Partidul Național Liberal > Noutăți > Ludovic Orban: PNL va face toate eforturile pentru a transpune în practică voința exprimată de români, o motiune de cenzura impotriva acestui guvern incompetent

PNL a luat decizia privitoare la componenţa delegaţiei care va reprezenta partidul la negocierile declanşate de preşedintele României, Klaus Iohannis, după referendumul iniţiat de preşedinte, care a fost validat printr-un vot masiv al cetăţenilor. PNL va fi reprezentat de preşedintele partidului şi de reprezentanţii primelor patru filiale judeţene în ordinea scorului la alegerile pentru Parlamentul European, respectiv doamna prim-vicepreşedinte Raluca Turcan, domnul vicepreşedinte Florin Roman, domnul vicepreşedinte Ionuţ Ştefan, reprezentând Vrancea, şi domnul preşedinte al PNL Bistriţa, Nelu Turc. Aceasta va fi componența delegației.  De asemenea, mandatul este foarte clar. Pentru noi, voința exprimată de cetățeni în cadrul referendumului este literă de lege și vom susține toate demersurile inițiate de președintele României, pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni în cadrul referendumului.

A doua temă pe care vreau să o abordez este legată de nerușinarea acestui Guvern. La o săptămână dupa ce românii, în cadrul referendumului, au hotărât clar la întrebarea numărul 2, că nu mai vor OUG pe justiție și că vor un control constituțional al Ordonanțelor, care să fie declanșat și de alte instituții în afara Avocatului Poporului, Guvernul, încâlcând grosolan voința românilor, emite OUG, prin care vrea eternizarea baronilor PSD, baronilor roșii, prin schimbarea sistemului de alegere a președinților de Consilii Județene, mai precis, modificând modul de alegere și anume, alegerea lor direct printr-o majoritate relativ.

Această decizie nerușinată, complet neconstituțională, contravine atât voinței românilor exprimată la referendum cât și voinței generale, cvasi-generale, care există în societatea românească, care susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Nu putem înțelege în ce a constat urgența adoptării unui astfel de act normativ. Nu putem înțelege de ce nu s-a putut ca la proiectul de lege inițiat de Partidul Național Liberal, privind alegerea primarilor în două tururi, de ce nu a putut majoritatea parlamentară să vină cu un amendament în dezbaterea parlamentară și să propună în dezbatere parlamentară punctul de vedere pe care îl au privitor la alegerea președinților de Consilii Județene.

Este clar că acest Guvern a rămas prizonierul baronilor roșii, prizonierii lui Oprișan, prizonierii lui Bădălău, lui Paul Stănescu și a tuturor figurilor de tristă amintire, care și-au ținut județele în sărăcie și care au condus prin abuz și prin amenințare cetățenii din județele unde încă dețin funcția de președinți ai Consiliilor Județene.

Partidul Național Liberal nu poate accepta un astfel de mod de reglementare. Ne vom adresa Avocatului Poporului  pentru a-i cere din nou să sesizeze Curtea Constituțională, privitor la adoptarea acestei OUG neconstituționale și așteptăm ca, de data asta, Avocatul Poporului, să țină cont de ce au hotărât românii la referendum, măcar pe ultima sută de metri ale mandatului său, care oricum este ilegală menținerea în funcție a domnului Avocat al Poporului, Victor Ciorbea.

Un alt punct privitor la activitatea Partidului Național Liberal. Am adoptat, de principiu, proiectul textului moțiunii de cezură, care va fi comunicat partenerilor noștri din opoziție, va fi deschis propunerilor și completărilor.

De asemenea, am stabilit negociatorii partidului și un calendar de negociere cu toate grupurile parlamentare, evident mai puțin grupul PSD și, de asemenea,  implicarea tuturor membrilor BEX, care sunt în Parlament și a parlamentarilor PNL, în procesul de convingere a parlamentarilor de a susține această moțiune de cenzură.

Considerăm că românii au arătat clar, atât la referendum cât și la alegerile pentru Parlametul European, că nu mai vor să fie guvernați de aceast coaliție, care a obținut un scor mai mic decât scorul Partidului Național Liberal.  PSD plus ALDE, repet, au obținut mai puține voturi decât voturile obținute de Partidul  Național Liberal. Dacă adăguăm și voturile obținute de  celelalte partide de opoziție este clar că pentru orice om care are bun simț, există o voință zdrobitoare în societatea românească, pentru a înceta această guvernare toxică, această guvernare care nenorocește România și care riscă să aducă România pe prăpastie.

Partidul Național Liberal va face toate eforturile posibile de negociere pentru a convinge parteneri din opoziție, grupuri parlamentare, parlamentari individuali, să voteze moțiunea de cenzură, pentru a transpune în practică voința exprimată de români.

Așa cum am anunțat, Partidul Național Liberal, prin președintele PNL diaspora, Viorel Badea, a depus un denunț la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, împotriva ministrului de Externe, pentru săvârșirea infracțiunii de împiedicare a exercitării dreptului de vot de către românii din diaspora. Solicităm Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, să ancheteze cu celeritate, să treacă imediat la identificarea faptelor și responsabililor pentru împiedicarea exercitării votului de către zeci de mii de români, dacă nu și mai mult, din diaspora românească.

Nu există o infracțiune mai gravă decât aceea de a împiedica exercitarea dreptului de vot. Într-o democrație, cetățenii sunt cei care dețin suveranitatea și ei sunt aceia care trebuie să dea direcția societății, prin intermediul votului pe care și-l exprimă în diferite scrutine electorale. Ca atare, nu vrem să se ajungă în situația în care s-a ajuns după alegerile din 2014, poate dacă ar fi existat o anchetă mai serioasă și ar fi fost identificați făptașii, nu și-ar fi mai permis nimeni să împiedice dreptul de vot al cetățenilor români din diaspora, așa cum s-a întâmplat în cadrul referendumului și a alegerilor europarlamentare din 2019.

Nu în ultimul rând, din nou spun că actuala majoritate își arată nesimțirea, nerușinarea și lipsa totală de respect față de cetățenii români. Cum am promis, am solicitat, sub rezerva finalizării raportului, introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege privind votul prin corespondență la alegerile parlamentare și prezidențiale, de asemenea, introducerea în dezbatere a proiectului de lege privind introducerea votului electronic, pentru a permite cetățenilor români să-și exercite neîngrădit dreptul de vot, fie prin votul prin corespondență, fie prin votul electronic.

Din păcate, majoritatea PSD – ALDE a respins propunerea noastră de introducere pe ordinea de zi, iar în ceea ce privește proiectul inițiat de opoziție, privind constituirea unei comisii de anchetă la nivelul Camerei Deputaților pentru a analiza gravele încălcări ale legii care s-au petrecut în diaspora, a fost trecut pe punctul 35, adică, a fost amânat, de facto, pentru că se știe foarte clar că pe ordinea de zi a Camerei Deputaților nu se va ajunge la punctul 35 și practic a fost amânată, de facto, probabil la calendele grecești, adoptarea proiectului de hotărâre privind comisia de anchetă inițiat de opoziție.

Închei expunerea mea prin a vă anunța că la nivelul Municipiului București, din șapte președinți, președintele PNL București și cinci președinți de sectoare, au decis să-și depună demisia de onoare, în urma rezultatului obținut de Partidul Național Liberal în București. De asemenea, un al șaptelea președinte, care nu și-a prezentat demisia, a fost demis din funcție prin votul Biroului Politic Național.

De asemenea, Biroul Politic Național a luat decizia  de dizolvare a Biroului Permanent pe Municipiul București și a Birourilor Permanente din toate sectoarele. Biroul Politic Național m-a mandatat pe mine, ca președinte al Partidului Național Liberal, ca în termen de două săptămâni să formulez o propunere de relansare a Partidului Național Liberal în București și de asemenea, să propun președintele interimar pe București și cei 6 președinți de sectoare de la nivelul Bucureștiului.

Le mulțumesc tuturor colegilor din Partidul Național Liberal, din organizațiile din București, le mulțumesc în special acelora care au făcut campanie, au făcut eforturi pentru a promova imaginea Partidului Național Liberal, s-au bătut pentru a obține un scor cât mai bun al Partidului Național Liberal în București. Această decizie este una care se datorează, în mod evident, decalajului foarte mare dintre scorul național al partidului, și anume 27% și scorul obținut de filialele  din București  și de filiala Municipiului București. Toți membrii Partidului Național Liberal, care muncesc pentru partid, care au pus osul la treabă, care au fost loiali partidului și care au depus eforturi pentru a crește imaginea partidului, pentru a îmbunătății imaginea partidului, vor fi parte din noua construcție și îi asigur că alături de toți ceilalți care vor veni alături de Partidul Național Liberal, vor face parte dintr-o echipă care va crește spectaculos performanța Partidului Național Liberal la nivelul Municipiului București.