Siegfried Muresan: Cer Consiliului UE să nu mai blocheze desemnarea noului Procuror-șef european și să susțină candidatul român

Partidul Național Liberal > Noutăți > Siegfried Muresan: Cer Consiliului UE să nu mai blocheze desemnarea noului Procuror-șef european și să susțină candidatul român

Europarlamentarul liberal Siegfried Muresan, cere Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene sa renunte la candidatul francez si sa accepte desemnarea noului Procuror-șef european, propus de Parlamentul European.

Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene nu are niciun argument pentru a susține în continuare candidatul francez și de a bloca, astfel, desemnarea noului procuror-șef european și după a treia rundă de negocieri cu Parlamentul European„, a spus Siegfried Muresan, intr-o declaratie de presa.

Cel mai bun candidat pentru poziția de procuror-șef european este fostul Procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura-Codruța Kövesi. Este un exponent al luptei împotriva corupției în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Tocmai în această perioadă în care este atacat statul de drept în mai multe state din UE trebuie să dăm un semn de susținere procurorilor și judecătorilor care își fac treaba și care contribuie la apărarea statului de drept, se mai arata in documentul mentionat.

Siegfried Muresan a explicat apoi ca, exista toate argumentele ca Laura Codruta Kiovesi sa fie aleasa in functie de Procuror-sef european, deoarece  are sprijinul transpartinic al mai multor institutii europene si a trecut, de pe primul loc, de cele doua comisii de specialitate, motivand si faptul ca, Romania nu are, in acest moment, nici un post cheie in cadrul UE.

Candidatul român are toate argumentele în favoarea sa: a fost situată pe primul loc în urma evaluării făcute de comitetul european de experți independenți, a devenit candidatul oficial al Parlamentului European ca urmare a unei audieri publice și a două rânduri de voturi transparente în cele două comisii de specialitate, are sprijinul transpartinic venit din mai multe instituții europene și are opoziția oamenilor certați cu legea. Cu cât oamenii certați cu legea se opun mai mult, cu atât lumea democrată e mai puternic convinsă că este candidatul potrivit.„, a spus europarlamentarul liberal.

Prelungirea acestor negocieri reprezintă un risc pentru independența justiției din România pentru că am observat cum, în încercarea de a pune piedici candidatului român, opozanții săi sunt dispuși să subjuge justiția din România. Acest lucru a fost demonstrat și din decizia de ieri a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a arătat că acțiunea procurorilor lui Tudorel Toader împotriva lui Kövesi a avut doar rolul de a împiedica candidatura sa pentru funcția de procuror-șef european și că această secție de anchetare a magistraților are doar rolul de a intimida magistrați, se mai arata in document.

In inchiere, Siegfried Muresan a declarat: „Cer Consiliului să nu mai cedeze presiunilor făcute de Guvernul României de a susține un candidat mai slab și să susțină candidatul cel mai pregătit pentru funcția de procuror-șef european, Laura-Codruța Kövesi.