OUG 114, cea mai devastatoare decizie pentru economia românească!

Partidul Național Liberal > Noutăți > OUG 114, cea mai devastatoare decizie pentru economia românească!

Partidul Național Liberal a realizat o analiză privind efectele Ordonanței de Urgență 114 pentru viața noastră, cea mai devastatoare decizie pentru economia românească.

În urma analizei PNL, dacă luăm în calcul noile taxe impuse de OUG 114, combinate cu deprecierea leului și cu rata inflației prognozate, totul se scumpește, de la Internet și telefonie, până la energie și ratele bancare. Potrivit calculelor experților PNL, la Internet și telefonie, după taxa de 3% pe cifra de afaceri și deprecierea leului, având în vedere că tarifele sunt în Euro, scumpirile vor fi de aproximativ 15%. Un abonament la Internet și TV va crește de la 75 lei/lună la 86 lei/lună, iar un abonament de 60 de lei/lună la telefon mobil va ajunge la 69 lei/lună.

În energie, după introducerea taxei de 2% pe cifra de afaceri, de la producător la furnizor, facturile la energie pentru consumatorii non-casnici vor crește cu aproape 50%, adică, dacă la sfârșitul anului trecut un MWh era 256 lei în acest an va crește la 384 lei. Orice cost mai mare de producție al companiilor se va vedea în prețul final al tuturor bunurilor și serviciilor pe care le cumpărăm.

La bancă, ratele la credite vor exploda în perioada următoare. Chiar dacă BNR păstrează dobânda de politică monetară la 2,5%, ROBOR tot va ajunge la cel puțin 3,5%, ceea ce înseamnă o majorare a dobânzilor la credite de cel puțin 15%. De asemenea, dacă mai adăugam taxa pe activele bancare de cca. 2% și deprecierea cursului de schimb, acest lucru conduce la o creștere a ratelor bancare de aproape 30%.

Tot din cauza OUG 114, taxele și impozitele locale vor crește cu aproape 50% pentru că, prin această ordonanță, autoritățile locale sunt obligate să majoreze aceste taxe la plafonul maxim prevăzut de lege. Au introdus un mecanism automat, ocolind decizia autorităților locale care nu mai pot hotărî altfel. Astfel, impozitul pentru un apartament de 2 camere va crește de la 120 lei la 180 lei, iar pentru o casă de la 336 lei la 504 lei pe an.

Ordonanța 114 nu numai că aduce scumpiri pentru toată lumea, mai și fură din ceea ce li se cuvenea pensionarilor sau altor categorii sociale care ar fi avut dreptul la creșterea unor indemnizații alocate de stat. Prin OUG 114 se îngheață nivelul punctului de pensie de la nivelul din iulie 2018 până în septembrie 2019, deși ar fi trebuit să crească cu 9% de la începutul anului. Practic, pentru o pensie medie de 1100 lei, PSD și ALDE taie pensiile cu cca. 540 lei în acest an.

La această nedreptate grosolană pentru pensionarii actuali, trebuie să adăugăm crima cu premeditare a Pilonului 2 de pensii care, prin noile reglementări practic va fi desființat. Astfel, în medie, 10 mii de lei din contul fiecăruia dintre noi, adică peste 6 milioane de contribuabili de la Pilonul 2, banii noștri se vor face sursă de venit la stat pentru Liviu Dragnea și Darius Vâlcov.

PNL va face tot ce îi stă în putință pentru a determina ABROGAREA OUG 114!

#OprițiOUG114