Ludovic Orban la Chisinau: Există un singur proiect, Basarabia este în Europa  și trebuie să intre în Europa, ca Republica Moldova sau ca România!

Partidul Național Liberal > Noutăți > Ludovic Orban la Chisinau: Există un singur proiect, Basarabia este în Europa  și trebuie să intre în Europa, ca Republica Moldova sau ca România!

Vă mulțumesc că sunteți astăzi aici și că ați venit într-o sărbătoare atât de importantă cum este Duminica Floriilor. M-am bucurat să strigăm împreună „Unire” și vă spun că suntem deja uniți și nimeni nu poate să împiedice lucrul acesta, pentru că mintea, inima și sufletul nostru gândesc, bat pe același ritm și simt la fel.

N-am avut nicio vină că Napoleon Bonaparte a vrut să-și satisfacă orgoliul și să învingă Rusia pe teren rusesc și în felul acesta a dezechilibrat balanța de putere din Estul Europei și a permis Rusiei în 1812 să facă un rapt pentru care nu avea niciun fel de drept, decât imposibilitatea de a ne apăra  noi și de a fi apărați de alții care ar fi putut  menține acest echilibru european și care n-au mai existat.

N-am avut nicio vină nici în 1940 când două mari puteri au desenat pe hartă și și-au împărțit teritoriile profitând de faptul că nu ne-am putut apăra sau poate că unii nici n-au vrut să ne apărăm. Au  încercat bolșevicii să vă împiedice să învățați în limba română, au încercat sovieticii să impună cu tancurile un regim care să ne facă pe noi, din România, să uităm de voi, de frații noștri. Au încercat de-a lungul istoriei tot felul de satrapi și de autocrați și de dușmani ai sufletului românesc al simțirii românești, au încercat să ne despartă, să facă să trăim în lumi diferite și au încercat să ne împiedice să știm să vedem, să cunoaștem că avem același suflet, că suntem la fel, că nu avem nevoie de translator când vorbim între noi, că dansăm pe aceleași dansuri populare, că inima noastră vibrează, că plângem, că râdem, că ne bucurăm atunci când ascultăm aceleași cântece.

Dragii mei, dragele mele, nu știu dacă atâta timp cât această inimă va bate vom putea, politic, să transpunem în realitate acest adevăr și acest fapt, dar un lucru vă pot spune: Că niciodată nu voi renunța la această năzuință, la acest deziderat, la acest lucru firesc, normal care ar putea să ne aducă înapoi și care ar putea să creeze o Românie mare, puternică, care să se afirme cu toată tăria, cu tot talentul și cu toată voința, pe plan european și pe plan internațional.

Știu că sunt unii care își imaginează că Basarabia poate rămâne o gubernie rusească, se înșeală amarnic! Trebuie să spunem, nu hotărât! Să-i facem să înțeleagă că niciodată Basarabia nu va mai reveni la statutul de gubernie rusească. Sunt alții care își imaginează că poate să fie o mare spălătorie de bani negrii pentru mafii  în care interesul basarabenilor să fie călcat în picioare și conducători lipsiți de legitimitate  și de respect pentru democrație pot să-și bată joc de viața și de destinul fiecărui basarabean.  Va trebui să spunem clar: Basarabia nu este spălătorie de bani negri pentru mafioți! Basarabia este  a fiecărui basarabean, a fiecărui roman care trăiește în Basarabia. Sunt unii care își imaginează că se poate crea o zonă gri, o zonă tampon în care totul să se negocieze și în care să nu conteze ce simt, ce gândesc și ce-și doresc basarabenii, oamenii care trăiesc aici, și acestui proiect trebuie să-I spunem NU!

Există un singur proiect, Basarabia este în Europa  și trebuie să intre în Europa, ca Republica Moldova sau ca România! Și pentru lucrul acesta ne angajăm, ca Partid Național Liberal, să facem tot ce depinde de noi. Vă promit și vă garantez că nu va exista lider european cu care să intrăm intrăm în contact, pentru care să  nu pledăm cauza Basarabiei, pentru care să nu pledăm cauza fiecărui basarabean și căruia să nu-i spunem adevărul despre ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova, în Basarabia și anume, că două clanuri își bat joc de basarabeni, calcă în picioare democrația, nesocotesc voința oamenilor, nu au recunoscut primarul Chișinăului și își bat joc de un Parlament legitim, ales, numai pentru că a ieșit așa cum nu și-au dorit ei.

Dacă nu le convine că are Bloc 26 de parlamentari, să facă bine să dea pe față cârdășia dintre ei, pe care tot mai mulți basarabeni încep să o simtă.  Să arate pe față, că de fapt, nu se ceartă între ei, că de fapt, sunt două capete ale aceluiași balaur care acționează împotriva interesului basarabenilor.

Vă garantez că vom face tot ce depinde de noi să câștigăm în România pentru că Basarabia fără o Românie care să aibă un Guvern de oameni care își iubesc țara, un Guvern de oameni respectat în Europa și un Guvern de oameni care să facă tot ce depinde de ei, va fi mult mai greu pentru voi. Și din cauza voastră, avem nevoie de voi și în aceste alegeri și în viitoarele alegeri pe care le vom da.

30 de ani au trecut fără ca gazul românesc să ajungă la basarabeni și să permită cu adevărat fiecărui basarabean, fiecărei companii basarabene să aibă această alternativă a unui gaz pe care să-l cumpere la un preț normal. Au trecut 30 de ani și basarabenii n-au acces la curentul electric produs în hidrocentrale, centrala de la Cernavodă, pentru că nu s-a realizat interconectarea , mai ales din cauza României, dar  de multe ori și din cauza guvernelor din Republica Moldova.

S-a ajuns în situația în care investiții de sute de milioane de euro ar fi putut să dezvolte Basarabia  și să ajute fiecare basarabean să-și găsească un loc de muncă, să ajute fiecare pensionar să aibă o pensie mai mare, o pensie mai decentă, să ajute fiecare profesor, medic. Fiecare angajat în sectorul public să poată să facă ceva cu adevărat mai bine și să trăiască mai bine.

Dragii mei, lucrurile astea nu sunt întâmplătoare. Faptul că n-avem încă autostrada care să lege Ungheni-Iași, de rețeaua europeană de transport. Această autostradă n-au vrut-o neocomuniștii din România să o facă și nu o vor nici acum să o facă, pentru că, de fapt, această autostradă trebuie să ajungă la Chișinău și să lege Chișinău de rețeaua de transport european și să aducă Basarabia mai aproape de Europa.

Din păcate, am avut multe cozi de topor. Nu știu dacă vă uitați la televiziunile din România. Rareș Bogdan este singurul jurnalist care de fiecare dată când l-am rugat să arate ce se întâmplă în Basarabia, a avut forța, curajul și patriotismul să arate adevărul.

Respect față de fiecare dintre dumneavoastră!

Frați și surori, stiu că vă este greu, știu că ați dat bătălii inegale. Știu că mulți dintre dumneavoastră își pun în pericol inclusiv locul de muncă, afacerea, viitorul, dar credeți-mă ce vă spun. Întotdeauna contează următoarea bătălie. Ce dacă ei au anulat alegerile în Chișinău? Andrei Năstase este primarul sufletului chișinăuenilor. Și vă mai spun un lucru. Chiar dacă el nu este astăzi primar, faptul că Plahotniuc a anulat alegerile, l-a pus pe lista neagră în Statele Unite ale Americii și în toate cancelariile europene și nu este puțin lucru, pentru că până atunci reușise să-i păcălească pe unii. Faptul că au anulat alegerile, le-au arătat majorității zdrobitoare a românilor care din păcate, au primit niște informații complet eronate prin media vândută, că Plahotniuc ar avea vreo legătură cu interesele basarabenilor și a românilor. Toți românii știu, astăzi, că Plahotniuc a călcat în picioare voința exprimată de basarabeni la votul pentru Primăria Chișinăului și nici ăsta nu este puțin lucru pentru că asta îi va ajuta pe români să susțină și mai puternic demersurile noastre și Partidul Național Liberal. Și noi ne batem, în România, cu forțe, care apelează la aceleași mijloace. Sigur, că nu mai pot fiind țară europeană să facă chiar tot ce vor, dar ei conduc la fel. Ei conduc prin : frică, intimidare, minciună, dezinformare, șantaj, corupție. Nu le pasă de oameni, calcă în picioare demnitatea fiecărui cetățean. Nu le pasă de viitorul și de șansa de a reuși în viață a semenilor lor. Singurul lucru de care le pasă este să rămână ei la putere și să își umple buzunarele cu bani furați de la fiecare cetățean. Realitatea aceasta nu o putem accepta, nici noi în România și nici voi tot în România în Basarabia.

Din cauza aceasta, închei prin a vă cere să nu vă pierdeți speranța, să nu vă pierdeți încrederea. Indiferent ce decizii vor lua ei la masa verde, voi să continuați lupta, să continuați să-I convingeți pe semenii voștri că nu există decât un singur drum, drumul spre Europa este acest drum, trece prin România și că nu aveți decât o singură forță de partea voastră, în Basarabia, Blocul ACUM și în România, Partidul Național Liberal.