PNL susține creșterea burselor pentru copiii din Sectorul 1 și proiecte de interes național

Partidul Național Liberal > Noutăți > PNL susține creșterea burselor pentru copiii din Sectorul 1 și proiecte de interes național

În ședința Consiliului Local din 28 noiembrie, consilierii PNL au propus creșterea cuantumului burselor de merit și sociale propuse pe ordinea de zi, însă administrația PSD a sectorului a refuzat creșterea burselor, invocând diverse motive.

Astfel, consilierii PNL, prin vocea liderului de grup, Ramona Porumb, au propus majorarea cuantumului burselor de merit pentru copiii din sector cu 100 lei, astfel:

  • 700 lei/elev/luna – bursa de performanta
  • 400 lei/elev/luna – bursa de merit pentru elevii care au obtinut media generala cuprinsa intre 8.50-9,49 si media 10 la purtare
  • 500 lei/elev/luna – bursa de merit pentru elevii care au obtinut media generala cuprinsa intre 9.50-10 si media 10 la purtare
  • 400 lei/elev/luna- bursa de merit pentru elevii care îndeplinesc condițiile de acordare reglementate prin art.8 alin (1) litera b) și litera c) din Criteriile generale de acordare a burselor elevilor din invatamantul preuniversitar de stat, aprobate prin OMECTS 5576/2011, modificat și completat
  • 400 lei/elev/luna – bursa de studiu
  • 400 lei/elev/luna – bursa de ajutor social

 

Din păcate, PSD a inventat motive procedurale, în stilul deja consacrat, să nu se supună la vot creșterea burselor în ședința de astăzi. Un nou abuz PSD împotriva elevilor din Sectorul 1, in linia bătăii de joc la care au supus de ani de zile scolile.

De asemenea, în aceeași ședință, consilierii PNL au votat pentru alocarea a 10 milioane de lei la Catedrala Mântuirii Neamului.

În contextul în care administrația PSD a sectorului 1 și-a dovedit incompetența în repetate rânduri, în special prin lipsa unor proiecte majore de investiții în sectorul 1, pentru creșterea calității vieții cetățenilor, dar alege să dea tunuri după tunuri pe bani publici, irosiți pe „toaletări de arbori” și direcții scumpe și inutile, am considerat oportun să votăm pentru alocarea acestor bani către un edificiu de interes național.

În prealabil, pentru că ne pasă de banii cetățenilor din sector și vrem să știm exact stadiul proiectelor pentru care se solicită finanțare de la Sectorul 1, o echipă formată din consilieri locali și membri ai conducerii PNL Sector 1 a vizitat șantierul unde se construiește Catedrala Neamului și a discutat cu inginerii care coordonează proiectul, a văzut la fața locului situația lucrărilor și a aflat direct de la sursă necesitățile urgente.

Astfel, în acest moment există un risc iminent de sistare a lucrărilor, fără conservare, banii disponibili fiind suficienți pentru plata contractorilor și derularea salariilor doar până la jumătatea lunii decembrie.

De asemenea, există nevoi urgente pentru perioada imediat următoare, pentru a preveni deteriorarea lucrărilor deja executate. De exemplu, cupola catedralei este neterminata și, în condițiile în care sezonul rece a început, există riscul ca  lucrările deja executate să se deterioreze. Mai exact, orice ploaie sau ninsoare intră, în acest moment, în catedrală, prin acoperisul incomplet.

Conform informațiilor primite de la oficialii Patriarhiei responsabili pentru proiectul Catedralei, până în acest moment au fost cheltuiți 143 milioane euro, suma totală necesară pentru finalizarea bisericii fiind estimată la 900 milioane de lei.

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită în 25 noiembrie 2018. La acel moment, Patriarhia Română a anunțat că, până la acel moment, a fost cheltuită suma de 110 milioane de euro. Din acești bani, aproximativ 25% provenea din donații, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale în baza prevederilor unor acte normative.

Astfel, legea 376 din 28 decembrie 2007 pentru modificarea alin. (2) al art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului prevede următoarele:

„(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale.” 

În final, pentru a puncta și aspectele simbolice ale acestei catedrale, considerăm că votul pentru alocarea banilor este un gest de patriotism și de recunoaștere a valorilor societății românești, în apropierea Zilei Naționale a României. La 101 de ani de la Marea Unire, Catedrala Mântuirii Neamului, care cinstește memoria eroilor români din toate timpurile și din toate vremurile are nevoie de sprijinul nostru.