alina gorghiu

Ludovic Orban: Deputatul Dragnea și senatorul Tăriceanu au făcut o uzurpare de calitate

Poziția exprimată de deputatul Dragnea și de senatorul Tăriceanu sunt pozițiile lor personale, deci nu au calitatea să angajeze Parlamentul. Ceea ce au făcut reprezintă o uzurpare de calitate, un abuz, iar parlamentarii PNL s-au delimitat și se vor delimita categoric de poziția exprimată de deputatul Dragnea și de senatorul Tăriceanu, care riscă să creeze o dispută de care România nu are nevoie cu SUA, cu administrația americană, și care riscă să afecteze parteneriatul strategic dintre SUA și România.

Suntem îngrijorați și vom încerca să ne mobilizăm pentru a respinge aceste modificări la legile justiției, în special punctele care riscă să afecteze independența puterii judecătorești, funcționarea autonomă a sistemului de justiție și care riscă să pună stavilă luptei anticorupție, cum ar fi înființarea Direcției Speciale pentru Investigarea Procurorilor și Judecătorilor, cum ar fi prevederea care lasă în aer Inspecția Judiciară, urmând să fie dată o lege specială care nu se știe dacă se va mai da — practic, desființează Inspecția Judiciară așa cum este astăzi în subordinea CSM.

Nu susținem cozile de șopârlă băgate în lege, în baza ideii de răspundere a magistraților, care sunt extrem de periculoase. Aici, noi susținem adoptarea unei legi speciale privind răspunderea magistraților, care să fie făcută, în mod evident, cu o dezbatere publică largă, cu participarea asociațiilor profesionale ale magistraților și cu participarea amplă a societății civile.

Ludovic Orban ,

Președinte PNL