Măsurile pentru organizarea alegerilor locale şi deschiderea şcolilor prezentate de către prim-ministrului Ludovic Orban

Partidul Național Liberal > Noutăți > Măsurile pentru organizarea alegerilor locale şi deschiderea şcolilor prezentate de către prim-ministrului Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a vorbit în cadrul ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului, organizată miercuri, despre măsurile luate şi preconizate de Guvern pentru limitarea răspândirii coronavirusului, organizarea alegerilor locale și deschiderea școlilor.

„Salut decizia Parlamentului de a avea această dezbatere pe trei teme fundamentale pentru societatea românească, atât pentru momentul actual, cât şi pentru viitorul României.
Am înaintat preşedinţilor celor două Camere un raport care urmărește măsurile pe care le-am luat și pe care continuăm să le luăm atât în privința combaterii epidemiei cu coronavirus, cât și în ceea ce privește organizarea alegerilor și, mai ales, începerea anului școlar.
Mă voi referi, pentru început, la măsurile de combatere a răspândirii COVID-19. Încep prin a vă spune că ne-am confruntat cu o situație extrem de dificilă, pe care o știe toată lumea. S-a datorat faptului că, pentru o perioadă de trei săptămâni, autoritățile sanitare, guvernul, au fost lipsite de instrumentele legale pentru a putea lupta în mod eficient împotriva răspândirii virusului.

În Legea 55 s-au introdus două articole care au afectat negativ capacitatea Guvernului, a autorităților de sănătate publică în lupta contra coronavirusului. În Legea 55 ştim foarte bine că, practic, detașările, care au fost efectuate în perioada stării de urgență fără acordul conducătorului instituției sau al angajatului care urma a fi detașat, au devenit aproape imposibile.

Am pierdut efective importante atât în cadrul DSP-urilor, cât și în cadrul Serviciilor de Ambulanță, cât şi în cadrul spitalelor, cât şi în cadrul altor structuri. A doua măsură care a avut un efect negativ a fost aceea a blocării concursurilor. Gândiţi-vă că, de la adoptarea Legii 55, sunt blocate concursurile în instituțiile publice; practic, nu am putut organiza concursuri nici în spitale, nici în Direcțiile de Sănătate Publică, nici în Serviciile de Ambulanță, nici în alte structuri implicate în prima linie a bătăliei – aici mă refer, de exemplu, la Poliție, Jandarmerie, instituții cu atribuții de control, Inspecțiile de Muncă, reprezentanții Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și alte instituții care sunt implicate în efortul de combatere a răspândirii virusului.
De asemenea, în perioada de după decizia Curții Constituționale, domnul Florin Roman, domnul deputat, a încercat să vă spună câteva lucruri. Mai repet, ca să se știe. Noi am avut aproximativ 5.000 de persoane care au fost diagnosticate pozitiv pentru care nu am putut dispune nicio măsură pentru a împiedica transmiterea virusului de către aceste persoane care au fost diagnosticate pozitiv, deci erau infectate, pentru a împiedica răspândirea de către aceste persoane a virusului.

Mai mult decât atât, toate persoanele care au fost stabilite ca persoane de contact, prin anchetele epidemiologice realizate în cursul perioadei respective, de asemenea, au fost libere, nu s-a putut dispune niciun fel de măsură de carantinare, de izolare. Acest lucru s-a suprapus și pe măsurile de relaxare care au fost luate gradual în baza evaluării riscului epidemiologic. Această suprapunere a dus la o creștere semnificativă a numărului de cazuri. Exact în perioada respectivă, dacă  o să vă uitați, vedeți că a fost cea mai mare creștere a numărului de cazuri. Am avut de la un număr, să spunem, în medie, de 500 de cazuri pe zi, până la o medie de peste 1.00 de cazuri pe zi”, a declarat Ludovic Orban.

Continuarea alocuțiunii prim-ministrului Ludovic Orban la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului este disponibilă AICI.