Partidul Național Liberal > Noutăți > Ludovic Orban: Tentativa Guvernului de a reglementa prin OUG Codul Administrativ este neconstituțională.

În 26 mai românii au dat un vot masiv de neîncredere în actualul Guvern şi au arătat limpede că nu mai vor ca soarta lor să depindă de Guvernul PSD-ALDE. PNL a luat mai multe voturi decât PSD şi ALDE, partidele care formează actuala coaliţie de guvernare, luate împreună.

PNL este consecvent în demersul constituţional pe care l-a demarat de a iniţia moţiunea de cenzură cu obiectivul de a pune punct acestei guvernări nocive pentru România. Am evaluat astăzi în cadrul BEx stadiul negocierilor purtate şi de asemenea am decis paşii următori. Textul moțiunii de cenzură este aproape finalizat, urmează să-l aducem la forma finală în cursul acestei zile.

De asemenea, până astăzi, am purtat negocieri cu toate formațiunile politice, care se declară împotriva actualului Guvern, de la care avem semnale pozitive de susținere sau de votare a moțiunii de cenzură.

Vom continua discuțiile cu celelalte grupuri parlamentare și de asemenea, cu fiecare parlamentar individual din cadrul celor două formațiuni politice care susțin Guvernul.

Am purtat negocieri, care sunt bine cunoscute, cu toate formațiunile politice, USR, PMP, PRO România, UDMR.

Sigur, că discuțiile continuă până la depunerea moțiunii de cenzură. Obiectivul nostru este să depunem moțiunea de cenzură într-un termen cât mai scurt, dacă este posibil, în cursul zilei de mâine, astfel încât să se intre cât mai rapid în procedura de prezentare a moțiunii de dezbatere și de votare a ei.

V-am spus că negocierile continuă cu toți parlamentarii individual din PSD-ALDE și de asemenea, cu formațiunile politice și cu grupurile parlamentare din Parlamentul României.

Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a adoptat poziția oficială a partidului privitor la evoluțiile din Republica Moldova. Partidul Național Liberal este consecvent parteneriatului cu formațiunile politice din Blocul ACUM. Continuăm să susținem acțiunile politice și democratice ale formațiunilor politice conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase.

Considerăm că, partidele care compun Blocul ACUM reprezintă garanția unui parcurs european pentru Republica Moldova, reprezintă șansa reală pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova, șansa la libertate, la demnitate și la prosperitate. Considerăm că, Blocul ACUM reprezintă garanția asigurării unei democrații autentice în Republica Moldova și forța politică ce are capacitatea de a readuce instituțiile statului din Republica Moldova în slujba cetățeanului și nu în dispoziția unor oligarhi.

Considerăm că, Parlamentul ales în alegerile parlamentare are deplina legitimitate de a investi un Guvern prin votul unei majorități parlamentare, care a fost configurată prin votul exprimat de cetățeni.

De asemenea, astăzi, am luat în dezbatere tentativa neconstituțională a Guvernului de a reglementa prin OUG Codul Administrativ. Somăm Guvernul să nu calce iarăși în picioare voința exprimată de cetățeni la referendumul din 26 mai, să nu calce din nou în picioare Constituția României. Somăm Guvernul să trimită spre dezbatere în Parlament proiectul de Cod Administrativ. Readucem aminte că, nu există niciun fel de temei pentru a justifica urgența.

De asemenea, readucem aminte că adoptarea Codului Administrativ a fost urmată de atacarea la CCR, de către PNL a Codului Administrativ și că întreg Codul Administrativ a fost declarat neconstituțional. Considerăm că, în aceste condiții, atâta timp cât cetățenii români au spus la referendum că vor ca și alte entități să poată să declanșeze controlul de constituționalitate pe OUG emise de Guvern, Guvernul nu are dreptul constituțional pentru a reglementa problemele din Codul Administrativ prin OUG și că nu există decât o singură cale democratică constituțională pentru adoptarea Codului Administrativ și anume, dezbaterea parlamentară, o dezbatere parlamentară serioasă, la care să participe toate forțele din societate, care sunt interesate și afectate de modul în care funcționează Administrația Publică din România.

Perseverența Guvernului în a călca în picioare voința exprimată de cetățeni, atât la alegerile pentru Parlamentul European, cât și la votul de la referendum, arată că actuala coaliție de guvernare nu a înțeles nimic din ceea ce își doresc cetățenii, nu are pic de respect față de voința cetățenilor români și acționează împotriva principiilor fundamentale ale democrației.

Astăzi, am decis, prin vot unanim în cadrul Biroului Executiv, susținerea obiectivelor din Pactul pentru consolidarea parcursului european propus de președintele României și facem, din nou, apel către toate forțele politice democratice din România, să înțeleagă voința exprimată de cetățeni și să se ralieze Pactului propus de președintele României, care este unica formă prin care poate să fie garantată transpunerea voinței exprimate de cetățeni în 26 mai, atât cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European, cât și cu ocazia referendumului convocat de președintele României și de asemenea, singura garanție a parcursului european de aprofundare a integrării europene, de creșterea calității reprezentării României la nivel european și de transpunere în legislația românească a tuturor valorilor, principiilor și reglementărilor de la nivel european, în special, în domeniul justiției.