Declarația de presă susținută de președintele Senatului, Florin Cîțu – 14 Februarie 2022

(Ați postat pe Instagram două variante de a crește bugetul și de a reduce taxele. Până acum erați de părere că trebuie discutat mai întâi în coaliție. Cum de acum ați ieși mai întâi cu aceste propuneri și dacă s-au făcut și calculele?)

În coaliție, vom vedea ce vom discuta, v-am dat soluția ca economist. Cine ignoră lecțiile crizei din 2008, o să fie responsabil pentru o criză majoră, în perioada următoare. Atunci, țineți minte că au fost luate alte măsuri și economia s-a recuperat foarte greu. Lecțiile pe care le-am aplicat în 2020 au dus la o revenire a economiei, cea mai rapidă revenire. Așa propun și acum, măsuri prin care creștem veniturile tuturor românilor. Vă spun că va fi complicat, eu am văzut tot felul de discuții în spațiul public, dar va fi complicat pentru Partidul Național Liberal să susțină o măsură care va crește veniturile doar în sectorul bugetar, spre imposibil. De aceea, ideea este să ne gândim la o soluție pentru a crește veniturile tuturor românilor, și celor care lucrează la casierie în supermarket și au lucrat în toată această perioadă de pandemie, și celor care lucrează pe șantier, și celor care lucrează în tot felul de companii unde se fac componente pentru export, tuturor angajaților din România, dacă vrem să-i ajutăm, aceasta este o soluție, aceea  de a reduce contribuțiile.

Cealaltă variantă, a fost demonstrată deja, în 2016,  de  ianuarie a fost scăzut TVA-ul de la 24% la 20%, rata inflației a scăzut cu aproximativ 4%. Deci, dacă vrem să ajutăm rata inflației, noi punem pe masă această soluție foarte bună și sacde imediat rata inflației, prin reducerea de TVA.

Acu, eu știu că întrebarea care va veni este legată de sursa de finanțare. Foarte simplu, avem 14 miliarde de euro gratis de la Uniunea Europeană. Mai avem încă vreo 14 din împrumuturi cu 0,15%. Acei bani sunt pentru investiții, deja avem acei bani din PNRR, unii gratis, alții cu dobânda aproape zero, plus banii din fonduri europene. Deci, resurse la buget sunt. Când am construit bugetul, anul trecut, deja aveam simulări pentru a reduce contribuțiile, începând cu acest an, până în 2024, pentru că știam deja că vin resursele. Deci, nu este o idee nouă, nu este ceva care nu a fost calculat. A fost luat în calcul și se poate implementa, repet, scopul este acela de a-i ajuta pe toți românii care astăzi lucrează în România, nu doar pe cei din sectorul bugetar.

( Propunerile dumneavoastră le-ați discutat și cu ministrul Finanțelor sau le veți discuta în prima ședință a coaliției? Dumneavoastră veniți cu niște propuneri dar ele trebuie să fie materializate. Veți cere să fie prezent și ministrul Finanțelor, la următoarea ședință?)

Acestea au fost propuneri din partea unui economist care a trăit și criza din 2008 și care a rezolvat criza din 2020, foarte bine. Avem cea mai bună creștere economică. Acum, dacă opiniile acestui economist sunt ignorate, eu cred că trebuie să ne asumăm răspunderea pentru ceea ce urmează.  Bineînțeles că vom discuta și în coaliție, vreau să văd cu ce propuneri vin de la Ministerul Finanțelor, în primul rând, apoi vom vedea dacă acele propuneri ajută sau nu ajută dar, repet, din punctul nostru de vedere, orice propunere vine doar pentru a crește veniturile în sectorul bugetar, este aproape imposibil să fie acceptată de partidul național Liberal. Trebuie să fie propuneri care îi ajută pe toți românii, pentru că toți trec prin această perioadă dificilă și noi, în partidul Național Liberal, ne gândim la toți românii.

( Ar putea redus TVA-ul la zero, pentru alimente? Comisia Europeană va vota, săptămâna aceasta, noul regulament privind cotele de TVA. În România s-ar putea aplica această măsură?  Social-democrații o susțin, au propus-o la începutul anului, acum vedem că și Comisia Europeană ne dă undă verde pentru această măsură.)

Ca principiu, pentru că aici Uniunea Europeană are mesaje pe care trebuie să le luăm în context, ca principiu, noi nu vrem să creăm mai multe tipuri de TVA. Deja avem, în România, trei tipuri de TVA. Putem să ne gândim la o reducere a TVA-ului și de la 19 la 17% și de la 9 la 7% și apoi, bineînțeles, pentru alimente, la zero. Sunt mai multe variante dar eu mă gândesc că trebuie să ajutăm pe toată lumea, nu doar un anumit sector din economie.

Dacă vrem să reducem TVA, atunci trebuie să luăm o măsură care să reducă TVA-ul pentru toată lumea.

( Cu cât va reduce rata inflației, o scădere a TVA-ului, dacă ați făcut și calculele?)

Așa cum am spus, de la 24% la 20%, a redus cu patru puncte procentuale, de la 19% la 17%, sau dacă îl ducem în medie, cu două puncte procentuale, va reduce inflația cu două puncte procentuale și atunci nu vom fi peste 10%.

( Nu există riscul ca după această scădere, inflația să crească din nou, fără alte măsuri?)

Nu văd cum ar crește din nou, fără alte măsuri. Există Banca Națională care are nevoie de ajutor, în acest moment și acesta este un ajutor pe care l-am da Băncii Naționale în lupta cu inflația. Atât timp cât vei menține deficitul bugetar sub control, alte presiuni nu există pentru inflație, în economie.

( Ministrul Finanțelor și președintele PSD au redeschis subiectul cotei unice. Știm că este o temă pe care ați discutat-o și la momentul la care s-a format această coaliție de guvernare. Este loc de discuție, în coaliție, pe modificarea cotei unice?)

Discuția este mai simplă, noi nu vrem un sistem fiscal care să crească impozitele, pentru niciun român. Astăzi, bineînțeles, avem un TVA la 19, un impozit pe venit, pe care îl plătesc toți, la 10%, un impozit pe profit, pe care îl plătesc toți. Noi suntem de acord cu un sistem care nu va crește impozitele, în această guvernare, impozitul marginal, oricare ar fi el, pentru niciun român care muncește astăzi în România, mai ales în această perioadă dificilă. În același timp, dacă reducerea de taxe scade inflația, vă dați seama că o creștere de taxe ar duce la o creștere a inflației, deci ar fi contraproductiv. Mai mult, asta ar însemna o creștere de taxe și o frâna a economiei când, de fapt, ai nevoie să crească economia. Eu cred că discuția despre creșterea de taxe o pot face doar cei care nu au o înțelegere foarte bună a fenomenului economic. Dacă ar înțelege fenomenul economic, mai ales în acest context, nu ar mai exista acest subiect în spațiul public.

( Reducerea contribuțiilor, vă refereați la cele din sănătate, cum s-ar traduce în buzunarele românilor, până la urmă?)

Mai mulți bani, simplu. Dintr-o dată ar crește venitul net, tuturor românilor le-ar crește venitul net. Am făcut un calcul pentru venitul mediu, care astăzi este 6327, o reducere de  5% are însemna cam 317 lei, nu știu dacă este chiar exact, dar în jur de 300 de lei în plus.

Vă dați seama, la facturile care s-au dublat, toți românii și, repet, și cei din sectorul privat, care și ei au o viață complicată și se luptă cu aceste prețuri, o să aibă 300 de lei în plus. Asta înseamnă că peste 3000 de lei în plus anul acesta.

( Nu ar afecta bugetul sănătății?)

Nu, banii se duc la bugetul general, după aceea sunt alocați pe sectoare. Bineînțeles, apoi, este decizia ministrului. Printr-o colectare am bună am demonstrat, anul trecut, că în cea mai dificilă perioadă economică din ultima sută de ani, am reușit cel mai bun an pentru încasări. Se poate! Nu poate să spună nimeni, astăzi, că nu se poate. Se poate și fără să crești taxe. S-a putut după ce am eliminat taxe. Poți să ai venituri mai mari după ce elimini taxe, într-o perioadă de criză. Lucrurile acestea se pot face. Nu există niciun impediment.

( Comisia Europeană a spus că PNRR nu poate să fie renegociat, decât în niște condiții cu totul excepționale, dezastre naturale, pe de altă parte, președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că PSD nu își propune să modifice vreo reformă, ci vrea doar să optimizeze acel capitol care face referire la pensii. Este posibil așa ceva?)

Cel mai simplu este să pună întrebarea cu optimizarea. A fost pusă întrebarea cu rediscutarea, renegocierea, răspunsul a fost nu. să pună întrebarea cu optimizarea și să vedem ce spune Comisia.

( Ministrul de Finanțe susține, în continuare, că pensiile ar putea crește pe baza încasărilor statului în acest an. Este de acord PNL cu o majorare a pensiilor?)

Bineînțeles! Dacă se pot face aceste lucruri, în același timp.

( Fără să renegociem PNRR)

Dacă se poate face și sunt resurse, din punctul nostru de vedere, susținem cu cea mai mare tărie. Noi, repet, vrem să-i ajutăm și pe angajații din sectorul privat, de aceea venim cu aceste măsuri, nu doar pe pensionari sau pe cei din sectorul bugetar.

Mărirea de pensii sau de salarii în sectorul bugetar vine din taxe pe care le plătesc cei din sectorul privat. De aceea, este datoria noastră să-i ajutăm și pe ei și de aceea o să susțin aceste lucruri.

( Ministrul de Finanțe vorbea despre o posibilă majorare a taxelor locale, s-a discutat în coaliție, sunteți de acord?)

Este decizia autorităților locale. Primarii, dacă vor să crească taxele locale sau nu, au spațiu în legea bugetului să poată crește aceste taxe. Este o decizie luată la nivel local.

( S-a discutat despre acel impozit al locuințelor sau mașini mai multe. PNL se împotrivește unei asemenea măsuri?)

Nu este vorba despre această măsură. Nu vrem și nu este momentul, nu că nu vrem noi, cine se gândește să introducă o taxă nouă în România, astăzi, când economia globală scârțâie, când avem o inflație mare, înseamnă că nu înțelege cum funcționează taxele și care este impactul unor taxe noi introduse. Cresc prețurile, multe duc la evaziune, etc.

Discuția aceasta, despre o creștere a taxelor, mai ales în acest context, nu ar trebui să-și aibă locul. Cred că cei care vorbesc de creșteri de taxe, ar trebui să se uite la 2008, 2009. Ce a însemnat reacția de atunci a autorităților și ce putem face astăzi. Dacă nu învățăm lecțiile de atunci o să fim condamnați să repetăm situația aceea.

( Impozitarea veniturilor Bisericilor, despre care vorbea ministrul Finanțelor, este o discuție? S-ar putea face?)

Să o propună ministrul de finanțe și să vedem dacă o aprobă premierul. Aici, PNL nu a venit niciodată cu o astfel de idee și nici nu o să încerce să vină cu o astfel de idee.

( Se adâncește și deficitul la pensii, o să avem pensii mai mici?)

Nu! Nu este adevărat! Banii din contribuții se duc la bugetul de stat, după aceea sunt alocați pe bugete și, bineînțeles, și astăzi este un deficit la buget, depinde cum Guvernul își alocă acești bani, cum îi gestionează și ce face cu ei. Nu este adevărat. Sunt 14 miliarde de euro, care stau, ne așteaptă, din PNRR gratis. Ai bani acolo să crești pensii și salarii, să faci ce vrei.

( Această optimizare, despre care vorbește PSD, în fond, nu modifică reforma în domeniul pensiilor?)

Eu nu știu despre ce este vorba. Nu am văzut nicio optimizare. Am văzut cuvântul optimizare aruncat în spațiul public, dar nu am văzut un document care să ne spună ce vrea să facă această optimizare. Repet, cel mai bine ar fi să se ducă la Bruxelles și să pună întrebarea. Am înțeles, renegocierea nu este ok. Este optimizarea ok? Eu vă spun că nu este, dar vreau să spună Comisia. Se pare că, cuvântul meu nu contează, cuvântul Comisiei este cel care contează.

( La ședința precedentă a Coaliției, au fost nemulțumiri la adresa ministrului Energiei, care nu a venit încă cu acel proiect de lege, practic, cu nicio propunere pentru perioada de după 1 aprilie. Există posibilitatea de a fi remaniat, schimbat din funcție?)

Nu, nu s-a discutat așa ceva. Mie îmi pare bine că am înțeles și că au înțeles și partenerii de compromis de la PSD că soluția vine de la Guvern, nu de la partidele politice.

( De ce nu a venit cu propuneri până acum?)

Poate este o soluție foarte simplă. Nu știu exact. Ideea trebuie să vină de la Guvern. Guvernul, împreună cu ANRE și celelalte instituții, cu toate care sunt acolo implicate, o să vină cu 1,2,3 soluții, în Coaliție o să luăm decizia politică cea mai bună pentru români.

( Simțiți o presiune din partea Social-democraților, la adresa ministrului Energiei pentru a demisiona?)

Nu! acum, sincer, nu simțim. Cum nici noi nu am pus presiune pe cei care sunt responsabili cu peste 100 de decese pe zi sau cu inflația de peste 10% și dobânzi mari. Soluțiile trebuie să vină din Guvern.

( Vând o să fie prima ședință a Coaliție? Când o să poată prezenta ministrul acest plan?)

Când este gata, noi suntem gata. Domnul premier o să ne spună când are soluțiile și noi suntem gata, cu arma la picior, să mergem la Coaliție și să discutăm aceste soluții.

( Cu premierul s-a discutat o primă evaluare a miniștrilor?)

Nu am discutat despre așa ceva. Premierul face evaluările sale. Eu fac evaluările noastre despre miniștrii noștri și apoi le vom anunța.

( O eventuală schimbare a unui ministru liberal, ar putea să fie decizia premierului sau și a președintelui de partid?)

Nu se discuta asta în acest moment. În acest moment, căutăm soluții pentru români. Premierul o să vină și o să ne spună, după ce o să facă evaluarea, dacă are și, apoi, vedem dacă evaluările noastre coincid.

( Legea offshore în ce stadiu se află?)

Pe legea offshore am zis, între 3-5 săptămâni, de acum două săptămâni. Deci, trebuie să vină cât mai repede.

( În statutul Senatului, trebuiau niște modificări  săptămâna aceasta. Astăzi se fac modificări la Comisie și se poate vota în Plen?)

Da, dacă sunt gata. Colegii mei de la Comisia Juridică cred că o să anunțe, astăzi, soluțiile.

( De ce se înființează două noi Comisii? Pentru ce sunt necesare?)

Cred că este o decizie pentru optimizarea modului de lucru. O Comisie avea prea multe în coordonare și, atunci, s-a decis să se împartă respectiva Comisie în două.

( Rămân aceleași ca la Camera Deputaților?)

În principiu, da! Dacă venim și cu altele, o să vedem, dacă colegii mei au și alte soluții.

Vă mulțumesc!

Etichete: