Partidul Național Liberal > Noutăți > Ludovic Orban: Suntem convinși că, aici, în Republica Moldova există o forță politică, Blocul ACUM, care are deplina capacitate de a-i reprezenta pe cetățenii basarabeni și care are un proiect pentru Republica Moldova

Scopul principal al prezenței noastre în Chișinău este acela de a prezenta susținătorilor noștri o parte din echipa de candidați pentru Parlamentul European din partea Partidului Național Liberal. Sunt foarte bucuros să fiu alături de Maia Sandu și de Andrei Năstase, prietenii noștri, partenerii noștri, colaboratorii noștri și la nivel european. Atât ei cât și noi suntem membri ai Partidului Popular European, cea mai puternică forță politică de la nivel european și le mulțumim pentru primirea făcută, pentru sprijinul pe care ni-l acordă în aceste alegeri pentru Parlamentul European și îi asigurăm atât pe ei cât și pe cetățenii Republicii Moldova, că Partidul Național Liberal sprijină cu toată puterea la nivel european parcursul  Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană.

De asemenea, sprijinim procesul de democratizare, procesul de pătrundere pe scară largă a Republicii Moldova a tuturor valorilor, principiilor care stau la baza funcționării Uniunii Europene, pentru ca fiecare cetățean al Republicii Moldova, să poată să beneficieze de asocierea de astăzi cu Uniunea Europeană și în perspectivă de șansa ca Republica Moldova să devină stat al Uniunii Europene.

Îmi mărturisesc profunda îngrijorare față de evoluțiile din Republica Moldova, după ce am asistat la invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinăului, în care Andrei Năstase a fost ales Primar General al Chișinăului, prin voința exprimată de cetățenii din Chișinău. Iată că astăzi, după alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova, alegeri în care cetățenii Republicii Moldova s-au exprimat, actul  de voință al cetățenilor este nesocotit și atât forțele oligarhice cât și forțele politice pro-ruse, încearcă să calce în picioare voința exprimată de cetățeni, împiedicând funcționarea Parlamentului Republicii Moldova.

Considerăm că o astfel de atitudine este o atitudine de gravă nesocotire a voinței exprimate de cetățeni, este un act de încălcare a celor mai elementare principii democratice, care trebuie să stea la baza funcționării Republicii Moldova și reflectă un joc politicianist perfid, atât din partea PSRM cât și din partea PDM, care arată că nu le pasă de ceea ce au vrut oamenii și care împiedică, practic, funcționarea democratică a Republicii Moldova.

Se poate spune astăzi, că nu există un primar legitim ales în Chișinău, se poate spune astăzi că, practic, nu există un Parlament deși, cetățenii și-au exprimat voința, există un Parlament care nu funcționează din cauza unui boicot, de data aceasta din ce în ce mai explicit, al celor două formațiuni politice, care practic acționează împotriva interesului general al cetățenilor din Republica Moldova. De Guvern nu se poate spune că există un Guvern legitim pentru că Guvernul trebuie să fie rezultatul actului de voință al cetățenilor, iar de președinte ce să mai vorbim, nu știm dacă este președintele Republicii Moldova sau președintele lui Plahotniuc.

Suntem profund îngrijorați, toată această stare de lucruri, iscă să afecteze viața de zi cu zi a cetățenilor și mai ales riscă să compromită șansele fiecărui cetățean al Republicii Moldova, de a se deplasa înspre Europa, cu tot ceea ce înseamnă libertate, democrație, respect față de cetățean, prosperitate și șansa la o viață decentă.

Suntem convinși că, aici, în Republica Moldova există o forță politică, Blocul ACUM, care are deplina capacitate de a-i reprezenta pe cetățenii basarabeni și care are un proiect pentru Republica Moldova, care într-adevăr poate să ducă Moldova acolo unde merită și anume la nivelul Uniunii Europene, la nivelul standardelor de funcționare ale democrației și la nivelul de prosperitate la care merită fiecare cetățean din Republica Moldova.