alina gorghiu

Ludovic Orban: Trebuie sa fac cateva precizari legate de proiectul de lege initiat de PNL, care prevede scutirea cu pana la 20% din impozitul pe profit pentru firmele private care acorda catre angajati al 13- lea si al 14-lea salariu.

1. Firmele nu sunt obligate sa acorde aceste salarii suplimentare, ci o vor putea face optional, doar daca doresc.

2. Aceasta facilitate fiscala nu afecteaza cealalta facilitate fiscala, tot in limita a 20% din impozitul pe profit, acordata companiilor pentru finantarea ONG-urilor.

3. Masura nu este inventata de noi, ci se aplica in mai multe tari din Europa.

4. Masura este o forma prin care incercam sa ajutam companiile sa isi fidelizeze angajatii de care au absoluta nevoie, in conditiile in care multi angajati din privat vor sa se mute la stat (dupa majorarea salariilor) sau pleaca in strainatate pentru un salariu mai mare.

5. Decat sa colectam bani la buget si sa ii risipim pe ajutoare sociale mai bine stimulam crearea de locuri de munca.

6. Este posibil ca masura sa contribuie la reducerea evaziunii fiscale facuta la plata impozitului pe profit. Acest stimulent ar putea determina antreprenorii sa nu mai faca eforturi pentru a reduce profitul pentru a evita plata unui impozit mare.

Consider ca aceasta propunere legislativa este vitala in contextul de pe piata muncii de astazi, in care antreprenorii se plang de lipsa fortei de munca (in special cea calificata), iar foarte multi investitori nu se hotarasc sa investeasca tocmai din acest motiv. In plus, daca guvernantii au marit salariile in sectorul public trebuie solutii pentru cresterea veniturilor in sectorul privat, care este adevaratul motor al economiei.

Ludovic Orban,

Președintele PNL