Moldova trebuie să-şi ia soarta în mâini, pentru a mişca lucrurile

Partidul Național Liberal > Noutăți > Moldova trebuie să-şi ia soarta în mâini, pentru a mişca lucrurile

Marius Bodea, deputat PNL: „Moldova trebuie să-şi ia soarta în mâini, iar pentru a mişca lucrurile, este necesară o alianţă regională, transpartinică, prin care să se afirme „ferm” interesul regional.

Soluţia pentru dezvoltarea Moldovei o reprezintă constituirea unei asociaţii regionale la care să adere toate Primăriile şi Consiliile Judeţene de pe traseul viitoarei autostrăzi Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş şi din Regiunea de Nord-Est.

Scopul acestei asocieri este desprinderea pe termen mediu şi lung de centralizarea administrativă exagerată actuală, care în condiţiile unei slabe guvernări poate genera disproporţii uriaşe de dezvoltare între regiunile României. Ideea are la bază principiile generale pe care s-a constituit zilele trecute Alianţa Vestului.

Este necesară adoptarea unei legi de modificare a codului fiscal, astfel încât surplusul de bani cu care Regiunea de Nord-Est contribuie la bugetul naţional din impozitul pe venit să rămână la dispoziţia acestei asociaţii.

La nivelul întregii regiuni, din impozitul pe venit care se adună centralizat. Moldova contribuie cu 86 milioane euro mai mult decât primeşte, conform datelor înregistrate la nivelul anului 2016.

După constituirea asociaţiei vor putea fi atrase mai uşor fonduri europene direct de la Comisia Europeană.

Fiecare primărie şi consiliu judeţean ar urma să contribuie cu unu la sută anual din buget pentru susţinerea proiectelor regionale, numai contribuţia municipiului Iaşi ar fi de două milioane de euro pe an.

Pot fi organizate campanii la nivel regional pentru strângerea de fonduri destinate finanţării proiectelor regionale. La un calcul primar s-ar strânge aproximativ 500 milioane euro anual, fără fondurile europene. Din aceşti bani putem cofinanţa inclusiv Autostrada Moldova-Transilvania, spitalele regionale de urgenţă şi multe alte proiecte mari de infrastructură transregională.

În felul acesta transmitem un mesaj clar la nivel naţional că Moldova nu stă cu mâna întinsă la Guvern, ci vrea libertate în administrarea sumelor ce le poate colecta”