Miniștrii PNL

Cătălin Predoiu
Vicepremier, Ministrul Afacerilor Interne
Cătălin Predoiu este ministru al Afacerilor Interne și vicepremier al guvernului. Ca
ministru al unui domeniu cu greutate, precum Justiția, a depus toate eforturile
pentru a realiza un pachet de legi, aprobat de Parlament, care să reglementeze
sistemul și să consolideze independența justiției.
Ridicarea MCV pentru România, după 15 ani, este meritul ministrului Predoiu,
care a reușit să convingă instituțiile europene de faptul că statul de drept este
garantat în România. Experiența lui Cătălin Predoiu este necesară într-o funcție
de mare responsabilitate, cum este cea de ministru al Afacerilor Interne.
Activitatea sa profesională a fost de avocat, dar și de cadru didactic universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universității București. Este doctor în Drept și autor al mai multor lucrări de specialitate, apreciate de colegii săi de breaslă.

Emil Hurezeanu
Ministrul Afacerilor Externe
Diplomat, scriitor, reputat jurnalist și publicist, Emil Hurezeanu a preluat conducerea Ministerului Afacerilor Externe.
Cu o carieră impresionantă în domeniul jurnalismului și al relațiilor internaționale, Emil Hurezeanu a fost redactor la Radio Europa Liberă secția română, din München, Germania, ulterior șef al secției române a Radio Europa Liberă, München, a moderat numeroase emisiuni de politică externă și a fost director editorial al ziarului „România liberă”.
A fost ambasador al României în Republica Federală Germania (2015-2021) și în Republica Austria (2021-2024).
Premii și distincții: cetățean de onoare al orașului Sibiu (1998), Ordinul Naţional „Pentru Merit”, rangul de Comandor (2002), Crucea ”Andrei Şaguna” a Mitropoliei Transilvaniei (2013), Ordinul „Credinţă şi Virtute” în rang de Mare Ofiţer, Marea Lojă a României (2015), Ordinul „Crucea României” în rang de Cavaler, înmânat de Regele Mihai I (2015), Insigna onorifică de aur a Asociației Sașilor Transilvăneni pentru promovarea relațiilor româno-germane şi a celor cu minoritatea germană din România, Germania (2019), Marea Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania (2021).

Sebastian Burduja
Ministrul Energiei
În noua formulă a Executivului, Sebastian Burduja a preluat ministerul Energiei, un portofoliu cu o importanță crescută în această perioadă dificilă pe plan internațional. Sebastian Burduja s-a remarcat prin numeroasele proiecte implementate în ultimul an și jumătate, toate reprezentând pași înainte pentru sistemul energetic din România, dar și proiecte care vizează digitalizarea României și performanță în cercetare de vârf, având în vedere funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Absolvent al universităților Stanford și Harvard, doctor în economie al ASE București, experiența sa profesională include și domeniul energetic: ca expert al Băncii Mondiale a participat la elaborarea rapoartelor TRACE (Tool for Rapid Assessment of City Energy) privitoare la eficiența energetică a celor șapte poli de creștere din România și este co-autor al studiului ”Energia orașelor românești: provocări și oportunități de etapă”, din cadrul lucrării de specialitate ”Energia. Concepte și instrumente operaționale”.

Marcel Boloș
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene
În noul Executiv, Marcel Boloș preia ministerul Finanțelor, un portofoliu care are nevoie de un manager cu experiență dovedită, rezultate bune, capacitatea de a gestiona un sistem complex și de a urmări traseul și implementarea politicilor fiscale.
Marcel Boloș a avut performanțe notabile și atunci când a deținut portofoliul Investițiilor și Proiectelor Europene. Marcel Boloș a fost unul dintre cei mai vizibili miniștri, reușind, prin expertiză și seriozitate, să obțină rezultate remarcabile: un grad record de absorbție a fondurilor europene de 77%, oferind succesorului său premisa unui avans până la 95%.
Prin negocierile sale constante cu experții tehnici ai Comisiei Europene, ministerul
condus de Marcel Boloș a obținut pentru România fonduri de miliarde de euro, care contribuie la soliditatea și sustenabilitatea economiei românești, asigurând și protecția socială de care au nevoie categoriile defavorizate.

Mircea Fechet
Ministrul Mediului
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet este un profesionist cu experiență
atât guvernamentală, cât și parlamentară în domeniul mediului. A mai deținut portofoliul de la Mediu în 2020, a fost secretar de stat în același minister și, până la preluarea
mandatului de ministru, a fost vicepreședintele Comisiei pentru mediu și echilibru
ecologic din Camera Deputaților.
În cariera sa, a lucrat în domeniul managementului deșeurilor, fiind responsabil de mai multe proiecte mari cu finanțare europeană. În perioada în care a fost la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a pus bazele proiectului Sistemului Garanție-Returnare, o inițiativă esențială în România pentru îmbunătățirea procentului de colectare a
ambalajelor de băuturi.

Daniel David
Ministrul Educației și Cercetării
Prof.univ.dr. psih. Daniel David este în prezent ministrul Educației și Cercetării. Este cel mai citat psiholog din România în sistemele scientometrice internaționale (Web of Science/ Scopus/WorldCat) și unul dintre cei mai cunoscuți psihologi în comunitatea științifică (ex. președintele Asociației Psihologilor din România și în spațiul public românesc (ex. consultant/expert pentru autorități naționale și mass-media). Spre exemplu, în sistemul GoogleScholar (GS) există 19205 de citări, cu un indice Hirsch de 76 (la data de 21.01.2025).
Din 2019 a fost inclus în primii 2% cei mai citați oameni de știință ai lumii (în general și/sau în domeniul de specialitate, punctual-anual și/sau în toată cariera) în analiza ELSEVIER-SCOPUS.
La nivel național, a structurat Școala clujeană de psihologie clinică și psihoterapie, reprezentativă național și cu impact internațional. Ca recunoaștere a acestei Școli, în 2017, Internațional Association of Cognitive Psychotherapy și-a organizat al 9-lea Congres Internațional în România.
La nivel internațional a fost directorul pentru cercetare al prestigiosului Albert Ellis Institute din New York, SUA, și este profesor asociat (adjunct professor) la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, SUA.
De asemenea, este membru al Academy of Cognitive and Behavioral Therapies, SUA.