Declarațiile de presă susținute de președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu –  1 Aprilie 2022

( În paralel, a fost convocat și de dumneavoastră un Bex pentru mâine?)

Bună Ziua!

Toate documentele venite la partid erau adresate președintelui partidului,  pentru solicitări de convocare a Bex-ului.  Bineînțeles, în partid avem o regulă, eu o să respect mereu regulile, atât timp cât sunt președintele Partidului Național Liberal și am convocat, conform regulilor din PNL, un Bex, mâine, la ora 12, cu prezență fizică. Unde, bineînțeles, o să anunț mai multe lucruri, dar este o regulă din PNL.

( De ce nu s-a convocat Bex-ul astăzi, la ora 14, așa cum v-a cerut majoritatea membrilor Bex.

 O să repet ceea ce am spus acum câteva secunde. Cît o să rămân la PNL, o să respect regulile pe care le-am avut în PNL și statutul.

( (…) este statutară?)

Nu a fost convocat nici de mine, nici de secretarul general.

( Statutul prevede că poate să fie convocat cu (….) )

Cererile de convocare a Bex sunt adresate președintelui PNL. Președintele Partidului Național Liberal a convocat Bex pentru mâine la ora 12.

( (…) care spun că sunt nemulțumiți, în acest moment, de felul în care ați acționat în ultima perioadă. Sunteți dispus să faceți un pas în spate și să vă dați demisia, în contextul în care v-au cerut acest lucru și prim-vicepreședinți aseară?)

Eu am tot discutat cu președinții de filială din țară și știam că erau nemulțumiri, foarte multe, bineînțeles, care nu aveau legătură cu Partidul Național Liberal. Am avut discuții și aseară cu prim-vicepreședinții și, da, bineînțeles, am fost vocal și o să rămân împotriva unor măsuri populiste, care pun în pericol stabilitatea financiră a României. Da, am spus că există acest risc, inflația este 10%, și (…) guvernarea care nu este optimă, u o văd doar eu. O văd românii și o simt românii. Dobânzi care sunt peste 6-7%, inflația peste 10%. Sunt lucruri pe care eu cred că puteam să le facem mai bine și să le discutăm mai bine.

( Care sunt motivele, până la urmă)

Acesta este unul dintre motive.

( Înțelegem că sunt nemulțumiri cu privire la modul în care nu ați comunicat cu organizațiile județene, cu liderii organizațiilor. A fost o discrepanță între dumneavoastră și cei din teritoriu?)

Un alt motiv care a fost invocat a fost cel al programului Anghel Saligny, acum, să invoci că eu nu vreau să pun în aplicare Anghel Saligny, când eu am riscat o guvernare și postul de premier pentru a adopta Anghel Saligny, este bizar. Anghel Saligny nu este implementat de PNL, este implementat de Guvern, de ministrul dezvoltării. Acolo ar trebui să avem răspunsurile, nu la președintele partidului.

( Există această solicitare a demisiei dumneavostră . luați în calcul acest lucru?)

Mâine avem un Bex, o să vă anunț și decizia mea, tot ce o să facem. Bineînțeles, eu am văzut aceste documente. Repet, statutul este foarte important ca și președinte al PNL, președintele partidului este garantul aplicării statutului. Regulile pe care le-am aplicat până acum, o să le respect până în ultima secundă când o să fiu aici. Bineînțeles, repet, faptul că economia nu merge bine, faptul că sunt măsuri populiste care cred că puteau să fie luate altfel, (…)

( (…) de modul în care ați comunicat cu premierul și cu colegii în Coaliție?)

Eu am comunicat public și am comunicat cu toată lumea. Dacă ceva nu funcționează, repet, românii simt cei 10% din inflație. Lăsând totul la o parte, toată această situație, trebuie să spun că sunt dezamăgit, bineînțeles, pentru că sunt oamenii cu care noi am pornit la drum, acum 6 luni. Am pornit pentru un proiect. Plec în Statele Unite să reprezint România, mă întorc acasă cu această situație fără să avem o discuție.

( De ce nu ați participat la ședința aceasta?)

Repet, o să respect statutul PNL, regulile PNL. Este convocată statutar o ședință mâine la ora 12.

( Câte organizații județene aveți de partea dumneavoastră?)

Acest lucru se va vedea doar la Congres.

( Mergeți până la Congres?)

Nu, am spus că doar așa se poate testa, cu vot, nu cu sondoaje. Mâine o să discutăm.

( Sunt doar 6 luni decând ați fost votat într-un congres, cum s-a ajuns în această situație actuală?)

Repet, și eu sunt dezamăgit de această situație. Este o situație pe care greu o explic, pentru că în multe dintre discuțiile pe care le-am avut, au legătură cu guvernarea, nu cu PNL. Repet, guvernare, inflație, dobânzi, prețuri mari, Anghel Saligny – acestea sunt argumentele care au fost prezentate. Nu au legătură cu PNL.

( Vă simțiți sabotat din interior?)

Nu, doar v-am spus. Sunt oameni cu care am pornit la drum.

( Care mai este relația dumneavoastră cu președintele Klaus Iohannis?)

 O relație bună.

( V-a transmis ceva de ziua dumneavoastră?)

Da!

( Ne puteți spune ce v-a transmis?)

,, La mulți ani!,,

( Vă mai susține în funcția de președinte al PNL?)

Președintele Iohannis nu se implică în discuțiile de partid. Aici este o discuție de partid și o să discutăm în Bex mâine.

( ….)

Nu știu! I-a fost invocat numele de cei care au fost și au strâns semnăturile, de fiecare dată pentru a da greutate, dar eu nu pot să spuns dacă a fost informat sau nu.

( ieri ați văzut acea listă despre care se discută?)

Nu, niciodată nu am văzut nicio listă.

( Există informații că vi s-a arătat lista)

Nu!

( 45 de lideri din Bex, care au votat pentru convocarea Consiliului Național, este mult sau puțin?)

Liderii PNL, care vor să aibă un Bex și o să avem un Bex mâine.

( Vor Consiliu Național ca să convoace un Congres)

Foarte bine! Este statutar. Cred că mergem într-o altă directție, dar este decizia dacă mergem acolo. Statutul spune foarte clar că sunt cazuri excepționale. Dacă de fiecare dată când avem o situație excepțională (….). este o situație excepțională când avem război la graniță (…)

( Ați avut susținerea președintelui pentru vizita în SUA?)

Pentru președintele Senatului este o vizită importantă din ultimii 10 ani de zile, este prima de acest fel făcută în Statele Unite.

( Ce fel de vizită a fost?)

A fost o vizită oficială.

( O să demisionați din PNL dacă o să pierdeți șefia partidului?)

Sunt liberal și o să rămân liberal întotdeauna.

( Ce faceți după ce nu o să mai fiți președinte PNL și poate nici președinte al Senatului?)

Ceea ce am făcut și până acum. O să fiu liberal și o să apăr principiile liberale. În politică suntem pentru a apăra, eu cel puțin am intrat în politică și în PNL, principiile liberale.

( Vi s-a propus să fiți guvernator al BNR în schimbul tăcerii dumneavoastră ?)

Nu, nu!

( Când s-a destrămat exhipa câștigătoare, care acum 6 luni stătea în spatele dumneavoastră?)

Cred că atunci când am fost în Statele Unite.

Etichete: