Vizite de succes ale guvernului liberal în SUA, Franța și Israel. Președintele Iohannis și PNL au menținut România pe direcția Vest

Partidul Național Liberal > Fără categorie > Vizite de succes ale guvernului liberal în SUA, Franța și Israel. Președintele Iohannis și PNL au menținut România pe direcția Vest

Una dintre prioritățile Guvernului liberal a fost să readucă România la aceeași masă cu aliații noștri din Occident. România avea deja un lider respectat în Vest, pe președintele Klaus Iohannis, un partener de dialog credibil pentru toate cancelariile occidentale. Klaus Iohannis a fost unul dintre puținii lideri care au vizitat Casa Albă de două ori în timpul primului mandat al președintelui Trump, o onoare de care beneficiază doar cei mai importanți aliați ai Statelor Unite.

Cu toate acestea, guvernele PSD au preferat să se certe cu aliații noștri din Vest și chiar să blocheze investiții occidentale în economia noastră. De aceea, Guvernul liberal a fost ocupat să șteargă efectele negative ale administrațiilor pesediste și să reconecteze și chiar să întărească dialogul politic și relațiile economice și comerciale cu prietenii noștri din Occident.

Ultimele săptămâni au fost marcate de o adevărată ofensivă diplomatică a Guvernului României. Am avut o importantă serie de vizite de miniștri în Statele Unite, am avut o importantă vizită a premierului Ludovic Orban în Franța, împreună cu o delegație relevantă de miniștri și în curând vom avea de asemenea o vizită robustă în Israel și Palestina a șefului Guvernului. Cele trei momente aduc beneficii uriașe pentru România și pentru români.

Din SUA vin investiții și garanții de securitate

Statele Unite au rămas în tot acest timp cel mai important aliat al țării noastre și un prieten cu care avem relații excelente la toate nivelurile. Acest lucru este demonstrat și de faptul că 3 miniștri extrem de importanți – Externe, Economie și Apărare – au efectuat vizite de succes la Washington. Din această vizită am obținut lucruri extrem de importante pentru români.

În primul rând, am obținut un pachet de investiții americane în valoare de aproximativ 7 miliarde de dolari, bani ce vor fi utilizați în special pentru construcția Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și pentru reabilitarea Reactorului 1. Exista perspectiva unei finanțări americane importante și pentru construcția căii ferate Constanța – Gdansk, ce va lega astfel flancul estic al NATO de la nord la sud până la Marea Neagră. Această cale ferată va aduce beneficii economice uriașe, dar va fi totodată extrem de utilă în cazul în care vom fi nevoiți să mutăm trupe în interiorul granițelor NATO, fie pentru a ne ajuta Aliații, fie pentru a primi ajutor de la Aliați. Tot în domeniul infrastructurii, americanii vor investi în Via Carpatia, o autostradă care va lega Marea Baltică de Marea Mediterană, și care va traversa deci și România.

În al doilea rând, sperăm ca împreună cu prietenii noștri americani să începem cât mai repede exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră, ceea ce ar aduce pentru noi o creștere a securității energetice dar și beneficii economice majore.

La Washington am discutat despre o creștere generală a prezenței militare americane în România, fapt ce ar crește și mai mult gradul de securitate pentru români.

O altă temă extrem de importantă a fost aceea a dezvoltării sistemului 5 G, având grijă ca de acest lucru să beneficieze atât companiile românești, cât și fiecare român, dar mai ales având grijă ca acest lucru să nu reprezinte o vulnerabilitate pentru securitatea națională.

Toate acestea demonstrează că dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic se dezvoltă mai mult ca niciodată. Relația cu SUA este extraordinară în acest moment și intenționăm să o menținem la acest nivel.

Continuarea articolului este disponibilă AICI