(Am auzit că s-au depus amendamente la proiectul de ordonanță privind plafonarea facturilor, și că au fost acceptate, iar două dintre ele se refereau la introducerea de penalități pentru distribuitori, furnizori, dacă mai trimit facturi greșite, și una ca să se aplice plafonarea și pentru facturile din luna Ianuarie. Au fost aprobate, va fi modificată Ordonanța?)
Să știți că nu este o competiție între cine îi ajută pe români, obiectivul este același, să găsim cele mai bune soluții în coaliție. Ce facem, este Ordonanța PNL la care depune amendamente PSD? Nu, este Ordonanța Guvernului României, cu soluțiile coaliției, pentru a reduce povara românilor, în aceste câteva luni de zile, în această iarnă, pentru facturi.
Sunt mai multe soluții, este adevărat, câteva au fost propuse acolo, au fost discuții. Dacă este vorba despre facturile din trecut, aici Ministerul Justiției să se pronunțe dacă se pot face soluții retroactive, eu le susțin, bineînțeles. În cee ace privește penalitățile, iarăși le susțin dar, ar trebui să fim foarte atenți pentru că am putea încerca să fim mai duri dar și să nu fim. Trebuie să fie foarte mare atenție. Am auzit în spațiul public că se încearcă, după 1 Aprilie, o reglementare. Acum aș putea să spun că eu am venit cu soluția de a spune că reglementăm piața, și era pentru momentul de acum. Nu prea văd sensul ca după 1 Aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piața, pentru șase luni de zile, până în Octombrie când vine iarăși iarna. Cineva nu s-a gândit foarte bine când a venit cu această soluție. Ideea este să încerce să reglementeze piața de la 1 Aprilie, dacă vrem cu adevărat, trebuie să ne gândim să facem ceva pentru iarna viitoare. La vară, știm foarte bine, consumul scade.
Eu nu cred că cineva s-a gândit foarte bine. Soluția pe care o propusesem noi era pentru aceste luni de iarnă, când ai consum mare, să reglementăm piața. ANRE s-a opus, am venit cu cealaltă variant pe care o avem acum. Vom vedea după 1 Aprilie ce se întâmplă.
(Care ar putea fi amenzile pentru furnizorii care, ați văzut, în ultimele luni nu au recalculat de mai multe ori acele facturi. Au fost cazuri în care au fost facturi de mii de lei pentru persoane care stăteau singure într-o casă. Există, în ordonanță, scris,clar, care ar fi penalizarea?)
Crește penalizarea până la 200 de mii dar dacă plătești mai devreme, este clar, în orice situație, amenda este mai mica. Cred că aici, nu amenzile rezolvă problema, ci deschiderea pieței. Ce am învățat noi în acești 30 de ani, acolo unde am permis să fie piață liberă, cu cât ai mai mulți jucători pe piață, cu atât scad prețurile și nu ai astfel de situații. Când piața este supra reglementată și totul este ținut în frâu de reglementator, atunci apar astfel de situații, de sincope. Eu aș merge în partea cealaltă, dacă vrem cu adevărat o piață liberă și vrem prețuri scăzute, trebuie să găsim soluții de a face piața mai permisivă, prin investiții, este adevărat, prin deschidere, prin reducerea de bariere, etc.
(Spuneați că veți mai face o ședință de coaliție pentru certificatul verde, pentru a clarifica măsurile luate în pandemie. Mai este cazul?)
Eu nu am spus așa ceva, am spus că mă uit și eu, ca orice român, la situație și văd două elemente, creșterea numărului de persoane infectate și scăderea numărului de persoane vaccinate. Eu știu că în vară, de pe băncile Parlamentului, eram acuzați de oameni care astăzi au puterea deciziei, că nu creștem campania de vaccinare, că sunt persoane infectate în număr mare. Astăzi, vedem același lucru, fără niciun fel de soluții. Așa se întâmplă în viață, uneori te prin din urmă ipocrizia și (…)
( Cum vedeți faptul că tocmai ministrul Sănătății spunea : “ Oportun era în August să fie aprobat acest certificate, acum, deja nu mai are rost. ”)
Ministrul Sănătății este acolo pentru a rezolva problema care este astăzi aici, atunci era un alt ministru al Sănătății. Astăzi avem o problemă cu un număr mult mai mare de persoane infectate, un număr mic de persoane vaccinate, acesta este rolul ministrului Sănătății, să rezolve problema.
Ținând cont de faptul că pandemia nu s-a terminat și nu avem semnale că după acest val nu va mai urma altul, credeți că acest certificat ne-ar ajuta, pentru a întâmpina un posibil val șase?)
Haideți să nu ne învârtim în jurul certificatului. Trebuie să ne uităm la soluții care să ducă la obiective. Vedem care este obiectivul nostru. Obiectivul nostru este de a avea mai puține persoane infectate și trebuie să găsim soluțiile pentru a avea mai multe persoane vaccinate. Poate certificatul este una dintre ele, poate nu. Eu, aici, am o problema, pentru că nu văd care este obiectivul, pentru că dacă nu am un obiectiv, nu pot să judec dacă cineva își face treaba sau nu. Oricum, evaluarea o face premierul și dacă premierul este mulțumit, este bine.
(Am văzut astăzi o postare a dumneavoastră în care vă arătați, din nou, îngrijorat pentru creșterea inflației. Ar mai fi cazul să discutați în cadrul coaliției despre măsurile pe care trebuie să le luați privind creșterea economică, scăderea inflației, reducerea dobânzilor?)
Da, sunt elemente importante și aici trebuie să vină soluțiile de la Ministerul Finanțelor. Revenim la anul trecut, la începutul anului, estimările erau de creștere economică de 4%, am reușit, printr-o combinație, investiții, nu am crescut taxele, mai multe lucruri pe care le-am făcut, să avem o creștere economică peste așteptări, venituri la buget peste așteptări. Am arătat că se poate, chiar dacă eram în plină pandemie. Anul acesta, din nou, începem anul cu o creștere economică, în jur de 4%, dar semnalele sunt că mergem în direcția opusă. Există, bineînțeles, și această presiune a prețurilor și ceea ce văd iarăși, o creștere a costului la care se împrumută statul Român.
Ceea ce fac eu este să pun niște întrebări, pentru că dacă vom avea răspuns la aceste întrebări, vom avea și soluțiile. Soluțiile, bineînțeles, trebuie să vină de la cei care sunt, astăzi, plătiți de noi să vină cu soluții, să ne prezinte și să ne arate în ce direcție mergem. Dacă direcția este să acceptăm o rată a inflației mai mare, în perioada următoare, perfect, trebuie să ni se spună care este costul.
( Ce înseamnă o rată a inflației mare, 8-9%? 0
Orice rată a inflației, peste ținta de inflație a Băncii Centrale, este o rată mare a inflației. 2,5 -3% este ceea ce este acceptat la nivel global. Vedeți că deja toate Băncile Centrale din Lume au început să reacționeze, inflația a depășit estimările, peste tot în lume. Este o întrebare, dacă este o perioadă tranzitorie sau este o perioadă mai lungă, până la urmă, avem acolo specialiști care să vină cu soluții dar, ceea ce vreau eu este să vedem acest plan, să vedem în ce direcție mergem, pentru că românii trebuie să știe dacă prețurile rămân mari și în perioada următoare iar dacă inflația va fi mai mare, să se aștepte la dobânzi mai mari, este inevitabil.
( La toate creditele, de consum, de case?)
Aici, pe de o parte, prețul este dat de cerere și ofertă al dobânzilor, dar în același timp este dat și de valoarea banilor. Acestea două vor merge împreună. Creditorul va încerca să-și acopere valoarea banilor, într-un mediu inflaționist mare, va cere dobânzi mai mari. Pe partea cealaltă, cel care împrumută, va dori să ia o dobândă cât mai mică și atunci, vom vedea unde se vor întâlni. Dar, până la urmă, avem instituții ale statului, în care sunt oameni plătiți pentru a rezolva aceste probleme.
(Dumneavoastră, ca liberal, vedeți că măsurile luate de Ministerul Finanțelor ar merge în direcția bună sau nu ia nicio măsură? Ați discutat în coaliție?)
Deocamdată, nu ni s-a prezentat niciun plan. Eu doar am atras atenția că mă uit la modul în care se împrumută Ministerul Finanțelor și văd că anul acesta, de exemplu, nu cred că a existat un împrumut care să fie sub 5%, adică 4,99% este cea mai mica dobândă la care s-a împrumutat statul Român. Anul trecut, m-am uitat, a fost un singur împrumut, parcă prin 8 Noiembrie, la peste 5%. Cumva, lucrurile merg într-o direcție și nu văd exact cum vor fi stopate, de aceea, eu, ca economist, pot să spun că sunt doar câteva variante. Ori accepți inflația mai mare, și asta este, și le spui românilor că va fi inflație mai mare. Ori, politica monetară vine și spune care este soluția. Ori politica fiscal vine și spune care este soluția. Ori lucrează împreună. Acestea sunt variantele, mai multe nu sunt dar, sunt sigur că Guvernul va prezenta soluțiile, în perioada următoare.
( Veți cere acest lucru în coaliție?)
Dar nici nu trebuie să cer așa ceva, este de bun simț ca atunci când costurile cu împrumuturile cresc, când costurile cu inflația cresc, să vină și să prezinte, nu mie, nu în coaliție neapărat, românilor să li se prezinte variantele sau să li se prezinte direcțiile. Țineți minte că anul trecut eu am spus, mergeți pe o creștere economică mai mare, mergeți pe venituri mai mari, ne împrumutăm la dobânzi mai mici, dobânzi negative, vă dați seama că am împrumutat la dobânzi negative anul trecut, ceea ce a fost o provocare dar s-a întâmplat. Nu știu dacă se mai poate face și anul acesta.
( Legat de reglementarea pieței de energie. Din informațiile noastre, PSD vrea să susțină reglementarea, de la 1 Aprilie. Dacă vor veni cu această prezentare în coaliție, vă veți opune?)
Nu, dacă asta doresc și Guvernul și ministrul Energiei și cred că este o soluție bună, ok. Eu doar spun că pare bizar să reglementăm prețurile într-o perioadă în care consumul este mic. Dacă vrem să luăm această decizie, trebuia să o luăm când am venit cu ea, acum o săptămână, acum două săptămâni, pentru perioada până la 1 Aprilie. Atunci făcea sens, din punctul meu de vedere. Dar, bineînțeles, voi asculta și alte puncte de vedere. Iarăși este bizar, vom reglementa prețurile până în Octombrie, pentru că sunt șase luni și după aceea vine iarăși iarna, consum mare și prețurile sunt dereglementate, vă dați seama că după ce le dereglementezi, iarăși o să fie un puseu. Repet, cineva nu s-a gândit bine înainte sau cineva nu înțelege cum funcționează piața, mecanismele pieței, vine cu astfel de propuneri.
(Pentru că vedem o creștere de dobânzi, de împrumuturi. Astăzi, la Senat, este un proiect, la Comisia de Buget Finanțe, un proiect AUR, dar nu este o idee la care au renunțat social-democrații, dublarea alocațiilor. Mai este un subiect de actualitate? Credeți că se mai poate întâmpla în acest an?)
Bugetul a fost făcut, legislația în vigoare. Orice legislație care, dacă trece acest proiect, atunci, bineînțeles, o să fie luat în calcul la următorul buget sau la rectificarea bugetară. Până atunci, nu poate să fie luat în calcul, știți foarte bine.
Mulțumesc!