Comisia ITRE, pe care o conduc în Parlamentul European, are misiunea de a ajuta Ucraina să își consolideze securitatea aprovizionării și independența energetică. Prioritatea noastră este sincronizarea cât mai rapidă a rețelei electrice ucrainene cu rețeaua continentală europeană. Aceasta ar trebui să includă și sincronizarea rețelei electrice moldovenești, o altă țară care dorește să-și poată alege viitorul energetic.
De asemenea, trebuie să ne continuăm activitatea de livrare a gazelor către Ucraina prin capacitatea fizică inversă a fluxului de gaze de la vest la est. Trebuie să fim pregătiți să facem față tuturor provocărilor generate de actualul război sângeros, pornit de Federația Rusă.
Comisarul pentru Energie, Kadri Simson, a fost invitata noastră astăzi la dezbaterile din Comisia ITRE. Împreună am discutat despre stocarea gazelor din Uniunea Europeană și creșterea capacităților care să ne permită înmagazinarea lor. Astăzi, capacitatea UE este de numai 30%. Complet insuficientă pentru nevoia reală pe care o avem. Europa nu mai poate rămâne dependentă de gazul rusesc. Acest lucru necesită, pe de o parte, creșterea capacității de stocare, dar și creșterea cantității importurilor de gaz lichefiat. Trebuie să recunoaștem și potențialul energiei nucleare, considerată energie curată de Comisia Europeană și să investim în infrastructura surselor regenerabile, precum energia solară și energia eoliană. La dezbaterea de astăzi comisarul Simson a transmis că “Ucraina și-a decuplat rețeaua de energie electrică de la cea rusă pentru un test de izolare. Testul, planificat cu mult timp în urmă a coincis cu agresiunea militară, dar a mers bine și a demonstrat că sistemul ucrainean poate funcționa cu succes pe cont propriu”. Kadri Simson a subliniat, de asemenea, că este într-un dialog permanent cu Guvernul de la Kiev și și-a exprimat sprijinul politic pentru sincronizarea rețelei ucrainene și moldovenești cu Europa Continentală.Sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, printre care și interzicerea exportului de tehnologii specifice de rafinare către Rusia din Europa, vor afecta treptat veniturile Moscovei, a mai spus comisara Simson.
“Acest lucru va face mai dificilă și mai costisitoare modernizarea rafinăriilor de petrol din Rusia. Aceste tehnologii sunt construite în Europa și nu pot fi înlocuite cu ușurință la nivel global de alți furnizori. Vom vedea că, în timp, va exista o diminuare a veniturilor din petrolul rafinat, care în 2019 a generat venituri de 24 de miliarde de euro pentru Rusia”, a transmis Kadri Simson, la ședința Comisiei ITRE.
Comisia Europeană este pregătită să propună măsuri extraordinare în cazul unei creșteri a prețurilor care amenință reziliența socială și economică a UE. În decembrie 2021, Comisia a propus o modificare a Regulamentului privind securitatea aprovizionării cu gaze pentru a permite achizițiile publice comune de stocuri strategice, precum și consolidarea solidarității între statele membre. Kadri Simson a transmis că, în contextul actual, este “esențial ca pachetul din decembrie să fie adoptat cât mai curând posibil”. Comisia ITRE condamnă agresiunea militară rusă și este alături de ucraineni în lupta lor pentru a-și apăra țara, viața și libertatea. Le admirăm eroismul în apărarea valorilor noastre comune și vom continua să facem tot posibilul pentru a-i ajuta în lupta lor pentru independență.