Finanțare europeană de 6 milioane de euro pentru încălzire cu ape geotermale în comuna Dudeștii Vechi, din județul Timiș

Primăria comunei Dudeştii Vechi, din judeţul Timiş, condusă de primarul #liberal Bono Cucalan, a obţinut o finanţare europeană de 6 milioane de euro pentru un sistem care va facilita încălzirea instituţiilor publice din localitate cu ajutorul apei geotermale.

Bono Cucalan: „Este un proiect de 6 milioane de euro, finantat 98% din POIM, prin care noi vom extrage apa geotermală de 90 de grade Celsius, o vom procesa printr-o staţie şi vom încălzi toate instituţiile publice cu apa geotermală. Ne vom reduce costurile de încălzire foarte mult. În plus, vom reduce cu peste 370 de tone pe an gazele cu efect de seră eliminate în atmosferă”.

În cadrul proiectului vor fi realizate două foraje, la o adâncime de 1800 m, unul de extracţie a apei geotermale şi unul de reinjecţie, va fi pusă în funcţiune o centrală termică, se vor realiza aproape 3 kilometri de reţea de distribuţie şi peste 1 kilometri de reţea de transport a apei geotermale uzate termic. Puterea termică instalată a punctului termic va fi de 1.5 MW. În a doua etapă a proiectului se va lua în considerare utilizarea gazului într-o unitate de cogenerare cu o putere de 500 kW, ce va putea produce aproximativ 4300 MWh/an (electric și termic).

Etichete: