PSD si minciuna fac casă bună!

Partidul Național Liberal > Noutăți > PSD si minciuna fac casă bună!

Pentru început, vreau să-i asigur pe toți cei îngrijorați de vestea că bugetul Ministerului Educației a suferit o rectificare negativă, că ministerul nu pierde de fapt nimic.

Așa cum au explicat atât Ministrul Finanțelor, cât și Ministrul Educației,  cele 2 miliarde de lei care nu se regăsesc după rectificarea bugetară, reprezintă suma alocată de guvernul PSD pentru proiectul “România modernă, România digitală”, proiect care nu a mai fost derulat de guvernul PSD si de aici decizia de returnare a banilor la bugetul de stat.

In fond, nu este vorba de o reducere a Bugetului de la Educatie, ci de returnarea unor bani neutilizați de către fostul ministru al Educației, bani care au umflat artificial, la acea vreme, bugetul Educației, pentru ca PSD să se poata lăuda că este cel mai mare buget din univers.

Vă aduceți aminte cum eram amăgiți atunci cu o creștere a bugetului educației  cu 9, 8 miliarde lei, din care 5 miliarde  pentru salarii, și 4 miliarde pentru table, tablete, rechizite și ghiozdane pentru toți elevii. Am avertizat încă de atunci că aceste alocări nu vor conduce la rezolvarea celor două  mari probleme din învățământul românesc: abandonul școlar și analfabetismul funcțional și că e posibil ca ele să nici nu se materializeze. Eram convinsă că acea sumă era doar un artificiu pentru a crește – pe hârtie – bugetul educației. S-a dovedit că am avut dreptate și că cele peste 4 miliarde de lei au fost doar pe hârtie, 2 miliarde fiind tăiate de Guvernul PSD la precedenta rectificare bugetară. Restul de 2 miliarde, care fac obiectul rectificării actuale, nu au fost niciodată contractați, deoarece, în bunul obicei al fostei guvernări, proiectul nu a fost implementat, pentru că nici măcar nu a fost scris!

În luna februarie, când s-a dezbătut bugetul de stat pe 2019, am criticat în mod public acest proiect, care ignora problemele grave ale infrastructurii din școlile noastre, și aloca 2 miliarde de lei pentru achiziția de table inteligente pentru toate școlile din țară și tablete pentru toți elevii. Spuneam atunci că elevii defavorizați din peste 2.500 de unități școlare ar fi putut beneficia, în acest an, de o masă la școală, bani pe care Guvernul PSD nu i-a alocat niciodată, preferând să păcălească lumea cu un proiect futurist și care nu a fost niciodată implementat.

Stimați colegi, vă asigur că educația reprezintă o prioritate pentru guvernul PNL, care-și propune susținerea și implementarea Proiectului prezidențial „România educată”. Nu vom tăia bani de la ministerele cheie, iar pe viitor eforturile se vor concentra pe creșterea bugetului educației. Închei spunând că activitatea curentă a sistemului de educație nu va fi afectată în urma acestei rectificări de buget, preocuparea majoră fiind pentru a asigura fonduri suficiente pentru susținerea cheltuielilor salariale și operaționale planificate, cheltuieli care includ și drepturile salariale ale profesorilor, câștigate în instanță. Se vor găsi de asemenea resursele financiare necesare acoperirii navetei elevilor și se va modifica legislația care scotea transportul elevilor din sfera serviciilor publice, fapt care ducea la imposibilitatea decontării navetei acestora. S-au identificat de asemenea și surse de finanțare externe pentru extinderea Programelor „Masă la școală” și „ After school”. Acestea sunt cele mai importante măsuri pentru a preveni abandonul școlar și a crește calitatea actului educațional.