Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române începe luni, tema fiind „Impactul pandemiei asupra tendinţelor internaţionale şi răspunsurile diplomaţiei române”

Partidul Național Liberal > Noutăți > Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române începe luni, tema fiind „Impactul pandemiei asupra tendinţelor internaţionale şi răspunsurile diplomaţiei române”

Klaus Iohannis a transmis luni, 7 septembrie, un mesaj cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

„Salut desfășurarea, în aceste zile, a unui eveniment de tradiție pentru politica externă a României – Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

Pentru prima dată în istorie, această reuniune este organizată exclusiv în format digital, la distanță, din cauza contextului cu totul aparte în care ne aflăm, generat de criza pandemică.

Această criză a produs multiple consecințe în plan intern și internațional, care trebuie analizate cu atenție. Este, prin urmare, salutar faptul că ediția din acest an a Reuniunii Diplomației Române este dedicată analizei impactului pandemiei asupra relațiilor internaționale și modalităților în care diplomația română va răspunde acestui nou context.

Diplomația va avea, în urma acestei crize, și unele fațete noi, ceea ce va presupune din partea diplomaților și a consulilor, dar și a factorilor decidenți, un plus de atenție spre anticipare, de inventivitate, dar și de flexibilitate.

În același timp, subliniez faptul că, inclusiv în condițiile deosebite din acest an, diplomația română a continuat, la toate nivelurile, să promoveze interesele naționale în conformitate cu prioritățile strategice ale politicii externe a României – care, în ciuda evoluțiilor amintite ale relațiilor internaționale, rămân aceleași.

Astfel, și în acest an, politica noastră externă s-a axat în mod consecvent pe coordonatele esențiale ale creșterii rolului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, precum și pe consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Aceste linii esențiale rămân extrem de importante și este important ca diplomația română să lucreze în continuare la aprofundarea lor.

Apreciez modul în care diplomații români s-au angajat de la bun început în această misiune și contribuția adusă de ei. Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanții de la misiunile din exterior, precum și prin cei din țară, a depus eforturi constante pentru asigurarea liberei circulații a cetățenilor români în interiorul Uniunii Europene, spre și dinspre țară, precum și pentru repatrierea lor din cele mai îndepărtate zone ale lumii, pentru facilitarea asigurării tranzitului de mărfuri esențiale economiei românești și de echipamente medicale atât de necesare pentru combaterea pandemiei, respectiv pentru asigurarea asistenței consulare necesare protejării drepturilor cetățenilor, mai ales în aceste vremuri de criză.

Adesea, condițiile în care a acționat diplomația română au fost foarte dificile și au presupus riscuri personale asumate și, de aceea, îmi exprim aprecierea pentru implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă membrii Corpului Diplomatic și Consular al României.

Am deplină încredere în acțiunile diplomației române, care contribuie în mod esențial la promovarea intereselor României. Aștept revederea cu șefii de misiuni în format tradițional, atunci când actualele condiții o vor permite, și doresc succes în desfășurarea actualei Reuniuni a Diplomației Române, precum și dezbateri cât mai fructuoase și utile”, a transmis președintele României, Klaus Iohannis.

Bogdan Aurescu, la Reuniunea Diplomației Române: ”Această perioadă a fost poate cea mai dificilă pentru diplomaţia română de după 1989”

Perioada pandemiei a fost „poate cea mai dificilă pentru diplomaţia română de după 1989”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române (RADR).

El a afirmat că, în contextul pandemiei SARS-CoV-2, ministerul pe care îl conduce a trebuit să se adapteze.

„A fost o perioadă în care a trebuit să ne adaptăm din toate punctele de vedere, să facem eforturi într-un ritm cu totul intens şi să rezolvăm probleme cu care nu ne-am mai confruntat în aceeaşi măsură, din punct de vedere tipologic sau cantitativ. A fost o perioadă şi, din păcate, ea continuă, care a determinat conturarea mai mult sau mai puţin acută a unor modalităţi de acţiune, provocări şi tendinţe noi în relaţiile internaţionale alături de accelerarea sau favorizarea unora preexisente. Toate acestea trebuie analizate atent de către diplomaţia română pentru a extrage lecţiile ce trebuie învăţate”, a spus Aurescu.

În acest context, ministrul a afirmat că a cerut redactarea unui manual care să abordeze reacţia la criză, bazat pe lecţiile învăţate în pandemie. De asemenea, Aurescu a vorbit de eforturile MAE, de repatriere sau asistenţă consulară pentru românii din străinătate.

„Am gestionat în continuu, uneori zi şi noapte, situaţii limită, urgenţe şi cazuri complexe. De la începutul crizei şi până în prezent MAE a contribuit direct la demersurile de repatriere pentru peste 12.500 de români din străinătate”, a declarat Aurescu.

El a adăugat că, prin MAE, 1.800 de lucrători români de pe nave de croazieră sau comerciale au fost sprijiniţi să revină în ţară, iar peste 11.000 de cetăţeni români au beneficiat de asistenţa misiunilor diplomatice. Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române are loc, anul acesta, online, din cauza pandemiei SARS-CoV-2, de luni până miercuri. Invitaţi ai evenimentului sunt ministrul Afacerilor Externe al Regatului Haşemit al Iordaniei, Ayman Safadi, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro
Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Coreea, Kang Kyung-wha, ministrului Afacerilor Externe al Regatului Spaniei, Arancha Gonzalez Laya, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell. De asemenea, în cadrul RADR, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, va transmite un mesaj video.

„Această serie de invitaţi nu este deloc întâmplătoare. Ea, din contră, reflectă pe deplin orientarea cuprinzătoare a politicii externe a României, atât la nivel european, precum şi în vecinătate, în spaţii extra-europene şi în plan multilateral”, a spus Bogdan Aurescu.

Citește și Declarația de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis