Discursul susținut de președintele interimar al Partidului Național Liberal, Gheorghe Flutur, la reuniunea Consiliului Național al PNL

Președintele interimar al PNL, Gheorghe Flutur

La șase luni de zile PNL provoacă proceduri pentru un Congres Extraordinar. Vă îndemn să vedeți partea bună a lucrurilor: capacitatea partidului de a corecta și de a îmbunătăți ce nu merge. Noi nu putem să ne ascundem să spunem că a mers totul foarte bine și o spun eu care am primit un vot pentru interimatul de până duminica viitoare.

Altfel, putem persista în aceste greșeli, iar PNL este într-adevăr un partid viu, dinamic și care trage de mânecă. Acesta este un lucru bun pentru că mai sunt doi ani până la alegerile din 2024. Dacă ne gândim, mai sunt multe lucruri de făcut. Nu vreau astăzi să am un rechizitoriu aspru pentru că trebuie să ne asumăm și noi parte dintre ele pentru că am făcut și noi parte și suntem în această echipă, dar trebuie să recunoaștem și să îndreptăm ce n-a mers.

Faptul că propunem o săptămână pentru congres extraordinar pentru că este o situație excepțională în România și geopolitică și presiune economică și așteptările populației. Nu putem aștepta. Am avut un festival al democrației care ne-a costat scump. Îndemnul meu este la moderație în această perioadă și să gândim constructiv și de echipă.

Suntem principalul partid de dreapta. Lumea așteaptă de la noi stabilitate. Poate așa trebuie citit acest Congres extraordinar: e nevoie de stabilitate, acțiune, echilibru, fermitate.  Foarte mulți în sală sunteți aleși locali ca și mine și îmi aduc aminte că anul trecut pe vremea asta discutam despre Programul de Dezvoltare Locală. Trebuie să recunoaștem că s-a lungit prea mult, dar intră în linie dreaptă și o să ne ținem de el zilele viitoare și o să-l operaționalizăm. Nu o spun ca o promisiune, dar știu ce ne așteaptă acasă. E vreme bună, lumea așteaptă lucrări, s-au cheltuit bani pe proiecte, iar dumneavoastră primarii știu că sunteți pe bună dreptate supărați pentru aceste prelungiri legate de Anghel Saligny.

Mă uit numai la provocarea legată de scumpirea vieții oamenilor. Este o întâmplare nefericită. Până acum era pandemia. A venit și acest război care ne-a schimbat cu totul datele problemei internațional și scumpirea vieții oamenilor așteaptă rețetă și așteaptă soluții imediate. Știu și vreau să-i mulțumesc premierului Ciucă pentru pragmatism, pentru inițiativă și să-l asigurăm că vom fi în continuare susținători pentru deciziile sociale și economice de care țara are nevoie, și răspuns la criza energetică și la factură și prompt și la criza alimentară și la securitatea națională, la siguranța cetățeanului.

Avem o problemă legată de criza refugiaților. Sigur că a fost bine, am fost atenți, s-a gestionat corect și eu felicit pe fiecare în parte pentru modul de implicare. Este o problemă pe termen lung, iar PNL trebuie să vadă că inclusiv în forurile de discuții trebuie să avem pe ordinea de zi cel puțin un punct de provocări economice. Prea puține am avut și va trebui să dăm răspuns mai repede la energie, la alimente, la refugiați, la criza forței de muncă, la descentralizarea care nu mai vine de la București.
Trebuie să îmbunătățim comunicare internă și e loc de comunicare externă mult mai bună, mai eficientă și, dacă se poate, mai pe înțelesul oamenilor și mai pricepută, ca PNL să recupereze unele puncte pe care le-am pierdut. În coaliție e nevoie de o mai bună organizare a temelor prioritare și a agendei de coaliție. Coaliția trebuie să genereze agenda pentru săptămâna de lucru, ce răspunsuri avem.

Aleșii locali, imediat după Congres să ne întâlnim și să avem o discuție foarte aplicată nu doar pe Anghel Saligny, ci pe dezvoltarea României de jos în sus pentru că sunt o sumedenie de fonduri, inclusiv fonduri europene, inclusiv PNRR. Cum se vor cheltui? Cum simplificăm procedurile și ghidurile ca banii să se cheltuie, nu să se întoarcă la UE. Cum scurtăm toate perioadele și procedurile? Ce este de modificat în legislația românească?

Etichete: