Elimină o Lege
Iniţiativă cetăţenească vs iniţiativă prin reprezentanţi.
România nu este un stat căruia să îi lipsească legislaţia, dimpotrivă, avem peste 95.000 de acte normative. Unele dintre aceste legi conţin un singur articol, altele conţin peste o sută. În total, putem estima că avem peste 1 milion de articole de lege care reglementează funcţionarea societăţii în România.
Mulţi dintre parlamentarii români trăiesc cu impresia că iniţierea unor legi noi este singura modalitate prin care îşi pot justifica activitatea din Parlament sau măsura după care vor fi judecaţi de către alegători. Astfel, s-a dat start la concursul de iniţiativă legislativă cantitativă. Fără fundamentări temeinice, fără studii de impact, majoritatea parlamentarilor s-au luat l-a întrecere pe numărul de legi propuse. Adoptarea acestor iniţiative, de cele mai multe ori, nu a ţinut de calitatea sau oportunitatea legii, ci de capacitatea parlamentarului de a coagula o majoritate pentru susţinere.
Astăzi, ne aflăm în situaţia în care actul de legiferare a condus la supradimensionarea statului, la reglementare excesivă, la dublă legiferare și la un număr aberant de aproape 100.000 de legi care produc efecte, unele anomalitice, dar pe care nimeni nu le curăță, nu le îmbunătăţeşte sau nu le elimină, acolo unde este cazul.
Partidul Naţional Liberal şi-a propus să se implice temeinic în acest proces de dereglementare şi apelează la sprijinul oamenilor pentru a eficientiza acest proces.
Pe această cale, vă rugăm să ne transmiteţi orice anomalie legislativă cu care v-aţi confruntat.
Exemple: situație de multiplă reglementare, lege uzată moral, articol sau alineat care îngreunează aplicarea legii, articol sau alineat care deturnează sensul legii etc.