alina gorghiu

Iulia Scântei: Guvernul Mihai Tudose deturneaza fonduri publice

La IAȘI, Președintele Consiliului Județean îngroapă în derizoriu Centenarul Iași — capitala Regatului României 1916 — 1918, sfidează memoria celor 30.000 de victime ale tifosului exantematic și trimite ieșenii la BAL(AMUC)

Coaliția parlamentară PSD — ALDE și acest guvern de plagiatori și miniștri cu probleme penale, nu au nicio limită în încălcarea legilor, nederanjându-i că afectează astfel interesele cetățenilor.

Un exemplu îl reprezintă Hotărârea de Guvern nr. 721 din 6 octombrie 2017, prin care Guvernul României, la cererea președintelui CJ Iași, Maricel Popa, susținută ca inițiator, și de ministerul bogat în fonduri al doamnei ministru Sevil Shhaideh (MDRAP), a alocat Județului Iași, suma de 6 milioane de lei (suma exacta 5.956,3 mii lei) pentru o serie de acțiuni și un program de evenimente dedicate Centenarului Iași — capitala Regatului României 1916 — 1918, ca preambul al Centenarului Marii Uniri din 1918.

O sumă de 1.300.000 Euro a fost alocată practic, în mod nelegal, din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului pentru a acoperi cheltuielile de organizare a unei ședințe de guvern și a unei ședințe festive a Parlamentului care vor avea loc la Iași, în zilele de 23 și 24 noiembrie anul acesta, dar și pentru a distra politicienii care vor sosi la Iași, miniștri și parlamentari, care nu au făcut NICIO AUTOSTRADĂ, NICIUN SPITAL REGIONAL, niciun proiect major pentru IAȘI și pentru MOLDOVA, în ultimii 27 de ani, cu focuri de artificii, jocuri de lumini, târguri de zacaricale, concerte și bineînțeles, cu un 'Bal al Centenarului' de o jumătate de milion de Lei (!).

Gestul Guvernului Tudose de a modifica nelegal destinația fondurilor publice din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului și de a permite cheltuirea banului public în mod nejustificat, pe baluri și artificii, încalcă Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, deciziile Curții Constituționale și rapoartele Curții de Conturi întrucât:

(1) Conform art.30 alin. (2) și (3) din Legea nr.500/ 2002 privind finanțele publice, sumele de bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanțarea unor cheltuieli urgențe sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar, sau pentru investiții finanțate parțial din împrumuturi externe.

Din acest Fond special de rezervă, se acordă de exemplu despăgubirile pentru calamități, ajutoare umanitare pentru comunități locale sau pentru victime ale unor catastrofe, incendii sau ale unor accidente cu urmări deosebit de grave, ajutoare medicale pentru cei grav bolnavi care necesită tratament în străinătate.

(2) Guvernul, într-un mod total iresponsabil față de nevoile reale ale cetățenilor, conștient totuși că nu putea plăti direct din Fondul de rezervă extravaganțele, balul, artificiile și concertele dorite de președintele CJ Iași, Maricel Popa, a diminuat Fondul de rezervă bugetară cu suma de 6 milioane lei și, printr-o inginerie financiară bugetară, a transferat acești bani, ilegal și neconstituțional, la capitolul aferent 'sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017', iar de aici, au fost alocați Consiliului Județean Iași 'În numele Centenarului'.

(3) Prin Decizia nr. 558 din 24 mai 2012, Curtea Constituțională arată că fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului trebuie să constituie o rezervă reală, folosită exclusiv în cazul perioadelor dificile, urgențelor, stării de necesitate, și doar în ultimă instanță și numai în condițiile în care au fost epuizate toate celelalte căi de finanțare. Curtea a constatat și a reconfirmat obligația Guvernului de a respecta destinația specială a Fondului de rezervă bugetară și de a angaja orice cheltuieli cu respectarea acestui scop pentru care a fost constituit, respectiv: 'alocarea de sume din acest fond pentru bugetele locale se poate realiza numai pentru acoperirea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute pe parcursul unui exercitiu bugetar si pentru investitii finantate partial din imprumuturi externe'.

Inexistența unei situații care să se circumscrie stării de urgență care să fi stat la baza alocării sumelor din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului constituie premisa unei eventuale deturnări a scopului pentru care aceste sume au fost alocate, prin posibila lor direcționare spre alte destinații, a arătat CCR, în motivarea deciziei din 24 mai 2012.

(4) Nenumărate rapoarte ale Curții de Conturi au evidențiat deturnările ilegale de bani din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, practicate de guvernele PSD, campion fiind guvernul PONTA care, potrivit raportului din 2015 al Curții, a alocat ilegal sume din Fondul de rezervă, acesta fiind majorat, într-un singur an (2014) de 14,5 ori. Curtea de Conturi a constatat că guvernul PSD condus de Victor Ponta a creat mecanismul prin care, din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, să se aloce sume către ordonatori de credite fără a fi încadrate în categoria 'urgente și neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar'.

Același mecanism fraudulos de deturnare a fondurilor publice de la destinația lor legală, a fost folosit și de Guvernul Tudose prin adoptarea HG nr. 721/2017 prin care s-au alocat județului Iași cele 6 milioane de lei pentru chefuri politice și festivisme inutile, sub pălăria Centenarului.

Pentru aceste vădite motive de nelegalitate, în calitate de Senator de Iași, voi propune conducerii Partidului Național Liberal, inițierea procedurii pentru contestarea H.G. nr. 721/2017, pe calea contenciosului administrativ în vederea anulării ei, întrucât a fost emisă cu încălcarea prevederilor Legii nr. 500/2002 și a deciziilor obligatorii ale Curții Constituționale.

Hotărârea de Guvern nr. 721/2017 și cei 6 milioane de lei deturnați din Fondul de rezervă bugetară, nu sunt pentru a omagia cum se cuvine, cu respect, Centenarul Iașului, ci pentru a alimenta, prin festivisme, imaginea și orgoliul unor politicieni care nu sunt capabili să realizeze nicio autostradă, niciun spital, niciun proiect durabil pentru Iași, și nici nu știu să arate respect orașului Iași și regiunii Moldovei pentru sacrificiul locuitorilor lor de acum 100 de ani când au luptat pentru continuitatea statului român, pregătind Marea Unire din 1918.

Iulia Scântei,

Senator PNL