alina gorghiu

PNL - zi de zi alături de oameni

- rezoluția pentru transparență și deschidere către societate -

Alegerile din Partidul Național Liberal, pentru conducerea națională, județeană și locală, dar și pentru organizațiile de tineret, femei și pensionari au constituit prilejul pentru legitimarea noilor conduceri. Membrii noștri și-au exprimat voința, selectându-i pe cei mai buni membri în fruntea partidului.

Odată ce acest prim pas a fost realizat, putem trece împreună la următorul.

O societate este democratică dacă există o legătură permanentă între cetățeni și reprezentanții lor aleși la nivel național și local. Spre deosebire de alte formațiuni politice care își aduc aminte să comunice doar în campaniile electorale, PNL este partidul cetățenilor, un partid care comunică constant, mai ales între alegeri, care intră în dialog, prin mijloace inovative, adaptate societății actuale, cu cetățenii activi, cu toți cei care au ceva de spus și cărora le pasă de comunitățile în care trăiesc. Acesta trebuie să fie modul de lucru pentru toate organizațiile locale și județene. Pentru ca acest mod de lucru să fie, începând cu perioada următoare, și mai vizibil, următoarele acțiuni trebuie puse în practică.

I.

Filialele județene și locale ale Partidului Național Liberal vor avea:

1. pagină de facebook prin care să fie promovată echipa, separat de cea a președintelui acesteia, dar și campaniile și pozițiile exprimate de Biroul Executiv al partidului respectiv deciziile conducerii filialei, Partidul Naţional Liberal evenimentele și acțiunile ce urmează a se desfășura sau rezultatele celor care au avut loc;

2. filialele județene vor avea o pagină de internet unde se vor găsi cu ușurință informații precum: CV-urile reprezentanților partidului în autoritățile județene și locale, dar și la nivel național, câte o adresă de e-mail a fiecăruia și numerele lor de telefon, programul audiențelor săptămânale. De asemenea – toate pozițiile publice ale partidului. Nu în ultimul rând, pe fiecare pagină de internet ar trebui poziționat, cât mai vizibil formularul de înscriere pentru orice persoană dornică să se alăture echipei PNL, un formular simplificat și conectat la baza de date națională a partidului pentru păstrarea unei evidențe riguroase. Pe pagina de internet a filialei județene se vor include, în mod organizat, datele de contact și informațiile despre organizațiile locale;

3. comunicări constante cu presa locală, inclusiv cu cei care folosesc social media. Vom comunica, vom intra în dialog, nu ne vom rezuma la afișarea unor informații;

4. consultări permanente cu organizațiile patronale, sindicale, civice și în general cu orice grup de inițiativă identificat în plan local. Vom organiza noi evenimente și consultări la care aceștia să participle, dar mai ales vom participa activ la cele organizate de societatea civilă. În cel mai scurt timp, filialele își vor evalua și actualiza contactele grupurile active din comunitățile în care activează, urmând a ne pune la punct, la nivel național, Partidul Naţional Liberal

5. acțiuni de tip uși deschise la care membrii PNL se vor întâlni direct cu cetățenii la sediul organizației pentru a-l face cât mai cunoscut în comunitate, cât și în locuri publice pentru a exprima adaptabilitatea noastră la orice cadru de dialog.

II.

Reprezentanții PNL în consiliile locale și județene, dar și în parlament vor:

1. urmări ca fiecare consiliu local sau județean să asigure, în mod real, transparența decizională. Dacă majoritatea politică actuală din plan local nu face acest lucru, reprezentanții noștri vor publica toate informațiile despre ordinea de zi a ședințelor de consiliu și conținutul proiectelor de hotărâre;

2. determina consiliile locale să facă public, la finalul fiecărei ședințe, modul în care votează fiecare consilier local. În cazul în care majoritatea politică actuală nu acceptă instituționalizarea procedurii consemnării și publicării listei cu votul fiecărui consilier, vom face noi acest lucru pentru că este de un de interes public real pentru cetățeni;

3. pentru toate proiectele importante care afectează cetățenii, grupurile de consilieri PNL vor organiza dezbateri publice cu reprezentanții societății civile pentru a prelua opiniile acestora;

4. face tot ce este posibil, în cadrul legal care trebuie interpretat în sensul dreptului cetățenilor de a cunoaște modul în care sunt adoptate deciziile, pentru ca reprezentanții societății civile să poată participa la ședințele de consiliu;

5. parlamentarii PNL vor face toate demersurile pentru ca un mecanism similar de consultare publică asupra proiectelor de lege să Partidul Naţional Liberal fie instituționalizat și la Parlament, dar și pentru ca reprezentanții societății civile să fie oricând primiți în comisiile de specialitate putând să-și expună punctele de vedere;

6. atât în plan central cât și local, se vor iniția grupuri de lucru pe teme sectoriale explorându-se inclusiv posibilitatea semnării unor acorduri de parteneriat. Dincolo de grupurile de lucru sectoriale, vom căuta să folosim expertiza liderilor societății civile pentru validarea direcțiilor strategice de acțiune.

Toate aceste informații care reflectă activitatea noastră trebuie promovate în mod constant prin canalele de comunicare menționate la pct. 1.

Practic, deciziile și pozițiile publice din parlament și din plan local vor fi adoptate printr-o consultare instituționalizată cu grupurile active din societatea civilă. Resursa imensă de competență care există în grupurile organizate din societatea civilă o vom folosi pentru a îmbunătăți deciziile luate și pentru a fi constant cât mai aproape de nevoile oamenilor. Această deschidere contribuie efectiv la o mai bună informare a cetățenilor despre acțiunile pe care le vom face sau despre inițiativele de reglementare la care lucrăm, dar, ceea ce este foarte important, ne ajută să preluăm idei noi, sugestii pertinente prin care ne îmbunătățim calitatea propunerilor de politici publice.

La nivel central am început un proces de deschidere a partidului către societate, am dat un nou impuls acțiunilor de comunicare, avem o nouă abordare în dialogul partidului cu societatea civilă, cu cetățenii care ne urmăresc activitatea, folosind inclusiv mijloace de comunicare moderne, creative. În următoarele luni, acest mod de lucru se va replica și intensifica în plan local, prin implicarea activă a colegilor noștri din filiale.