Declarația de presă susținută de Președintele Senatului, Florin Cîțu – 7 Februarie 2022 

( Cum stă treaba cu această campanie a celor de la PSD, pe care dumneavoastră susțineți că este derulată, sponsorizată împotriva dumneavoastră, în acest moment, în condițiile în care sunteți parteneri de coaliție?) 

Cred că trebuie să-i întrebați pe cei de la PSD. 

( Ați discutat această situație în BEX?) 

Am discutat în Bex, am spus că este o campanie. Mi-a fost adusă la cunoștință, am văzut-o, mi se pare că nu se face, dar o să discutăm în Coaliție.  

( În ce constă această campanie?) 

Am văzut niște postări plătite pe rețelele de socializare. 

( Erau de la PSD acele postări?) 

Așa au fost cele care mi-au fost prezentate, erau de la Tineretul Social Democrat.  

( Cum vă explicați această reacție? Cum apreciați această atitudine a Social-democraților, parteneri de Coaliție?) 

O să discutăm în Coaliție. Eu v-am spus, prefer să am discuția în Coaliție, nu în afara ei, ca să nu existe interpretări greșite.  

( PSD să spună clar dacă mai vrea sau nu cu noi, este o afirmație care vă aparține, din ședința BEX?) 

Ce spun în ședințele BEx, este în ședințele BEX.  

( Aveți senzația că în acest moment, PSD este sau nu un partener bun de Coaliție?) 

V-am spus, mi se pare bizar să ataci, cu bani de la partid, președintele celuilalt partid, care este în Coaliție. 

( Poate afecta coaliția de guvernare?) 

Nu! 

( Cum caracterizați refuzul senatorului, Titus Corlățean, de a chema la audieri Ambasadorii retrași de președinte?) 

O să discutăm în Coaliție. Eu știu că numirea ambasadorilor este atributul președintelui României, eu am auzit de foarte multe ori pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, care spune că respectă ierarhiile în stat și că știe foarte bine acest lucru.  

( Poate să fie caracterizat ca un atac la Coaliția de guvernare?) 

O să discutăm în coaliție.  

( Domnul Corlățean a criticat modul în care a procedat președintele României, precum și modul în care a procedat Ministerul de Externe. Vedeți acest atac în linie cu atacurile sponsorizate de TSD?) 

De dimineață, am spus că avem 24 de jaloane, care trebuie făcute din PNRR, până la 31 Martie. Sunt foarte multe reforme, pe mine mă interesează să văd cum sunt cheltuiți banii, pentru că există o restanță la program de guvernare, să mergem la 7% din Investiții. Anul trecut, vreau să vă aduc aminte, din banii care au fost alocații pentru investiții inițiale, au fost cheltuiți 96% dintre ei, un procent foarte mare. Anul acesta, dacă reușim să facem aceeași performanță, vă spun că lucrurile o să meargă foarte bine. Pe asta de concentrează PNL, pe reforme, ele trebuie făcute și pe a atrage banii din PNRR. Mai sunt doar două luni de zile, restul, bineînțeles, am mai spus că eu aș prefera și am aceleași așteptări de la toți miniștrii, mai puțin să fie invitați în studiourile de televiziune și mai multă muncă. Aș vrea să văd mai multe rezultate. 

( Cere PNL demisia ministrului Muncii, în cadrul Coaliției de guvernare?) 

Tot ceea ce PNL vrea să spună, va spune în interiorul Coaliției. Repet, noi nu vrem să aducem teme și să aruncăm în spațiul public, ca apoi să le folosim pentru a manipula și să spunem că noi am vrut asta, dar nu au vrut colegii din coaliție. Noi mergem în Coaliție și ce avem de spus, spunem acolo.  

( Aveți semnale că în acest moment, până pe 31 Martie, nu ar putea să vină Ministerul Muncii cu respectarea acelor angajamente?) 

Trebuie să vedem. Sunt câteva lucruri importante acolo, una este despre legislația Pilonului ll de pensie, care este foarte importantă și, cea de-a doua este despre legea salarizării, dar sunt și alte jaloane. Repet, sunt 24 de jaloane, care trebuie îndeplinite până la 31 Martie, altfel pierdem bani și eu vreau să văd acel ministru, care vine în fața românilor și le spune că a fost la televizor și nu a avut timp să se ocupe și nu o să primim banii din PNRR. 

( Ce ar trebui să se întâmple cu legislația din Pilonul 2 de pensii? S-a propus ca plata să se facă după 12 ani, există un proiect ASF. PNL îl susține?) 

Așteptăm propunerile de la Guvern. Coaliția este politică, nu se substituie. Propunerile vin de la Guvern, acolo sunt experții, acolo sunt responsabilitățile. Trebuie să vină cu propuneri și în coaliție vom evalua. Lucrurile sunt foarte simple, din punctul meu de vedere, ne uităm dacă ține cont de ceea ce este în PNRR, și asta, bineînțeles, trebuie făcut pentru că altfel nu vom primi banii. În același timp, ne uităm la programul de guvernare, dacă se încadrează în programul de guvernare. 

În acest moment, există o restanță față de partidul Național Liberal, acea restanță este 7% din investiții. Nu am văzut când va fi corectată acea restanță și cum va fi corectată. Va fi pus, din nou în discuție acest lucru, în coaliția de guvernare. 

(PNL susține proiectul ASF legat de Pilonul 2 de pensie, ar trebui să existe acea modificare propusă de ASF?) 

În coaliția de guvernare vedem ce propuneri vin. Poate nu o să fie doar acesta, poate o să fie mai multe propuneri și o vom alege pe cea mai bună. Ministerul Muncii vine cu propunerea în coaliție sau Guvernul vine cu propunerea în coaliție și acolo vom discuta proiectele. 

( Se mai bucură președintele ASF de susținerea PNL? Înțeleg că au fost și alte discuții, unii colegi au cerut chiar retragerea și demisia dânsului pentru inacțiune pe piața asigurărilor.) 

Am propus să fie o audiere în Comisiile reunite. Acolo, președintele ASF are șansa să prezinte ceea ce s-a întâmplat pe piața asigurărilor . am auzit că Guvernul merge spre a înființa o nouă companie de asigurări. Dați-mi voie să fiu puțin sceptic aici, avem deja o companie de asigurări. Dacă va dori să facă o altă companie de asigurări , cred că este bine să o elimine pe cealaltă, nu avem nevoie de două companii de asigurări de stat. Aștept aceste proiecte în coaliție, deocamdată nu a venit nimeni cu niciun proiect, sunt doar declarații în spațiul public.. 

(Cum vede Partidul Național Liberal sprijinul acordat de Guvern pentru ministrul social-democrat, ministrul Muncii, prin acea declarație a purtătorului de cuvânt, și totuși nu a făcut-o și pentru ministrul liberal?) 

Este decizia premierului.  

Etichete: