Declarația de presă susținută de purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal, Ionuț Stroe, – 7 Februarie 2022

Bună ziua!  

Vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră la declarațiile de presă susținute după ședința Biroului Executiv al PNL. 

Prima dintre concluziile ședinței de astăzi este o solicitare pe care o vom face celor două Ministere: Ministerului Energiei și Ministerului Dezvoltării, pentru a cere urgentarea semnării ordinului comun privind finanțarea de 1,7 miliarde de euro, atât de necesară realizării de către administrațiile locale a rețelelor de distribuție a gazelor. Această finanțare de 1.7 miliarde de euro este cea mai mare pe care, vreodată, un Guvern a asigurat-o pentru astfel de investiții, în proiecte care țin de furnizarea gazului metan.  Este cuprinsă în Programul Național de Investiții și este atât de necesară, mai ales celor din administrația publică locală pentru a asigura distribuția gazelor naturale. Este evident că la un an de la adoptarea acestei finanțări, în cadrul Programului Național de Investiții, așteptarea lor este mare și răspunsul nostru trebuie să fie pe măsura acestei așteptări.  

Cea de-a doua concluzie a ședinței noastre de astăzi, ține de o problemă a sistemului de asigurări. Problemă generată, poate și de falimentul unei mari companii de asigurări, anul trecut, și soluțiile pe care ni le dorim în acest moment țin, pe de o parte de stoparea creșterii prețurilor polițelor RCA, iar pe de altă parte, de anumite măsuri pe care ni le dorim a fi adoptate, pentru a preîntâmpina anumite posibile practici similare ale care, din păcate, au dus la falimentul acestei mari companii și la generarea tuturor problemelor ulterioare.  

În concluzie, o să solicităm audierea președintelui ASF, într-o ședință comună a celor două comisii de buget-finanțe a Camerei Deputaților și a Senatului și prezentarea, atât prezentarea anumitor justificări privind situația prețurilor RCA în acest moment și, bineînțeles, soluții. Trebuie să ne asigurăm că nu poate să fie vorba de o anumită lipsă de acțiune, ca în cazul crizei din zona energiei, și, pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că , în momentul de față, ASF-ul studiază și, bineînțeles, vine cu propuneri concrete privind stabilizarea prețurilor asigurărilor în România.  

Afectați sunt, deopotrivă, atât proprietarii de mașini și vehicule, cât și transportatorii. 

Cea de-a treia idee, care s-a degajat urmare a discuțiilor noastre în cadrul Biroului Executiv, a fost cea a unei evaluări pe care o vom solicita, privind stadiul pregătirii reformelor menționate și asumate prin PNRR. Sunt reforme atât de necesare dezvoltării României, cu toții știm acest lucru, sunt reforme care vin să reducă decalajele economico-sociale în raport cu Uniunea Europeană și sunt reforme prin care încercăm și, credem noi, o să reușim să sincronizăm prioritățile României și prioritățile Uniunii Europene. Știți foarte bine că, mare parte a acestor reforme sunt deja începute, altele au termen de îndeplinire, chiar acest an. 64 de reforme, printre care 24 au termen în acest an. 107 investiții, în acest moment ne dorim o evaluare, nu ne dorim întârzieri privind exercițiul financiar multianual. Nu ne dorim întârzieri în ceea ce privește elaborarea ghidurilor. Acesta este motivul pentru care cerem, săptămâna viitoare, o evaluare clară a stadiului în care pregătim și, bineînțeles, implementăm PNRR. Prioritară, în acest moment, pentru noi, este acțiunea fermă în direcția implementării PNRR, nici de cum alte discuții care ar putea crea blocaje sau întreruperi în acest moment. 

( În interiorul ședinței BEX, s-a vorbit și despre necesitatea demisiei șefului actual al ASF. Se impune un astfel de gest sau o să luați o decizie mai clară, după ce o să faceți această audiere?) 

Concluzii și decizii putem, bineînțeles, trage, dar după ce avem aceste audieri în Parlament. Parlamentul este autoritatea care exercită control parlamentar asupra activității ASF. Nu putem, de la bun început, să ieșim cu astfel de solicitări. Cum, la fel, probabil, și în plan public, nu doar în plan politic, o să avem răspunsuri clare și bine definite din partea ASF. Până să ajungem acolo este cale lungă. 

( S-a mai vorbit și despre crearea unei noi societăți de asigurări, unei societăți de asigurări a CEC? Cât de fiabilă este o astfel de variantă de lucru, dacă există și un orizont de timp, un calendar, când am putea vedea înființată această societate de asigurări?) 

La nivelul Guvernului, vă pot confirma că există, în momentul de față, în studiu, înființarea unei companii de stat pentru asigurări. Nu pot să vă dau eu termene. Cu siguranță, cei de la Guvern sunt mult mai în măsură pentru a avansa astfel de termene pentru crearea unei astfel de companii, pe lângă CEC și, cu siguranță, în momentul în care o să termine evaluarea sau modul în care proiectează ei înființarea acestei companii, ei o să vă dea detaliile, nu noi.  

( Domnul premier, în discuțiile din BEX, nu a vorbit clar despre cum se înființează, ce rol va avea această societate de asigurări. Pentru ce o să fie înființată?) 

A fost una dintre măsurile pe care Guvernul, în acest moment, le gândește pentru a soluționa criza din zona prețurilor asigurărilor și, în special, a RCA. Aici, nu doar Guvernul trebuie să vină cu soluții, ci și ASF, subliniez, care ar fi trebuit să fie suficient de vigilent și să nu se ajungă în situația în care suntem astăzi sau să preîntâmpine anumite practici care, de exemplu, au determinat falimentul City Insurance. 

( În ședința PNL s-a vorbit, de asemenea, și despre atacuri lansate de PSD împotriva președintelui PNL, Florin Cîțu. Cum o să procedați de data aceasta?) 

De data aceasta, preferăm să discutăm aceste lucruri în interiorul Coaliției. Mâine o să fie o ședință unde, în mod evident, o să discutăm lucruri atât de pe agenda guvernamentală, cât și privind optimizarea dialogului în cadrul celor două partide. Recunoaștem, suntem partide cu agende diferite. Agenda noastră este una reformatoare, care pune accent pe economie, pe investiții. A lor este o agendă care ține de pensii, o agendă socială. Aceste două agende intră în coliziune, nu de puține ori, dar cel mai important lucru este să ne înțelegem și să cădem de comun acord asupra programului de guvernare și a unor măsuri pe care trebuie să le implementăm. 

( PNL este mulțumit de mandatul lui Marius Budăi?) 

Evaluarea, subliniez, o face premierul, el este cel mai în măsură a analiza și a evalua activitatea domnului Budăi în fruntea Ministerului Muncii. Ne ferim în a face aprecieri, noi, în legătură cu activitatea dânsului.  

( Guvernul a infirmat zvonurile legate de o posibilă demitere a domnului Budăi. Atunci când s-a vorbit de demiterea domnului Virgil Popescu, Guvernul nu a avut nicio poziție. V-a explicat premierul ce s-a întâmplat?) 

Nu, nu am avut această discuție în ședința BEx.  

Vă mulțumesc!  

Etichete: