Ludovic Orban la Târgu Mureș: Referendumul reprezintă forma cea mai desăvârșită a democrației, care permite fiecărui cetățean să se exprime direct prin vot, asupra unor probleme fundamentale pentru societatea românească.

Partidul Național Liberal > Noutăți > Ludovic Orban la Târgu Mureș: Referendumul reprezintă forma cea mai desăvârșită a democrației, care permite fiecărui cetățean să se exprime direct prin vot, asupra unor probleme fundamentale pentru societatea românească.

Partidul Național Liberal salută decizia președintelui Klaus Iohannis de a convoca referendum pe data 26 mai, în același timp cu desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Între președintele României și Partidul Național Liberal există un parteneriat trainic, un parteneriat stabil, un parteneriat realizat pentru binele României și Partidul Național Liberal va fi alături de președinte pentru a asigura succesul acestui referendum.

Referendumul reprezintă forma cea mai desăvârșită a democrației, care permite fiecărui cetățean să se exprime direct prin vot, asupra unor probleme fundamentale pentru societatea românească.

Cele două teme prezentate de președintele Klaus Iohannis sunt teme fundamentale pentru evoluția societății românești. Prima temă, interzicerea aministiei și grațierii pentru fapte de corupție, reprezintă voința a peste 85% dintre cetățenii români, dacă nu și mai mult, iar președintele face un lucru salutar declanșând acest referendum pentru a pune punct odată pentru totdeauna tentativelor celor care au jefuit România în ultimii 30 de ani de a scăpa de brațul lung al legii.

Telenovela privind amnistia și grațierea a început în anul 2013, când la putere era premier Victor Ponta și când s-a încercat adoptarea în Parlament a Legii privind aministia și grațierea. Readuc aminte că la finalul lunii decembrie  această lege nu a fost adoptată din cauza opoziției ferme a Partidului Național Liberal, care a reușit să împiedice votarea și adoptarea Legii amnistiei și grațierii. După alegerea ca președinte al României, Klaus Iohannis a impus majorității parlamentare cu susținerea parlamentarilor Partidului Național Liberal, respingerea acestui act normativ. PSD a continuat sistematic să încerce sub o formă sau alta  să dea Legea amnistiei și grațierii sub formă de Ordonanță, sub forma altor proceduri pe care le-au declanșat, cum ar fi conflictul juridic de natură constituțională între autorități ale statului, dar până astăzi nu au reușit, deși aproape la fiecare ședință de Guvern a existat riscul major ca Guvernul să adopte noaptea ca hoții aministia și grațierea.

Ca atare, considerăm că președintele a luat o inițiativă extrem de benefică pentru societate, vom fi alături de președinte, vom susține această propunere ca să fie interzisă amnistia și grațierea pentru faptele de corupție și suntem convinși că majoritatea zdrobitoare a cetățenilor vor fi alături de președinte și de Partidul Național Liberal.

A doua temă este de asemenea, o temă fundamentală pentru societatea românească. Nu mai vrem OUG, așa cum a fost OUG 13 dată în ianuarie 2017, așa cum a fost OUG 90, OUG 92, OUG 7 care transformat Secția specială într-un pluton de execuție împotriva magistraților curajoși și independenți care îndrăznesc să se lege de puternicii zilei.

Considerăm că în sistemul constituțional  românesc este obligatorie instituirea unui mecanism prin care să se poată declanșa controlul prealabil în privința OUG și prin alte instituții decât prin instituția Avocatului Poporului.

De când în fruntea Avocatului Poporului este Victor Ciorbea, cârpa de șters pe jos a oricărui președinte sau premier PSD, Avocatul Poporului a încetat să reprezinte poporul și interesele cetățeanului în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale românilor.

Nu mai poate fi lăsată această unică instituție care este condusă într-un mod samavolnic și împotriva intereselor românilor, să fie singura instituție care să poată declanșa controlul de constituționalitate în privința OUG. Pronunțarea cetățenilor în favoarea instituirii unui mecanism de control prealabil al OUG și de asemenea, de interzicere a emiterii OUG în domeniul juridic, în domeniul pedepselor, reprezint de asemenea, un proiect fundamental pentru societatea românească care poate să stopeze agresiunea sistematică a actualului Guvern și a clanului Dragnea împotriva Sistemului de justiție, împotriva independenței justiției, împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

Închei prin a cere fiecărui român care s-a săturat de PSD, care s-au săturat să fie conduși de hoții care au jefuit România, care s-a săturat ca în fruntea României să fie o adunătură de indivizi care nu au pic de respect față de lege și de drepturile și libertățile fundamentale ale românilor, să vină la referendum și să voteze în favoarea propunerilor pe care le va iniția președintele României.

Aș vrea să salut decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a demontat complet decizia procurorilor psd-iști, prin care se instituise control judiciar pentru Laura Codruța Kovesi. Prin această decizie se arată o dată în plus care este adevărata fața a Secției speciale pentru anchetarea magistraților, adică un instrument politic care a fost construit de Dragnea pentru a-i intimida și pentru a-i pedepsi pe judecătorii și procurorii care îndrăznesc să se lege de ei, îndrăznesc să le ancheteze infracțiunile și îndrăznesc să-i pedepsească pentru aceste infracțiuni comise.

Partidul Național Liberal va continua campania de lobby pe care am dus-o și până astăzi pentru a informa corect instituțiile europene, Parlamentul European, Consiliul Uniunii, Comisia Europeană, privitor la adevărul acțiunilor actualei majorități guvernamentale și vom face tot ce depinde de noi pentru a permite candidatului român să ocupe poziția de procuror șef al Parchetului European.

Ați remarcat în ultima perioadă că atât liderul Popularilor Europeni cât și liderul ALDE, Guy Verhofstadt, cât și Partidul Socialist European, au anunțat la nivelul Parlamentului că susțin candidatura lui Laura Codruța Kovesi. De asemenea, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, partener al Partidului Național Liberal în cadrul Partidului Popular European a declarat ferm susținerea pentru candidatura lui Laura Codruța Kovesi  la funcția de procuror șef al Parchetului European.

Orice demers făcut de actuala majoritate împotriva șansei ca un român să ocupe o funcție de prestigiu la nivel european, așa cum este funcția de procuror șef al Parchetului European, echivalează  din punctul nostru de vedere cu o trădare a intereselor României.

Îi somez încă o dată pe acești iresponsabili care fac tot ce pot pentru a dinamita imaginea României la nivel european. Îi somez încă o dată să înceteze orice demers împotriva Laurei Codruța Kovesi și de asemenea, să înceteze orice agresiune împotriva justiției pentru că, vă mai spun odată, orice OUG care va fi emisă în domeniul justiției, în urma constituirii echipei comune de experți, Comisia Europeană, Guvernul României la nivelul juridic, deci, repet, orice OUG care va fi emisă în domeniul justiției va provoca daune ireparabile pentru România și cu siguranță, va obliga oficialii europeni să declanșeze împotriva României procedurile privitoare la Articolul 7  și anume, suspendarea dreptului de vot a României în Consiliul Uniunii Europene.