Ultimul as al aviației române de vânătoare împlinește astăzi, 100 de ani

Partidul Național Liberal > Noutăți > Ultimul as al aviației române de vânătoare împlinește astăzi, 100 de ani

Bogdan BolaPNL Constanta:

ℹ️Acesta este un erou…un erou în adevăratul sens al cuvântului, ultimul as al aviației române de vânătoare care a luptat în cel de-al doilea război mondial! Iar astăzi, 05 februarie 2019, el împlinește 100 de ani! Mi-aș fi dorit să văd informația asta pe toate canalele de știri astăzi, dar din păcate nu prea a fost așa…
ℹ️Generalul de flotilă aeriană Ion Stratulat Dobran, născut la doar două luni de la Reîntregirea Țării, este ultimul supraviețuitor al celebrilor zburători din Grupul 9 Vânătoare și unul dintre puținii aviatori care a doborât în timpul războiului avioane rusești, americane și germane. Acesta a fost pilot de vânătoare pe toată perioada celui de-al Doilea Război Mondial, iar la terminarea acestuia, avea un palmares impresionant:
↗️A avut 340 misiuni la inamic
↗️A purtat 74 lupte aeriene
↗️A obţinut 11 victorii aeriene omologate
↗️A distrus un avion inamic la sol
↗️A fost doborât de 3 ori şi a scăpat cu viață, fără a fi făcut prizonier
Drept „mulțumire” pentru curajul și devotamentul său față de țară, la sfârștitul războiului, comuniștii i-au luat casa părintească în care locuia de o viață, i-au anulat permisul de a mai zbura vreodată și l-au trimis la munca de jos, în uzină, ca strungar…..

⚠️Una dintre cele mai memorabile misiuni ale sale a fost în noiembrie 1943, când pe Frontul de Est, sovieticii încercuiseră două divizii românești, care luptau cu disperare pentru a nu fi capturate. La circa 100 de kilometri în spatele frontului, pe aerodromul Grupului 9 Vânătoare, se solicită o misiune de sacrificiu: un avion românesc trebuia să zboare în zona în care cele două mari unități române luptau în încercuire, pentru a arunca un pachet cu hărți întocmite de ofițerii de informații. Aceste hărți conțineau detalii despre pozițiile inamice, accentuându-se zonele în care sovieticii erau mai vulnerabili.
Șansele de supraviețuire în această misiune erau minime, pentru că aviația sovietică domina total spațiul aerian de deasupra celor două divizii române. După ce un coleg pleacă în misiune, dar nu reușește să livreze hărțile forțelor terestre române, se solicită un nou voluntar…iar acesta a fost sublocotenentul Ion Dobran. De data aceasta, hărțile au ajuns la români, iar Diviziile 24 Infanterie și 4 Munte au spart încercuirea și au ajuns într-un sector sigur.

ℹ️Pentru această misiune și pentru alte fapte de arme, a fost decorat cu numeroase ordine și medalii, cele mai importante fiind:
Ordinul ,,Steaua României’’ cu spade și panglică de Virtute Militară, în rang de Ofițer;
Ordinul ,,Virtutea Aeronautică’’ cu spade, în rang de Ofițer;
Ordinul ,,Virtutea Aeronautică’’ cu spade, în rang de Cavaler;
Ordinul ,,Coroana României’’ cu spade și panglică de Virtute Militară, în rang de Cavaler;
Ordinul ,,Leul Alb’’ (Cehoslovacia).

La împlinirea Centenarului, permiteți-mi să vă urez La Mulți Ani, generale..și vă mulțumesc pentru tot sacrificiul făcut pentru țară!