Programul Partidului Național Liberal pentru alegerile europarlamentare

Partidul Național Liberal > Noutăți > Programul Partidului Național Liberal pentru alegerile europarlamentare

Mulțumim mult că ați răspuns invitației de a participa la acest eveniment de lansare a Programului Partidului Național Liberal pentru alegerile europarlamentare.

Aș vrea să salut ambasadorii și reprezentanții ambasadelor care au răspuns invitației. Aș vrea să salut președinții de organizații patronale,  președinții de organizații profesionale, președinții de sindicate, de asemenea, reprezentanții mediului academic care au răspuns invitației noastre, de asemenea, tuturor celor care sunt prezenți pentru a asista la acest moment important al alegerilor pentru Parlamentul European.

Vreau să spun din start că alegerile pentru Parlamentul European sunt fundamentale pentru evoluția României. Odată ce  România a luat decizia să fie membru al Uniunii Europene, ne-am asumat un destin european, ne-am asumat să respectăm valorile, principiile, regulile care stau la baza funcționării Uniunii Europene.

De asemenea, consider că avem misiunea de a fructifica la maxim în beneficiul României toate avantajele care decurg din statutul de membru al Uniunii Europene, pe care îl are România. Sloganul nostru de campanie este „România în primul rând”.  Sigur că unii imediat au sărit pe noi și au spus că este un slogan naționalist.  Acest slogan, de fapt, exprimă voința noastră, a liberalilor, și sunt convins că voința fiecăruia dintre români este ca România să fie în primul rând al Uniunii Europene, România să fie partener egal la toate deciziile care se iau la nivelul Uniunii Europene, România să fie un stat respectat, un stat apreciat, un stat care poate să influențeze deciziile la nivel european.

Se știe că mai mult de jumătate din reglementările care ne afectează viața, nu sunt hotărâte în Parlamentul Național, ci sunt hotărâte la nivelul instituțiilor europene, în mecanismul de codecizie dintre Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană.

Reglementările de la nivel european pot să genereze avantaje dar în anumite cazuri pot să genereze dezavantaje pentru România sau pentru cetățenii români.

Misiunea principală a celor care reprezintă România în Parlamentul European și în instituțiile europene este aceea de a utiliza toate pârghiile de negociere pe care le au la dispoziție pentru a reuși să influențeze deciziile la nivel european în favoarea României iar deciziile să genereze efecte benefice pentru România.

Un al doilea punct pe care îl consider extrem de important este acela că România are o serie de oportunități, de șanse, pe care trebuie să știe să le fructifice. De asemenea, are acces la resurse pe care trebuie să le folosească pentru atingerea obiectivelor fundamentale ale țării. România, cred că trebuie să-și fixeze ca obiectiv principal dezvoltarea economică, o dezvoltare economică care să se bazeze pe fundamente solide, o creștere economică care să se bazeze pe motoare de creștere economică solide care într-adevăr să genereze o creștere, o dezvoltare și o creștere sustenabilă a veniturilor cetățenilor săi.

Pentru noi, un obiectiv fundamental este acela ca într-un timp cât mai scurt, venitul românilor să ajungă cât mai aproape de venitul mediul al Uniunii Europene, pentru că oriunde mergi, prețurile s-au aliniat cât mai aproape de nivelul european, ori noi trebuie să generăm acele politici economice, sigur fructificând toate oportunitățile și avantajele pe care le avem de pe urma statutului de membru al Uniunii Europene, pentru a asigura dezvoltarea economică care să le permită românilor să trăiască mai bine.

Partidul Național Liberal este convins că România poate fi puternică dacă Uniunea Europeană este puternică și unită. România trebuie să militeze pentru o integrare cât mai profundă la nivel european , România trebuie să militeze pentru o Europă unită și România trebuie să militeze pentru o Europă care să-i garanteze fiecărui cetățean al său democrația, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, funcționarea statului de drept și oportunități pentru a reuși în viață.

Partidul Național Liberal își propune câteva lucruri care vor fi detaliate de colegii mei dar la care am să mă refer în câteva rânduri simple.

Următorul exercițiu financiar multianual, să pună la dispoziția României resurse cel puțin egale cu exercițiul financiar 2014 – 2020 și asta, in condițiile în care, în mod evident ca urmare a Brexit-ului care cel mai probabil se va întâmpla, va exista o scădere a bugetului Uniunii Europene.

Menținerea politicii de coeziune ca o axă fundamentală a politicilor la nivel european care să permită cu adevărat o dezvoltare a tuturor regiunilor și țărilor, care să permită cu adevărat fiecărui cetățean al Uniunii Europene să poată să aibă venituri decente și să poată să se realizeze în viață iar acest lucru să conducă și la oprirea celui mare exod care există la nivel european, care este exodul românilor care și-au căutat norocul în alte țări ale Uniunii Europene și care chiar să ducă la reîntoarcerea multor români în România, oferindu-le cu adevărat ceea ce așteaptă de la noi.

Cred că trebuie să ne propunem și noi, ca Partid Național Liberal, să utilizăm toate resursele care există la dispoziția României, pentru a susține capitalul românesc, pentru a-i crește competitivitatea, pentru a avea acces la fondurile de cercetare și inovare, atât la fondurile de cercetare și inovare, care vin în cadrul acordului, parteneriatului dintre Comisia Europeană și România, cât și accesul la fondurile de inovare și cercetare care sunt accesibile direct la Bruxelles.

România, astăzi, pe exercițiul financiar actual este pe ultimul loc ca acces la resurse financiare pentru inovare și cercetare din fondurile care sunt accesibile la nivelul Uniunii Europene direct. Acest lucru de accesare a fondurilor europene direct la Bruxelles, trebuie să se producă și în alte domenii de activitate, ori pentru asta trebuie să învățăm toate firmele, toate entitățile publice, toți cetățenii români să învețe să scrie proiecte, să aibă capacitatea ca aceste proiecte să fie eligibile, să genereze teme de cercetare cu adevărat  care să genereze un progres în toate domeniile de activitate.

De asemenea, Europa înseamnă civilizație, Europa înseamnă calitatea vieții. Ne propunem să fructificăm toate resursele care ne sunt puse la dispoziție, nu cum se întâmplă astăzi, în care miliarde de euro sunt ținuți la granița țării, fără nici un fel de șansă de a putea să îi aducem în țară, din cauza incompetenței și centralismului birocratic al unor guvernanți. Toate resursele trebuie folosite pentru a asigura calitatea vieții pentru cetățenii români, indiferent dacă trăiesc în municipii, orașe sau în mediul rural.

Investițiile în infrastructura aferentă, infrastructura privitoare la apă, la canalizare, rețeaua de gaz și toate celelalte elemente care fac parte din serviciile publice minime de care beneficiază orice cetățean, trebuie să fie la dispoziția fiecărui român.

De asemenea, avem bani și trebuie să îi folosim inteligent, să creștem calitatea serviciilor medicale, adică să avem servicii medicale la standardele, de asemenea, să creștem calitatea educației prin investiții inteligente atât în creșterea performanțelor universităților cât și în dezvoltarea instituțiilor de învățământ preuniversitar, cu precădere pe sistemul de învățământ profesional și tehnic care, în ultimii 15 ani de zile a fost pus între paranteze și care ne-au creat o mare problemă de mână de lucru, care afectează inclusiv capacitatea de a atrage investiții pentru dezvoltarea României.

În materie de politică externă, vreau să spun răspicat că partidul Național Liberal este susținător al Parteneriatului Estic și susține integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. De asemenea, suntem susținători fermi ai unei solidarități Euro-Atlantice, a unei solidarități între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, ca unică garanție care poate să confere siguranță, securitate fiecărui cetățean al Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând ne angajăm, dar acest lucru depinde și de ce se va întâmpla la alegerile europarlamentare, să atingem câteva obiective care într-adevăr să pună România pe picior de egalitate cu celelalte țări ale Uniunii Europene. Primul este încetarea MCV, sigur că nu așa cum își imaginează alții. Încetarea MCV nu se poate realiza decât  transpunând în legislația din România, recomandările din cadrul MCV, recomandările Comisiei de la Veneția și respectând principiile cuprinse în articolul 2 privind statul de drept din Tratatul Uniunii Europene.

De asemenea, ne angajăm ca în maxim un an de la preluarea guvernării, România să devină țară membră Schengen, românii să circule liberi așa cum circulă orice alți cetățeni din spațiul Schengen. De asemenea, ca adepți a unei integrări cât mai profunde la nivel european și a implicării României într-o integrare cât mai profundă cu celelalte state, susținem și ne angajăm ca obiectiv fundamental, aderarea României la zona euro pentru că asta conferă o garanție că România va face parte din grupul statelor, să nu-i spunem nucleul dur,  dar care constituie un nucleu puternic iar trecerea la euro va furniza României o serie de avantaje pe care nu le are astăzi.

Închei intervenția mea prin a vă spune că acest program pe care vi-l prezentăm astăzi, nu este un program închis, este un program deschis. Orice parte a societății românești dorește să își aducă o contribuție, să ne furnizeze idei pentru îmbunătățirea programului, suntem deschiși să preluăm orice fel de propunere serioasă, orice fel de idee serioasă care poate să aducă avantaje României și care poate să confere României statutul pe care îl merită la nivelul Uniunii Europene.