PNL a obținut majorarea alocației de stat pentru copii

Partidul Național Liberal > Info PNL > PNL a obținut majorarea alocației de stat pentru copii

Partidul Naţional Liberal a propus atât prin 2 propuneri legislative, cât și printr-un amendament la buget, majorarea alocației de stat pentru copii. PSD-ALDE au votat întotdeauna împotrivă!

PNL a majorat cuantumul alocației de stat pentru copii printr-un amendament la Legea bugetului de stat, după cum urmează: pentru copiii de 0-2 ani, de la 200 de lei la 300 de lei și pentru copiii 2-18 ani, de la 84 de lei la 150 de lei.

În condițiile în care bugetul asigurărilor sociale înregistrează un excedent bugetar calculat de Guvern de 2.900.711 mii lei, PNL a propus ca acest excedent să reprezinte sursa de finanțare a majorării alocației de stat pentru copii. Nu este normal ca excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat să alimenteze cu totul alte cheltuieli din bugetul de stat, în condițiile în care alocația de stat pentru copii nu a mai fost majorată sau indexată din anul 2015!

Majorarea alocației de stat – succes 100% al PNL – a generat supărare mare pentru L. Dragnea care a dispus suspendarea lucrărilor plenului reunit al Parlamentului – ”pauză” de 30 de minute – timp în care parlamentarii PSD-ALDE au avut o ședință pentru a confisca/anula majorarea alocațiilor și a găsi tertipuri pentru a împiedica această măsură.

La reluarea lucrărilor, sub pretextul fals că sursa de finanțare a majorării alocațiilor nu este bună, Liviu Dragnea a propus personal ”o corelare legislativă”, în sensul în care banii necesari majorării alocației să fie asigurați din creșterea deficitului bugetar, adică din împrumuturi mai mari. S-a supus la vot un amendament prin care sursa de finanțare s-a modificat în: majorarea deficitului bugetar de la 2,55% din PIB, la 2,76% din PIB. La scurt timp, parlamentarii PSD au convocat comisiile parlamentare de buget pentru a modifica o lege deja adoptată și aflată în drum spre promulgare – Legea plafoanelor bugetare.

În aparență, Liviu Dragnea a dorit să confiște această majorare și să spună că fără modificarea propusă de el, majorarea alocației nu ar fi fost posibilă. Din păcate, Liviu Dragnea a făcut un foarte mare rău majorării alocațiilor din următoarele motive:

– Legea plafoanelor care prevede un deficit bugetar de -2,55%, a fost adoptată de Camera Deputaților încă din data de 13 februarie, a fost trimisă la Secretarul general al Camerei deputaților pentru sesizare de constituționalitate în aceeași zi, iar în data de 15 februarie Legea adoptată pleacă la Președintele României, pentru promulgare. Așadar, această lege nu poate să mai fie modificată și pusă în acord cu amendamentul pe care l-a forțat Dragnea, care prevede un deficit de 2,76% din PIB. Legea este adoptată, a parcurs toate etapele în Parlament și în data de 15 februarie pleacă la promulgare!

– Prin amendamentul susținut personal de Liviu Dragnea este posibil ca PSD-ALDE să urmărească tocmai întârzierea Legii bugetului de stat și, implicit, întârzierea majorării alocației de stat pentru copii;

– Dragnea face o eroare elementară! Deficitul bugetar nu poate fi nicidecum o sursă de finanțare! Deficitul bugetar este rezultatul matematic al construcției bugetare (venituri-cheltuieli). Deficitul bugetar nu este o sursă de venituri.

– PNL se va opune în continuare Legii plafoanelor bugetare. Motivele sunt sunt aceleași: manipularea prognozelor, cu consistente deformări ale veniturilor și cheltuielor pentru anul 2019.