Partidul Național Liberal > Noutăți > Ludovic Orban: PSD doreste intrarea în criză bugetară gravă a autorităților locale

Țara arde și Vasilica Viorica Dăncilă se visează președinte, în timp ce se profilează un dezastru bugetar, se profilează o criză de o gravitate extremă în ceea ce privește funcționarea autorităților locale. În timp ce românii nu mai pot să utilizeze cardurile de sănătate de 22 de zile consecutiv, iar sistemul de sănătate nu poate să furnizeze, în condiții normale, serviciile de asistență sanitară către cetățenii români. Situația este extrem de gravă și din acest motiv trebuie luate decizii.

Îi solicităm Premierului Dăncilă să-l demită de urgență pe președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pe domnul Vulcănescu. Nu poate să ceară public demisia pentru că, atât numirea cât și demiterea președintelui Casei de Asigurări sunt făcute de prim-ministru și readuc aminte pe această cale că, domnul Vulcănescu este în pixul domniei sale, cum le place să zică pesediștilor, și dacă nu semnează decizia de premier de demitere, înseamnă că este de acord cu gravele disfuncționalități din sistemul de sănătate, care sunt provocate de incompetența acestui președinte al Casei de Sănătate.

Cred că și pe doamna Pintea ar trebui să o trimită înapoi la Baia Mare, după declarațiile domniei sale, că nu poate să ia o decizie legată de demiterea președintelui Casei de Sănătate în condițiile evidente în care, sistemul de sănătate este pus în paranteze.

În ceea ce privește administrațiile locale, astăzi, am luat o decizie, să transmitem către toți primarii Partidului Național Liberal o solicitare de informare detaliată privind criza bugetelor locale. Pot să vă spun că România se află într-o situație extrem de gravă, riscăm să pierdem sute de milioane de euro, din cauză că autoritățile locale nu mai au resursele financiare pentru a asigura cofinanțarea proiectelor de investiție, care sunt finanțate din fonduri europene, că în România riscăm ca sute de localități, de primării să intre în incapacitatea de plată.

La ora actuală există primării, iar numărul acestor primării va crește și în luna august și în luna septembrie, în care nu mai există resurse financiare să se plătească integral salariile angajaților, cheltuielile de funcționare a localităților, plata indemnizațiilor către persoanele cu dizabilități, plata salariilor asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități și o serie de alte cheltuieli curente extrem de necesare.

Există risc de calamitate în administrația locală în care foarte multe localități o să rămână fără resursele necesare pentru a putea furniza importante servicii publice către cetățenii români. Aici este nevoie de o analiză extrem de serioasă, care să fie făcută la nivel guvernamental, privind situația reală a bugetelor locale. Când am avertizat Guvernul că nu poate să se aștepte ca autoritățile locale să funcționeze în condiții de normalitate atâta timp cât doi ani consecutiv ei au jefuit autoritățile locale, atât în 2018, cât și în 2019, literalmente bugetele locale au fost jefuite și în 2018 și în 2019. La nivel național, localitățile au pierdut câte șapte miliarde de euro, cel puțin, și în 2018 și în 2019.

Deznodământul, intrarea în criză bugetară gravă a  autorităților locale era un deznodământ previzibil, încă de la adoptarea legii bugetului de stat iar ceea ce a făcut Ministerul Finanțelor și Guvernul, a arătat că ei, de fapt, potențează această criză și probabil, nu numai că acceptă ci chiar și-au dorit să provoace această criză, pentru că pe de-o parte i-au pus pe primari, au pus autoritățile locale să plătească toate cheltuielile suplimentare care au apărut ca urmare a legii bugetului de stat, în timp ce veniturile suplimentare la care aveau dreptul autoritățile locale nu au fost alocate decât din momentul adoptării legii bugetului de stat.

Am mai luat câteva decizii în Biroul Executiv. Am luat decizia de a convoca Consiliul Național al Partidului Național, în data de 8 august la orele 16.00, am stabilit ordinea de zi pentru acest Consiliu Național. Printre punctele scrise pe ordinea de zi sunt raportul Biroului Executiv, raportul grupurilor parlamentare din Camera Deputaților, Senat și din Parlamentul European, aprobarea integrării PACT, Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor, condus de Sebastian Burduja, în cadrul Partidului Național Liberal, deci, practic, finalizarea procedurii de integrare a PACT-ului în Partidul Național Liberal. De asemenea, avem prevăzut pe ordinea de zi alegerea unui prim-vicepreședinte al partidului, prim-vicepreședintele politic din cadrul structurii de conducere a Partidului Național Liberal și în mod evident, vom avea un punct distinct privitor la alegerile prezidențiale și demararea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, campanie care va începe cu campania de strângere de semnături pentru candidatura președintelui Klaus Iohannis. De asemenea, l-am invitat pe președintele Klaus Iohannis să participe la acest Consiliu Național și îl așteptăm cu prietenie și cu convingerea că împreună vom câștiga alegerile prezidențiale.

De asemenea, am analizat situația creată în urma deciziei stranii a Curții Constituționale, care nu a acceptat ca decizia luată de cetățeni în cadrul referendumului din 26 mai, de a interzice amnistia și grațierea, să nu fie cuprinsă în proiectul de revizuire a Constituției. Așteptăm motivarea, decizia pe care am luat-o este foarte simplă, pentru noi, voința cetățenilor este literă de lege și proiectul de revizuire a Constituției va merge mai departe, în dezbaterea parlamentară, fără articolele respective, urmând ca după apariția motivației Curții Constituționale să elaborăm un proiect de lege de modificare a legii penale astfel încât în legea penală să includem această decizie pe care au luat-o cetățenii români, de a interzice amnistia și grațierea pentru faptele de corupție.

De asemenea, am decis demararea unei campanii de informare a românilor din diasporă, campanie privitoare la modificările care au fost făcute la legea electorală, în urma scrisorii președintelui Klaus Iohannis, care a solicitat modificarea legislației electorale astfel încât să se asigure dreptul efectiv al cetățenilor români din diasporă de a-și exercita dreptul de vot fără niciun fel de constrângere.

Vom derula o campanie privitoare la introducerea votului prin corespondență la alegerile prezidențiale, privitoare la pre-înscriere, privitoare la faptul că se poate vota trei zile și nu o singură zi, așa cum era prevăzut în legea electorală, astfel încât toți cetățenii români din diasporă să știe că au posibilitatea să-și exprime dreptul de vot și că pot să facă acest lucru prin mai multe mijloace, prin votul prin corespondență sau prin votul efectiv la secția de votare.

In continuare, presedintele PNL, dl. Ludovic Orban, a raspuns unei sesiuni de intrebari, puse de jurnalistii prezenti:

Jurnalist: Vreau să vă întreb pentru că știu că ați avut o contribuție foarte importantă la negocierile pentru numirea procurorului șef, mai exact, pentru susținerea doamnei Kovesi. Ne puteți spune exact ce discuții ați purtat pe această temă?

Ludovic Orban: Cu siguranță, întreg Partidul Național Liberal și evident, președintele României, am fost implicați în susținerea candidatului român pentru funcția de procuror șef al Parchetului European. În aceste negocieri am interacționat atât la nivelul Parlamentului European, și readuc aminte că Laura Codruța Kovesi este candidatul Parlamentului European pentru că, Parlamentul European, în Comisia LIBE și în Comisia KONT, a decis susținerea Laurei Codruța Kovesi în aceasta funcție. De asemenea, am purtat negocieri în special cu partenerii din Partidul Popular European și la nivel de guverne, la nivel de miniștrii, ați văzut poziția recentă a premierului Bulgariei, domnul Boiko Borisov care, în primă fază, nu a susținut candidatura doamnei Kovesi, a anunțat public că va susține candidatura doamnei Koveși în cadrul Consiliului Uniunii Europene. Aici, readuc aminte că, pe lângă negocierile purtate de președinte la nivelul Consiliului European, inclusiv eu, ca președinte, am avut discuții și negocieri cu premierul bulgar, Boiko Borisov, care este și cel care în ultimă instanță decide susținerea, în mai multe ocazii, și cu ocazia Summit – ului PPE și am avut o întâlnire bilaterală la Sofia in care, evident, între punctele de pe ordinea de zi, am cerut includerea acestui punct privitor la susținerea candidaturii doamnei Koveși  și am comunicat permanent pe acest subiect și noi, în continuare, suntem implicați total pentru a determina susținerea doamnei Kovesi, după ce am obținut susținerea în Parlamentul European pentru a convinge cât mai mulți reprezentanți ai țărilor membre ale Uniunii Europene, în cadrul Consiliului Uniunii Europene. Pentru că eu vă spun, din punctul meu de vedere, odată ce Parlamentul a luat decizia să susțină această candidatură, de regulă, poziția Parlamentului European este decisivă și de regulă, atunci când există poziții diferite, de cele mai multe ori Parlamentul European reușește să își impună punctul de vedere și din cauza faptului că Parlamentul European este rezultatul votului direct exprimat de cetățeni și care are deplină legitimitate în susținerea unei poziții.