Viorel Badea – Brexit

Partidul Național Liberal > Noutăți > Viorel Badea – Brexit

Senatorul Viorel Badea, președintele PNL Diaspora, a participat astăzi la reuniunea Comisiilor parlamentare pentru afaceri europene și politică externă cu domnul Michel Barnier, negociatorul șef al Uniunii Europene pentru BREXIT.

Cu acest prilej, domnul Barnier a prezentat progresele înregistrate până la momentul de față în negocierile dintre cele două părți, precum și pașii următori.
În cadrul dicuțiilor, domnul senator Badea a fost interesat, în mod deosebit, de problematica statutului cetățenilor români cu reședința legală în Marea Britanie și de situația studenților români, după 1 ianuarie 2021, dată până la care este negociată păstrarea tuturor drepturilor.

În acest sens, domnul Barnier a subliniat faptul că cetățenii europeni cu reședința legală în Marea Britanie, membrii de familie ai acestora, precum și cei care se vor stabili în această țară până la sfârșitul perioadei de tranziție (31 decembrie 2020), vor putea continua să locuiască în Marea Britanie și să beneficieze de majoritatea drepturilor conferite de legislația europeană pe toată perioada de tranziție, până pe 31 decembrie 2020. Aceste drepturi vor fi garantate în baza obținerii unui statut special (settled status) de către cetățenii UE, cel mai probabil în urma unei cereri.

Totodată, domnul Barnier a evidențiat necesitatea păstrării unității statelor UE în ceea ce privește negocierile ulterioare asupra mobilității cetățenilor, iar după sfârșitul anului 2020, niciun stat membru UE să nu accepte negocieri bilaterale cu Marea Britanie care să favorizeze o mobilitate a cetățenilor bazată pe discriminare în funcție de naționalitate sau categorii sociale, așa cum vor britanicii.

Cât privește statutul studenților din Uniunea Europeană, care învaţă la universităţi din UK, aceștia vor beneficia în continuare de acelaşi tratament ca şi studenţii englezi şi după Brexit, cel puţin un an, însă după această perioadă situația este incertă și se va putea clarifica la viitoarele negocieri pentru acorduri bilaterale cu Marea Britanie.