Partidul Național Liberal > Noutăți > Viorel Badea, Presedinte PNL Diaspora: Astazi am depus o plangere penala impotriva lui Teodor Melescanu

Aici nu este vorba numai de încălcarea drepturilor cetățenilor români din diaspora. Este vorba, în același timp, de deteriorarea relației pe care cetățenii români din diaspora o au cu autoritățile și de respectul pe care cetățenii români din diaspora nu-l mai au față de autoritățile române. Practic, nu s-a ținut cont de niciuna dintre aceste situații, iar actuala guvernare, Guvernul Dăncilă, nu a făcut altceva decât, împiedicând pe cetățenii români să-și exercite dreptul la vot, să-i îndepărteze și mai mult de România, iar România să fie îndepărtată și mai mult de Uniunea Europeană, de valorile Uniunii Europene.

Sunt cazuri în diaspora, la aceste alegeri, când au fost arestați cetățeni români. La Offenbach au fost arestați doi cetățeni români de către poliția germană, în multe dintre situații, Ministerele de Interne din statele respective s-au îngrijit să facă în așa fel încât cetățenii români să poată să voteze. Mai mult decât atât, au fost angajați ai Ministerului de Interne, din Italia sau din Spania, care au adus apă cetățenilor români care nu-și puteau exercita un drept la vot.

Au fost bărbați maturi care plângeau la coadă pentru că nu își puteau exercita dreptul la vot . Principalele probleme cu care s-au confruntat cetățenii români din diaspora au fost problemele care au apărut și acum cinci ani și anume: Secții puține, ștampile puține, personal puțin și neinstruit, în majoritatea cazurilor, blocaje dictate de unii membrii ai misiunilor. De exemplu, la misiunea noastră din Olanda și misiunile adiacente ambasadei din Olanda, votul s-a închis brusc, la ora 21.00, deși exista posibilitatea să se procedeze ca la alte ambasade, prin prelungirea programului de vot. Acest lucru nu s-a întâmplat.

O să vă citesc câteva dintre cazurile care ne-au fost sesizate de membrii noștri din comisii. De exemplu, în Italia, la Bergamo, un număr foarte mare de cetățeni români, insuficientă o singură secție de votare. În zona Bergamo trăiesc peste 10 mii  de români și ca să facem o comparație cu România, este ca și cum un oraș cum este Mizilul, ar avea o singură secție de vot. Logic, este imposibil să-ți exerciți dreptul la vot . Toate aceste chestiuni erau cunoscute de Ministerul Afacerilor Externe, bineînțeles, au spus că nu se așteptau să fie două tipuri de alegeri, dar noi am spus încă din 25 aprilie că va fi vorba de un vot și pentru referendum.

De asemenea, în Irlanda, spațiul în care s-au desfășurat alegerile a fost foarte mic, impropriu, a generat prelungirea timpului necesar pentru a vota, tabletele nu funcționau bine și asta  a fost iarăși o foarte mare problemă.  În loc ca pentru un cetățean, timpul de vot alocat să fie de un minut, a ajuns să fie și de 7 minute și atunci, ne explicăm foarte bine de ce toate aceste impedimente de ordin logistic nu au făcut altceva decât să ducă la blocarea unui drept constituțional la vot. Și aș mai adăuga un lucru aici, nu au fost afectați numai cetățenii români, au fost afectați colegii domnului Meleșcanu, au fost afectați consulii, au fost afectați oamenii trimiși din MAE, ca să asigure o bună desfășurare a votului. Au fost afectați ambasadorii care, în multe dintre cazuri, au luat ei o proprie decizie de a prelungi programul la vot deși, timp de 12 ore, BEC nu le-a răspuns la mail-urile prin care solicitau această prelungire a dreptului la vot.

Eu cred că toate aceste condiționalități, puse una peste alta, ne duc la concluzia că, într-adevăr, în mod deliberat, autoritatea română, Guvernul Dăncilă, Dăncilă însăși, pentru că ordonanța de prelungire trebuia să fie dată de Dăncilă însăși, au făcut în așa fel încât să blocheze accesul neîngrădit a cetățenilor români din diaspora la un  drept constituțional fundamental, dreptul la vot.