alina gorghiu

Marilen Pirtea, deputat PNL: Alocările pentru Timiş prin PNDL 2 sunt insuficiente

Ministerul Dezvoltării Regionale a publicat în această săptămână lista obiectivelor care vor fi finanțate prin PNDL 2 în perioada 2017-2020. Este vorba de a doua parte a Programului de Dezvoltare Locală, cea mai importantă linie de finanţare publică a lucrărilor de infrastructură prin bugetul naţional. Din păcate, planurile ministerului condus acum de ministrul Sevil Shhaideh nu arată intenţia de a susţine dezvoltarea regiunilor cu potențial ale ţării, în schimb indică o grijă precipitată de a răspunde solicitărilor clientelei politice a PSD din administraţia locală.

Primele reacţii, apărute imediat după publicarea listei obiectivelor ce vor fi finanţate prin PNDL 2, în perioada 2017-2020, au subliniat chiar ceea ce Ministerul Dezvoltării Regionale a încearcat să ocolească şi să ascundă: faptul că planificarea acestui buget public imens, de aproape 30 de miliarde de lei, destinat investiţiilor până în 2020, nu respectă aşa-zisele criterii obiective de prioritizare a alocărilor şi nu răspunde principiului dezvoltării locale policentrice.

Este evident că oamenii ce iau deciziile cu privire la bugetele de infrastructură, în această guvernare, nu au experienţă în derularea concretă a investiţiilor locale, nefiind interesaţi de efectele pe termen mediu şi lung rezultate din investiţiile banilor publici, prima lor grijă fiind aceea de a alimenta solicitările grupurilor locale de putere politică din PSD şi de a avea acces la cheltuirea rapidă a bugetelor. Nu se poate explica în alt fel modul irațional în care Ministerul Dezvoltării Regionale a dat cele mai mari bugete din acest program către zone şi judeţe ce nu se pot compara cu judeţul Timiş, cele mai mari alocării fiind destinate judeţelor Caraș Severin (883 milioane lei), Vaslui (882 milioane lei), Teleorman (875,5 milioane lei) și Mehedinți (848,9 milioane lei).

În spatele unui principiu corect, acela al nevoii de redistribuire naţională a banilor publici, guvernarea Dragnea – Tudose nu îşi poate depăşi statutul de dependență față de rețeaua de interese de partid, acestea determinând adevăratele criterii ce au stat la baza împărţirii banilor publici de investiţii până în 2020. Este mai mult decât semnificativă alocarea a 183 milioane de lei către modernizarea drumurilor judeţene din Teleorman, cel mai bine finanţat proiect din categoria celor mari, în timp ce pentru Timiş nu s-au alocat decât 150 de milioane de lei (pentru acelaşi capitol de investiţii), în timp ce necesarul investiţiilor din Timiş este de zeci de ori mai mare decât în Teleorman, luând în considerare traficul şi prognozele de creştere din comunităţile locale.

Prima şi cea mai gravă eroare pe care o repetă actuala guvernare constă în maniera netransparentă în care ia deciziile cu privire la banii publici. Şi programul PNDL 2 se află sub acelaşi semn al lipsei de consultare şi dialog public real, etapele de consultare cu autorităţile locale şi cu comunităţile pentru alegerea proiectelor de investiţii prioritare fiind desfăşurate în mod formal, fără nicio legătură cu o abordare strategică a dezvoltării regionale în România.

În lista de proiecte cuprinse de planificarea finanţărilor pentru investiţii locale prin PNDL 2017-2020 se află doar 60 de proiecte ale primăriilor din Timiş conduse de primari PNL, un procent de sub 30% din totalul alocărilor pe judeţ. Acest dezechilibru arată politizarea deciziei de finanţare, care va avea consecinţe negative în buna dezvoltare a zonei de vest.

Este timpul să ne amintim că Ministerul Dezvoltării Regionale, atunci când a fost condus de Liviu Dragnea, în guvernarea Ponta, a propus un amplu proiect al dezvoltării regionale, în care principiul subsidiarităţii şi cel al decentralizării se doreau respectate, un proiect ce a fost apoi abandonat complet de către PSD. În acest context, al presiunii unei politici administrative hipercentraliste create de PSD, noul program PNDL 2 este o dovadă concretă ce demonstrează că vom avea nevoie de descentralizare şi de abordarea regională a dezvoltării locale, pentru că în lipsa acestora ajung să se manifeste doar interesele grupurilor politice reprezentate guvernamental.

Comunităţile din Judeţul Timiş sunt din nou neglijate. Judeţul cu exporturile cele mai importante (după Bucureşti) din ierarhia naţională, care contribuie substanţial la bugetul public şi care este nod strategic al dezvoltării din vestului ţării, are alocate contribuţii insuficiente în comparaţie cu alte zone, mai ales cu cele care au oportunităţi mult mai mici, prin raportare la potenţialul de utilizare şi randament al investiţiilor. Neglijarea motoarelor dezvoltării locale şi regionale, aşa cum se întâmplă prin subfinanţarea investiţiilor din Timiş, nu poate duce decât o încetinire a ritmului de dezvoltare locală şi regională. Răspunderea politică pentru o astfel de evoluţie nedorită se asociază direct de actuala guvernare a PSD, aflată sub dominarea cercurilor de interese politice, pentru care este important accesul la cheltuirea banilor publici, priorităţile cetățenilor și comunităților fiind secundare.

Marilen Gabriel Pirtea, Deputat PNL

Secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților