alina gorghiu

Ludovic Orban: Consider că prin decizia luată şi prin motivarea prezentată public CCR îşi depăşeşte atributele sale constituţionale.

În conformitate cu Constituţia, CCR e garantul supremaţiei Constituţiei, dar nu e nicidecum adunare constituantă. 

CCR nu are niciun atribut să rescrie Constituţia şi nu are competenţă de a se substitui deciziilor preşedintleui, ca atare nu poate impune preşedintelui să ia o decizie. 

Ne intoarcem la vremea dinaintea integrării in UE. A fost încălcată prevederea constituţională care consacră rolul CSM de garant al independenţei justiţiei. 

Decizia CCR anulează rolul CSM,îi anulează rolul constituţional şi scoate complet din dispozitivul organizării sistemului de justiţiei CSM, lăsând la bunul plac, la cheremul ministrului Justiţiei, toate deciziile asupra procurorilor.

Acum Curtea Constituțională funcționează precum un stat în stat. Nu putem accepta existența unei astfel de instituții care să aibă drept de viață și de moarte. O să ne trezim în curând că o să dea și ordine prefectului să anuleze acte locale, dacă se generează un conflict de natură constituțională.

Trebuie să ne gândim la o revizuire a Constituției, inclusiv la cum funcționează CCR și limitarea competențelor acesteia.


Ludovic Orban,

Preşedinte Partidul National Liberal