să susțină o măsură care crește salariile doar în sectorul bugetar și care înseamnă, implicit, taxarea sectorului privat. O să fie foarte complicat.

( La Coaliție, Social-democrații au venit cu o altă soluție? Înțeleg, până acum nu au acceptat reducerea CAS, dar au venit cu o variantă de mărire a salariilor?)

Nu! În acest moment, nu! Nu s-a discutat. Asta este singura soluție pe care am propus-o, iar cealaltă pentru sectorul bugetar nu a fost discutată, dar dacă ea există și va veni, o să fie complicat pentru noi să o susținem, fără să avem ceva și pentru sectorul privat. Este important ca toate veniturile să crească în România, dacă mergem în această direcție.

( În privința energiei, plafonarea și compensarea rămân doar pentru următoarea lună de zile, până la 1 aprilie?)

Premierul României a prezentat măsurile care vor intra în  vigoare de la 1 Aprilie. Acele măsuri vor intra în vigoare prin OUG, care o să fie aprobată, cred, săptămâna viitoare. Sunt acele măsuri cu un cost social de 0,68 de bani, 0,80 și 1 leu. Acelea sunt cele trei praguri și este și un consum pentru fiecare, o limită de consum. Ele o să intre în vigoare de la 1 Aprilie și nu s-a schimbat nimic în această direcție.

( România va susține acea măsură pe care deja au luat-o Statele Unite de a nu mai face import de petrol și gaze din Rusia?)

Eu am cerut să oprim toate schemele comerciale cu Rusia. De fiecare dată, de fiecare dată când facem comerț cu Rusia și cumpărăm de acolo, bineînțeles, susținem un regim totalitar care, pentru noi, reprezintă un risc în viitor. Trebuie să recunoaștem acest lucru. De aceea, eu am susținut aceste măsuri. Până la urmă, trebuie să fie decizia Coaliției, dar eu personal susțin măsuri, sancțiuni mai dure pentru Rusia și vedeți că acesta este trendul la nivel global. Există costuri pentru toate țările, dar își asumă, și liderii importanți la nivel global, lideri cu viziune, își asumă aceste lucruri, pentru că este vorba despre viitorul nostru și siguranța noastră pe viitor, nu este vorba despre acum.

( Amendamentele pe care le-ați depus?)

Le-am depus, ele sper să intre în vigoare săptămâna viitoare. Am depus două amendamente. Unul la OUG trenuleț de anul trecut, care făcea din antreprenori, criminali, dacă nu plăteau acele contribuții și sunt niște probleme acolo, propun scoaterea acelei prevederi, pentru că nu putem să trecem de la ,,antreprenorul este un erou,, la ,,antreprenorul este un criminal,, așa peste noapte. Nu se poate. Mai ales că, acum avem nevoie, și tot timpul am avut nevoie, de antreprenori, pentru că ei sunt cei care plătesc salarii, cei care plătesc taxe și contribuții. Iar celălalt amendament este la OUG pe care am dat-o, prin care scoteam China din licitațiile cu statul român și o completăm și cu companiile din Rusia nu vor putea să participe la licitații. Companiile din Rusia nu pot să participe la licitații, unde sunt fonduri europene sau bani de la bugetul României.

( Dacă activele băncilor rusești au fost înghețate în România sau ale firmelor rusești?)

Aici, Ministerul Finanțelor trebuie să comunice mai mult sau mai bine, zic eu. Mi se pare ilar ca în România, când noi știm că sunt investitori ruși în România, știm că sunt tot felul de influențe, am tot vorbit de propaganda rusă și nu-i găsim, nu știm unde sunt. Aici trebuie mai multă transparență și, zic eu, mai mult curaj, din partea instituțiilor statului român, pentru că se vede că în Europa există curaj și se iau aceste măsuri.

Vă mulțumesc!

Etichete: