alina gorghiu

Raluca Turcan, despre Legea graţierii: Este o făcătură de ideologie pesedistă de care vor beneficia oameni la nivel înalt

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a criticat din nou luni proiectul de lege al graţierii, despre care a spus că este o făcătură şi că de acest act normativ vor beneficia oameni de nivel înalt care vor fi condamnaţi în perioada următoare, menţionând că PNL nu poate decât să se opună acestei legi.

”Graţierea trebuie să fie un act de clemenţă, un instrument prin care să ajungem la depopularea penitenciarelor şi la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din penitenciare. Prin proiectul PSD, îmbunătăţită aş spune în ghilimele de către domnul Şerban Nicolae, observăm că în graţiere intră pedepsele şi pentru fapte de corupţie şi pentru abuz în funcţie şi pentru mărturie mincinoasă. Eu nu cred şi noi nu credem că este o coincidenţă că sunt exact infracţiunile de care sunt acuzaţi capii conducerii alianţei de guvernare”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a spus că decizia Biroului Politic Naţional al PNL este ca parlamentarii liberali să voteze împotriva proiectului de lege al graţierii. 

”Acest proiect al PSD de graţiere este o făcătură şi PNL nu poate decât să respingă proiectul marca PSD de graţiere pentru că nu duce nici la depopularea din penitenciare, nu duce nici la condiţii mai bune de detenţie şi nu creează nici clemenţă pentru nişte oameni care au greşit. Mai mult decât atât, proiectul PSD de graţiere, în momentul de faţă, se va aplica inclusiv celor care vor fi condamnaţi, adică pedepsiţi, până la momentul intrării în vigoare a legii graţierii. Aşadar, dacă există oameni, întâmplător de nivel înalt, care urmează să fie condamnaţi în perioada următoare, pe proiectul graţierii PSD ei vor beneficia de această clemenţă de ideologie pesedistă”, a conchis Turcan.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus un amendament la proiectul de lege privind graţierea, aflat în dezbatere în Comisia juridică de la Senat, prin care condamnaţii pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu pot fi graţiaţi. El a explicat că nu crede că ”cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat în condiţii de igrasie, de igienă precară”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat săptămâna trecută că le va cere colegilor parlamentari să voteze împotriva amendamentelor lui Şerban Nicolae la proiectul de lege privind graţierea, în condiţiile în care social-democraţii nu pot avea "un parcurs politic corect” dacă nu există o "oarecare rigoare în activitatea parlamentară".

"Chiar dacă unii colegi pot fi deranjaţi sau se pot supăra, nu putem să sperăm că vom avea un parcurs politic corect în acest mandat dacă nu există o oarecare rigoare în activitatea parlamentară şi în iniţiativele legislative. Orice parlamentar are dreptul la o iniţiativă legislativă, dar este nevoie de o minimă condiţie ca înainte să o depună să o prezinte la grup să vadă dacă cumva, poate grupul susţine şi poate grupul ajută să formuleze textele în concordanţă cu rigorile legislative”, a afirmat liderul PSD.

Dezbaterile pe proiectul de lege privind graţierea vor fi reluate marţi de comisia juridică a Senatului.