Cristian Bușoi: Este momentul potrivit să începem o ofensivă de amploare împotriva cancerului și să îmbunătățim situația pacienților din România

Este momentul potrivit să începem o ofensivă de amploare împotriva cancerului și să facem lucruri concrete pentru îmbunătățirea situației pacienților din România. Avem o strategie europeană de luptă împotriva bolii, sprijin politic solid, fonduri europene fără precedent, un Plan Național de Cancer și implicarea și susținerea Președintelui României. Unul din patru cetățeni europeni moare astăzi din cauza cancerului.

În România, numărul deceselor zilnice cauzate de cancer s-a dublat în timpul pandemiei, ajungând la peste 300 pe zi, conform asociațiilor de pacienți. O particularitate a României este dată de faptul că 1 din 2 pacienți români cu cancer este de vârstă activă, comparativ cu 1 din 3, în statele din Europa de Vest. Chiar dacă în România se decontează majoritatea investigațiilor și tratamentelor bolnavilor de cancer, pe umerii pacienților există o povară financiară uriașă, aproximativ egală cu cea pe care o suportă statul, conform celui mai recent studiu al Academiei de Studii Economice din București. La nivel macroeconomic, impactul financiar poate ajunge la o valoare de 3,4 miliarde euro în următorii cinci ani, iar pierderile economice cumulate în România atât prin afectarea productivității pacienților, cât și a aparținătorilor, ajunge, în prezent, până la aproximativ 3% din PIB-ul României.

Sunt cifre reale care au îndemnat la acțiune în România și în întreaga UE. Felicit echipa proiectului “Împreună Învingem Cancerul” / “Together we beat Cancer” care a lansat ieri un set de recomandări bine documentate și foarte aplicate pentru lupta împotriva cancerului, în România. La evenimentul de lansare organizat cu sprijinul ARPIM și al revistei Politici de Sănătate au participat reprezentanți ai Cancelariei Prezidențiale, Ministerului Sănătății, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, experți de top în Oncologie, reprezentați ai industriei farmaceutice și ai asociațiilor de pacienți. Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a transmis un mesaj de forță și unitate în lupta împotriva acestei maladii, subliniind că “lupta împotriva cancerului este un efort colectiv, care are nevoie de implicarea puternică a tuturor stakeholderilor români, deoarece statele membre și autoritățile de sănătate publică nu pot reduce singure incidența și mortalitatea prin cancer”.

“Împreună Învingem Cancerul” este un proiect serios, care a reunit deopotrivă medici, experți în politici publice de sănătate, reprezentanți ai industriei medicale și farmaceutice, pacienți, familii și prieteni ai acestora. Am susținut echipa de proiect încă de la început în calitate de președinte al Intergrupului de Luptă Împotriva Cancerului din Parlamentul European și responsabil al Programului European de Sănătate și pot afirma ferm că recomandările care s-au făcut în documentul lansat ieri aduc sugestii importante la Planul Național de Cancer, prezentat public săptămâna trecută de Președintele României, Klaus Iohannis. Avem la dispoziție deja mai multe instrumente financiare, care să ne ajute să luptăm eficient cu boala: Planul European de Cancer, Misiunea de lupta împotriva cancerului din Programul Orizont Europa, Programul de sănătate EU4Health, care sprijină accesul la screening, diagnostic precoce, tratament și îngrijire pe tot parcursul vieții pacienților. Planul European de Combatere a Cancerului are un buget securizat de 4 miliarde de euro, cea mai mare sumă alocată în istoria UE, și o foaie de parcurs cu un calendar clar de acțiune.

Comisia Europeană lucrează deja la procedura de înființare a centrelor oncologice integrate naționale în toate statele membre, în curând va fi lansat și noul registru al inegalităților în domeniul cancerului, iar codul european împotriva cancerului a fost actualizat în 2021. Am demonstrat deja că împreună putem să găsim cele mai bune soluții pentru a depăși crizele din sănătate. Tot uniți, umăr la umăr, vom câștiga și lupta împotriva cancerului. Împreună învingem cancerul!

Etichete: