Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Obiectivul prioritar al României rămâne aderarea la spațiul Schengen”

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „La invitația domnului Gerhard Karner, ministrul federal de interne al Republicii Austria, am efectuat astăzi o vizită de lucru în Republica Austria. Cu această ocazie, am analizat alături de omologul meu cele mai recente evoluții pe plan european și am discutat despre o serie de inițiative în domeniul afacerilor interne, cu accent pe prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere și a migrației ilegale. 

O componentă importantă a relației bilaterale o reprezintă comunitatea românească din Austria – a doua cea mai extinsă comunitate de cetățeni UE din Austria – foarte bine integrată și care contribuie activ la bunăstarea societății. 

În cadrul discuțiilor avute am reiterat importanța măsurilor de creștere a capacității operaționale a statelor din Balcanii de Vest, în materie de returnări, management al frontierelor și azil, pentru gestionarea mai eficientă a migrației ilegale. Totodată, am evidențiat eforturile României de prevenire și combatere a migrației ilegale la frontierele externe ale Uniunii Europene, respectiv măsurile dispuse pentru descurajarea migrației secundare.  

Un subiect important al discuțiilor noastre a fost Spațiul Schengen, ocazie cu care am evidențiat faptul că România este un contributor foarte important la arhitectura de securitate a Uniunii Europene. Obiectivul prioritar al României rămâne aderarea la spațiul Schengen, sens în care i-am mulțumit omologului meu pentru susținerea dată în ceea ce privește adoptarea unei decizii de aderare la spațiul Schengen, aceasta fiind reiterată și în cadrul discuțiilor de astăzi. România și-a asumat toate obligațiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze efectiv de aceste drepturi. 

Securitatea și stabilitatea europeană, protejarea frontierelor externe și gestionarea migrației sunt priorități absolute pentru care România alocă resurse importante. Am convingerea că această vizită va consolida cooperarea bilaterală, mai ales în ceea ce privește lupta împotriva infracționalității transfrontaliere și combaterea migrației ilegale.”

Etichete: