Marius Bodea – bugetare participativă – Iaşi tu decizi

Partidul Național Liberal > Noutăți > Marius Bodea – bugetare participativă – Iaşi tu decizi

Deputatul Marius Bodea, președintele PNL Municipiul Iași, împreună cu Etienne Ignat, consilier local PNL IASI, au prezentat ieri finalizarea procesul de bugetare participativă implementat de PNL Iași.

”Ieşenii şi-au desemnat, zilele trecute, prin vot, proiectele finanţabile în cadrul programului de bugetare participativă, din cele depuse pe portalul iasi.tudecizi.info, în perioada 15 mai – 31 iulie. Ulterior, între 15 septembrie şi 15 octombrie, a avut loc perioada de votare, când 1.171 de persoane s-au înregistrat şi au votat ideile de proiecte înscrise de ieşeni pe platforma iasi.tudecizi.info.
Cele mai votate proiecte fac referire la inovaţii care monitorizează calitatea aerului în Iaşi, achiziţionarea şi amplasarea de noi defibrilatoare, spaţii verzi create pe acoperişurile clădirilor importante din Iaşi, precum şi amenajarea de piste pentru biciclete, crearea de spaţiu verde aferent unei unităţi de învăţământ, ori amenajarea unui teren de street-ball, a unei piste de alergare şi a unei zone verzi în cartierul Dacia – Bicaz. Cred cu tărie că procesele noi şi moderne pot stabili o direcţie de dezvoltare mai solidă şi consistentă a Municipiului Iaşi prin implicarea ieşenilor. La începutul acestui an discutam pentru prima dată despre posibilitatea implementării procesului de bugetare participativă, iar acum suntem la final acestuia prin care ieşenii au propus şi votat idei de proiecte. În calitate de iniţiator al acestui demers le mulţumesc tuturor celor implicaţi în procesul de bugetare participativă. Voi monitoriza foarte atent implementarea acestor proiecte şi voi pregăti ediţia de anul viitor, pentru că acest proces este unul repetitiv. Urmează ca aceste proiecte să fie validate în plenul Consiliul Local Iaşi, iar iniţiatorii să colaboreze îndeaproape cu noi şi cu executivul Primăriei Municipiului Iaşi pentru a fi implementate în cel mai scurt timp.” a declarat Etienne Ignat, consilier local PNL Iași.
Iaşul poate să devină un oraş Smart City
Potrivit consilierului local Etienne Ignat, datorită diversităţii iniţiatorilor – de la simpli cetăţeni, la cercetători şi specialişti cu o vastă experienţă în domeniul fizicii atmosferei, meteorologiei, monitorizării calităţii aerului şi a influenţei acestuia asupra sănătăţii umane – la peisagişti şi urbanişti, s-a înţeles că decizia poate sta în mâna acestora şi că ideile lor de proiecte pot fi implementate. „Bugetarea participativă, Înscrierea Municipiul Iaşi în programul Waze pentru a fluidiza traficul sau Eliberarea certificatelor fiscale online sunt câteva soluţii simple pe care le-am propus, dar care aduc un beneficiu enorm Iaşului, care poate să devină astfel un oraş Smart City. Mă bucur să văd că ieşenii îşi doresc o altfel de guvernare, care duce la dezvoltarea oraşului. După cum vedeţi, cel mai votat proiect – depus de mai mulţi profesori universitari, vine să rezolve problema poluării cu care, din păcate, încă ne confruntăm”, precizează Ignat.
Buget de un milion de euro
Valoarea bugetului propus, începând cu anul bugetar 2018, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate, este de un milion de euro / an bugetar. Valoarea estimată pentru un proiect propus a trebuit să se încadreze în suma maximă de 100.000 euro, inclusiv TVA. Anual, prin bugetarea participativă se vor selecta cele mai votate proiecte în limita maximă conform bugetului alocat şi care vor fi cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Iaşi pentru acel exerciţiu bugetar. „Iată că iniţiativa PNL a ajuns la final, colegii mei reuşind să implementeze cu succes procesul de bugetare participativă aşa cum au propus şi promis, demonstrând încă o dată că ne ducem angajamentele până la capăt. Din cele 25 de idei de proiecte declarate eligibile, 12 se vor implementa. Legea bugetării participative, pe care am iniţiat-o în paralel în Parlament, sper să ofere şansa tuturor primăriilor din ţară să implementeze acest proces şi să oferim românilor şansa de a decide cum sunt cheltuiţi bani lor”, a declarat deputatul liberal ieşean Marius Bodea. Acesta mai precizează că se va insista asupra sumelor alocate pentru procesul de bugetare participativă (să crească de la an la an), pentru ca în perspectiva următorilor 5 ani să existe alocări de până la 5% din bugetul local.
Proiectele câştigătoare în valoare totală de 965.000 de euro
Pe locul 1 în clasamentul proiectelor, în funcţie de numărul de voturi, se află „În Iaşi, tu decizi pentru un aer mai curat!”, urmat de „Iaşi, tu trăieşti!, Fii verde! De la gri la verde” şi „Ciclism în Iaşi”, în timp ce proiectul „Asfaltare drum Iaşi – Lunca Cetăţuii” se află pe locul 5. Pe locul 6 în rândul proiectelor propuse de ieşeni se află „Să reinventăm curtea şcolii ! Propunere de proiect în vederea amenajării spaţiului verde aferent unei unităţi de învăţământ general”, „Restaurarea Piaţetei la Cub” – locul 7, „Crearea unui club al socializării şi prieteniei pentru tinerii cu dizabilităţi, din Iaşi” – locul 8, alături de „Teren StreetBall, Pistă Alergare Şi Zonă Verde În Cartierul Dacia – Bicaz”, pe locul 9. Proiectul „Treceri pietonale subterane” se află pe locul 10, iar pe locurile 11 şi 12 se găsesc proiectele „Îngroparea pubelelor de colectare a deşeurilor municipale şi înverzirea acestor spaţii”, respectiv „Parcări Inteligente”.
Cele 12 proiecte câştigătoare sunt în valoare de 965.000 de euro, proiectele înscrise iniţial fiind structurate pe domeniile: „Infrastructură stradală”, „Amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă”, „Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei”, „Amenajare de spaţii publice”, „Infrastructură culturală”, „Infrastructură socială”, „Infrastructură de sănătate şi Digitalizare”.