Raluca Turcan: După ce în anul 2009 a desființat printr-o singură semnătură școlile de arte și meserii, astăzi Andronescu desființează peste noapte 170 de clase

Partidul Național Liberal > Noutăți > Raluca Turcan: După ce în anul 2009 a desființat printr-o singură semnătură școlile de arte și meserii, astăzi Andronescu desființează peste noapte 170 de clase

Într-o declarație de presă, susținută în Parlamentul Romaniei, Prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan solicită Ministerului Educației ca înainte să desființeze 170 de clase din liceele teoretice pentru a înființa „școli profesionale”:

•  să doteze corespunzător clasele din școlile profesionale;

•  să pregătească temeinic profesorii;

•  să semneze parteneriate cu mediul de afaceri și

•  să asigure o cifră de școlarizare care să răspundă crizei forței de muncă!

În acest moment, Ecaterina Andronescu trebuie să fie oprită până nu-i prea târziu! Merge din greșeală în greșeală! După ce în anul 2009 a desființat printr-o singură semnătură școlile de arte și meserii, astăzi, în anul 2019, Andronescu desființează peste noapte 170 de clase din liceele teoretice ca să înființeze, chipurile, școli profesionale!

Nimeni nu contestă faptul că avem nevoie de învățământ profesional și dual ca de aer! PNL se bate de ani de zile pentru reînființarea învățământului profesional, singurii opozanți fiind parlamentarii PSD. Chiar dacă ne dorim foarte mult revigorarea școlilor profesionale, noi știm că nu se pot organiza clase profesionale fără a avea profesori de specialitate, fără a avea semnate contractele cu partenerii economici,  fără a avea finanțarea per/elev asigurată, fără laboratoare/ateliere și un plan clar de școlarizare!

După măsura luată în 2009 peste 55.000 de copii au abandonat școala pentru că părinții lor nu au putut să le susțină costurile pe care le implica școlarizarea la liceu. Oare care va fi dezastrul anul acesta când 170 de clase de învățământ teoretic vor fi transformate cu de-a sila în clase de școală profesională?

Solicit Ministrului Educației să cântărească bine această măsură, să o pregătească temeinic și să o dezbată serios în spațiul public cu profesorii, sindicatele, părinții și mediul de afaceri. O somez pe Ecaterina Andronescu să nu compromită învățământul profesional printr-o măsură luată în grabă și să nu transforme școala profesională într-un nou eșec marca „Ambramburica”.

Tinerii au nevoie de o meserie, iar o meserie se învață în școli profesionale bine organizate, adaptate nevoilor pieței muncii de azi și de mâine, nu în improvizații făcute peste noapte!