Extinderile și racordările la curent electric și la gaz vor fi suportate de acum înainte de distribuitori, nu de consumatorii casnici, grație unui amendament al senatorului Sorin Bumb, adoptat astăzi în Senat

Senatorii au adoptat astăzi mai multe amendamente care vin în sprijinul românilor și sunt foarte importante pentru consumatorii de energie, amendamente la Ordonanţa de urgenţă nr. 143/2021 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale.

De mare interes pentru consumatorii casnici este inițiativa senatorului PNL, Sorin Bumb, pentru care a făcut eforturi mulți ani, respectiv scutirea oamenilor de la plata lucrărilor de extindere și racordare, atât la curent electric, cât și la gaze naturale. Concret, conform proiectului votat astăzi de senatori, operatorul de distribuţie are obligaţia să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de modernizare/extindere a reţelei electrice de distribuţie în vederea racordării tuturor solicitanţilor aflaţi în perimetrul concesionat. Iar contoarele inteligente nu trebuie plătite de beneficiari, iarăși o prevedere care ușurează efortul oamenilor la racordare.

La fel de important este și un alt amendament al senatorului Bumb, conform căruia consumatorii casnici care suportă investiția din buzunarul propriu o pot recupera într-un termen de 5 ani. De asemenea, și în cazul lucrărilor de branșare la nivelul localităților, ca serviciu de utilitate publică, finanţarea branșamentelor și a extinderii reţelelor de gaze naturale se poate face de către UAT-uri și ADI-uri, cu recuperarea contravalorii de la distribuitori într-o perioadă de 5 ani.
Senatorul Sorin Bumb: “Este o victorie pentru mine personal, pentru PNL, dar care are ca beneficiar direct cetățeanul. Mă bucur că argumentele mele au fost în sfârșit ascultate și că a primat interesul românilor și dreptul fiecărui cetățean la un serviciu firesc în secolul 21: accesul nemijlocit la curent electric și gaze naturale“.

Tot astăzi, Senatul a adoptat, cu votul PNL și în special al senatorului de Alba, Sorin Bumb, acordarea de facilități în perioada rece pentru facturi în zonele defavorizate din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării, respectiv 50% reducere la gaz si la curent electric. Este vorba despre aprobarea modificărilor la Ordonanța Guvernului 118/2021 care stabilește o schemă de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării.
Amintim că sunt în vigoare, de asemenea, facilitățile propuse de PNL pentru a sprijini consumatorii casnici și non casnici, plafonarea și compensarea facturilor. Guvernul și partidele din coaliție caută în continuare soluții eficiente în criza energetică mondială.

Etichete: