Gigel Știrbu, deputat PNL: ,,Instalarea sistemelor alternative de producere a energiei în cazul clădirilor nerezidenţiale noi va deveni obligatorie, acolo unde condiţiile tehnice şi de mediu permit acest lucru.‘’

În această săptămână, voi depune o propunere legislativă a cărei inițiator principal sunt, care va modifica și completa Legea nr. 372/ 2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Concret, se va institui ca pentru clădirile/ansamblurile de clădiri noi nerezidențiale, obținerea certificatului de urbanism emis de autorităţile administraţiei publice competent, necesar autorizaţiei de construire pentru executarea lucrărilor de construcţii, va cuprinde o documentație tehnică pentru instalarea obligatorie a unui sistem alternativ de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Instalarea sistemelor alternative de producere a energiei în cazul clădirilor nerezidențiale noi va deveni obligatorie, acolo unde condițiile tehnice și de mediu permit acest lucru.

Utilizarea surselor regenerabile de energie reprezintă alternativa verde care poate înlocui combustibilii fosili, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la diversificarea ofertei de energie și la reducerea dependenței de piețele de petrol și gaze. Având în vedere faptul că producerea energiei reprezintă principalul poluator la nivel global, aceasta va însemna încă un pas în direcția atingerii țintelor de mediu pentru țara noastră.

Mai mult, România poate deveni exportator de energie electrică, în acest context geopolitic dificil. De exemplu, dacă în România, se vor construi 1000 de clădiri nerezidențiale, iar fiecare clădire va avea instalate surse regenerabile de energie care ar produce 20-30 KV, acest fapt ar conduce la introducerea în sistemul energetic național a aproximativ 2-3 Tera KV, ceea ce ar reprezenta o gură de oxigen pentru acest sistem.

De câteva luni ne confruntăm cu o creștere a prețurilor la energie care afectează cetățenii și întreprinderile (care deja au fost afectate serios de pandemie și de consecințele ei economice). Actualele creșteri de prețuri sunt o consecință a dependenței europene de combustibilii fosili importați.

Energia trebuie să fie un bun comun și accesibil tuturor, iar prezenta proiecție legislativă reprezintă o soluție viabilă prin care să ajutăm cetățenii și companiile să depășească această criză a creșterii prețurilor la energie.

Etichete: