Partidul Național Liberal > Info PNL > PNL inițiază o nouă procedură pentru sesizarea Comisiei de la Veneția, prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, față de modificările PSD-ALDE la Legile Justiției

Partidul Național Liberal inițiază o nouă procedură pentru sesizarea Comisiei de la Veneția, prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, față de modificările PSD-ALDE la Legile Justiției

Nu este prima oară când PNL reușește sesizarea Comisiei de la Veneția în chestiunea justiției. În 2018, Comisia de la Veneția a desființat modificările la legile justiției și la Codurile Penale tot după o sesizare a PNL, prin intermediul APCE.

Mai mult, recentele rapoarte ale Comisiei de la Veneția, survenite în urma demersurilor PNL, au fundamentat Rezoluția Parlamentului European din luna noiembrie 2018, ultimul Raportul MCV al Comisiei Europene și luări de poziții ale partenerilor occidentali față de atacurile la Justiție din România.

Vrem o analiză actualizată privind cele mai noi modificări aduse Legilor Justiției, inclusiv în privința OUG 90/2018 și OUG 92/2018, față de care chiar ministrul Justiției a promis sesizarea acestui for de experți europeni, însă nu a întreprins niciun demers.

PNL va solicita ca mandatul dat experților Comisiei de la Veneția în cadrul APCE să includă și alte proiecte de lege aflate în acest moment în curs de elaborare la nivelul Ministerului Justiției, precum reglementarea posibilității declanșării contestației în anulare pentru deciziile definitive ale completurilor de 5 judecători ai ÎCCJ.